Dünya İfade Ögürlüğü Ödülleri “#IndexAwards2015″e 2 Türk yani Prof.Dr.Yaman Akdeniz ile Yard.Doç.Dr.Kerem Altıparmak aday gösterildiler ve kısa listeye seçildiler. 15 yıldır verilmekte olan “İfade Özgürlüğü Ödülleri”[1], dünyanın en önemli ifade özgürlüğü savaşçılarını ödüllendirilmek için 4 kategoride veriliyor. Altıparmak ile Akdeniz, “kampanya” dalında aday gösterildiler[2].
Bu yıl aday gösterilenlerden toplam 17 kişi kısa listeye seçilmiş durumda[3].
Akdeniz ve Altıparmak, 2014 şubatında Twitter’ın kapatılmasıyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvuru nedeniyle aday gösterildiler. Kampanya Dalında kısa listeye seçilen diğer adaylar ise, Kenya/Somali sınırında yaşayan ve ölüm tehditleri alan kadın hakları aktivisti Amran Abdundi, Afganistan’dan gazeteci ve Açık Medya’yı destekleyen Nai medya savunucu grubun direktörü Abdul Mujeeb Khalvatgar, Rusya’dan Ukrayna’ya yollanan “Askerlerin Anneleri” isimli, Putin yönetiminden baskı gören sivil toplum örgütü, Almanya’dan aşırı uçlara karşı kampanyalar düzenleten ‘Rechts gegen Rechts’ and Zentrum Demokratische Kultur isimli sivil toplum örgütü.
Ödüllerin açıklamasında, Twitter’ın Gezi Parkı ve yolsuzluk davalarında iletişimi sağlayan durumu anlatılırken, Akdeniz ve Altıparmak’ın Türkiye’de hala sürmekte olan interneti yasaklama çabalarına karşı çalıştığı anlatılıyor.
Ödül ile ilgili olarak Altıparmak ve Akdeniz’i aradık. Akdeniz bize şunları söyledi ;
“Bu döüle aday olmak çok önemli. Uluslarası arenada farkında olunmak çok prestijli. Ödül 18 martta belli olacak. Ödül listesinde pek çok kıymetli arkadaş ya da kuruluş var. O kişilerle aynı kategoride olmak bile güzel. Biz kendimizi şimdiden kazanmış olarak görüyoruz.
[1] About the Freedom of Expression Awards
[2] Campaigning Award Nominees 2015
[3] Index Awards 2015: Meet the 17 nominees who fight for free expression

Kaynak : 