1998 yılında kurulan, özel ve kamuya açık bir ortaklık yapısına sahip olan ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), internetin çalışma kararlılığının korunması, rekabetin desteklenmesi, küresel internet topluluklarının daha geniş bir katılımla temsilinin sağlanması için çalışıyor. ICANN, ayrıca tüm internet kullanıcılarının geçerli adresler bulabilmelerini sağlamak üzere evrensel çözülebilirlikten emin olunması için DNS’in teknik unsurlarının yönetiminin koordinasyonundan da sorumlu. Bunu ise internetteki işlemlerde kullanılan eşsiz teknik tanıtıcıların dağıtımını ve üst düzey alan isimlerinin (.com, .info v.s.) kullanılma yetkilerinin dağıtılmasını gözlemleyerek gerçekleştiriyor. Dolayısıyla ICANN, global anlamda internet topluluğunun çeşitli unsurlarının bir arada çalışmasının en önde gelen örneği olarak görülebilir.
Yerelde ise ICANN’i Nisan 2013’te alınan bir karardan dolayı daha çok duymaya başladık[1]. ICANN Başkanı ve CEO’su Fadi Chehadé, kurumun İstanbul’da ilk merkezini açacağını açıklamıştı. Bu kararla ICANN, operasyonel işlevlerini Los Angeles, İstanbul ve Singapur olmak üzere üç küresel ana merkezden yaymaya hazırlanacağını duyurmuştu. İstanbul; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’ya (EMEA) hizmet etmek için konumlandırıldı.
İstanbul’da açılan merkezle birlikte, ICANN’in bölgesel faaliyetlerinin de yükseldiğini gördük. ICANN tarafından 2ci defa organize edilen Türkiye DNS Forumu, 18-19 Ocak 2016’da İstanbul’da toplandı[2].
Türkiye pazarındaki güncel ve önemli konu başlıklarının tartışıldığı ve mevcut fırsatların değerlendirildiği Forum’un amacı, ülkemizdeki DNS endüstrisini geliştirmek ve güçlendirmek. turk-internet.com olarak bu önemli etkinliğe hem katkı verdik, hem de takip ettik ve ayrıca etkinlik sırasında ICANN Yönetim Geliştirme Desteğinden sorumlu kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Merkezler Genel Müdürü David A. Olive ile siz okuyucularımız için keyifli ve verimli bir röportaj yaptık.
Olive; 3 merkezli ICANN’ın çalışma şekli, organizasyonel yapısı, İstanbul için planları, .ist ve .istanbul alan adı uzantıları, Türkiye’nin yeni gTLD (genel üst seviye alan adı) uzantı potansiyeli konularında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 40 milyon internet abonesi olduğunun altını çizen Olive, domain ve internet ile dijital ekonomide yaşanan son gelişmeler hakkındaki fikirlerini de aktardı. Söyleşimizin ayrıntılarını aşağıda bulabilirsiniz:
turk-internet.com : Istanbul ICANN operasyonu 3 yıldır devam ediyor. Bize bu 3 merkezli yapıyı (yani Singapur – İstanbul – Los Angeles) anlatır mısınız? Bu merkezlerin organizasyonel yapıları ve yaptıkları işler nelerdir?
David A.Olive : Internet küresel anlamda hızla gelişiyor ve büyüyor. ICANN de öyle. Kayıtlarımız, ICANN’in bugüne kadar Internet’in dünya çapındaki tanımlayıcılarını başarıyla koordine ettiğini gösteriyor. Bizim koordinasyonumuz olmasaydı, 1 tek küresel internet olmayacaktı. İnternet ile paralel büyüyoruz. Küreselleşme bizim için sadece bir “yeni” öncelik değildi, yanısıra vizyonumuzu başarmak için temel işlerimizi yayıyoruz.
Bugün ve 3 yıldan bu yana, Los Angeles’teki merkezimize ilaveten, 2 yeni operasyonel merkez açtık; Avrupa – Ortadoğu – Afrika’yı kapsayacak İstanbul ve Asya – Pasifik için Singapur. İnternet’in bütün bu küresel büyümesi ile birlikte, ICANN’in bu durumu yansıtması gerekli bir durumdur. Biz de yeteneklerimizin desteklerini sunmaya devam edeceğiz.
300 kişiyi aşan kadromuz, bu büyümeyi gösteriyor. Uluslararası elemanların 1/3’üne yaklaşıyoruz ve üstelik bu büyümeye devam ediyor. Çünkü küresel ve bölgesel farklılıkları ve mevcudiyeti yansıtan bu kadro ile, herhangi bir yerde ve herhangi bir anda, dünyaya ve sizlere daha iyi hizmet etmek istiyoruz.
turk-internet.com : İstanbul için gelecek planları nelerdir?
David A.Olive : İstanbul, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki paydaşlarımıza daha iyi servis vermek için, bizim açımızdan Avrupa – Asya arasında mükemmel pozisyonda bir köprü. Daha da fazlası, Türkiye’nin 40 milyonu aşan internet kullanıcı sayısı ile hareketli ve rekabete açık bir ICT sektörüne sahip. Genç, yetenekli işgücü internet ekosistemine dinamik bir yaklaşım sağlıyor ve doğal olarak bu da bizim organizasyonumuzun uzmanlığına yansıyor.
İstanbul merkezinde operasyon mayıs 2013’de geçici bir ofiste başladı. 1 yıl kadar önce de, yeni ve geniş bir ofis alanına geçtik. Operasyonumuz başladığından bu yana yerel eleman istihdam ediyoruz. İstanbul dışındaki EMEA bölgesi içindeki mevcudiyetimiz de gelişiyor.
Şu anda, kadromuz EMEA içindeki ülkelerden 51 kişiden oluşuyor. Bunların 14’ü İstanbul ofisinden çalışıyor ve yönetim geliştirme desteği, sözleşme uyum, kayıt ve kayıt ediciler servisleri, paydaşların çalışmaları, haberleşme, ICANN toplantıları, küresel servisler, insan kaynakları, bilişim servisleri, danışmanlık ve yönetim operasyonları konularında hizmet veriyorlar.
Kuruluşumuzdan bu yana, Türkiye’deki aktivitelerimiz ve çalışmalarımız çok arttı. Türk ve bölgesel paydaşlarla yakın çalışıyoruz ve ICANN ve çoklu paydaş modelini geliştirmeye yönelik internet etkinliklerine katılıyoruz. Mesela EMEA bölgesinde, 8’i Türkiye’den olmak üzere 191 ICANN akreditasyonlu kayıt kuruluşu var.
turk-internet.com : .istanbul ve .ist jenerik üst düzey uzantılar heyecan verici. Bu 2 GTLD için ne düşünüyorsunuz? Potansiyelleri nedir size göre?
David A.Olive : 2 yeni gTLD yani .IST ve .ISTANBUL’un operasyona başlamasını bekliyoruz. bU 2 gTLD İstanbul’un 15 milyonu aşan sakinlerine küresel ve yerel bir mevcudiyet sağlayacaktır. Bu şehre-özel domain uzantıları yerel iş dünyasının gelişmesi, pazarlaması ve İstanbul turizminin daha çok duyurulmasına katkıda bulunaca ve İstanbul’un marka değeri ile dinamik görüntüsünü dünya çapında yayacaktır.
turk-internet.com : Ülke Uzantısı “.TR” 23 yıldır kullanılıyor. Bu sistem ve operatörü olan ODTü konusunda ne düşünüyorsunuz?
David A.Olive : “.TR” Türkiye için ülke üst düzey uzantısıdır (country code top-level domain – ccTLD) ve çok uzun yıllardan bu yana çalıştırılmaktadır. Yerel internet camiası ve diğer ilgili paydaşlar “.TR”nin bugünü ve geleceği açısından en iyi durumdadırlar.
turk-internet.com : Bundan sonra açılacak olan Yeni Generik Üst Düzey Uzantı başvurularında Türkiye’den başka uzantı talepleri olabilir mi sizce?
David A.Olive : Duyurulduğunda yeni gTLD’ler için herkes başvurabilir. Yeni gTLD programımız hakkında farkındalığı arttırmaya ve faydaları ile iş dünyası ve toplum tarafından farklı kullanımlarını duyurmaya çalışıyoruz. Yeni gTLD programı iş dünyasına ve camiaya yeni kişilerle karşılaşma ve ileriye gitme olanağı verecek. Yeni gTLD programının amacı rekabeti, yaratıcılığı arttırmak ve Domain Name Endüstrisine seçenekler sunmaktır.
Yeni gTLD programı, Domain Name alanını genişletmeyi hedefliyor. Uluslararası hale gelmiş domain adlar (Internationalized Domain Names – IDNs) çabamız, İnternete tüm dilleri taşımayı hedefliyor. 100 yeni gTLD uygulamasından fazlası IDN oldu. Bu zamana kadar uluslararası hale gelmiş yeni gTLD sayısı 800’ü aştı.
turk-internet.com : Türkiye’deki domain ve internet endüstrisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
David A.Olive : Türk Internet camiası, bugün 40 milyonun üstüne çıkan internet kullanıcı ile birlikte camiası gelişiyor. Aynı şekilde digital ekonomi de genişliyor. Digital ekonominin avantajlarını kullanmak isteyen ülkeler ulusal politialarının internetin büyümesine katkıda bulunacak şekilde oluşturulduğuna emin olmalıdır.
Tüketici seçim şansını ve DNS pazarındaki yaratıcılık ile rekabeti arttırmak için ICANN 2012’de jenerik üst düzey domain (Generic Top Level Domain – gTLD) programını duyurduk. Başvurulardan bir tanesi .ISTANBUL ve .IST uzantılarıydı. Bunlar İstanbul şehrinin vatandaşlarına global internet mevcudiyeti sağlayacak. Şehre-özel uzantılar yerel iş dünyasını geliştirmeye ve İstanbul’un turizmini geliştirmeye yöneliktir. İstanbul’un marka değerini ve dinamik görüntüsünü de dünya çapında yayacaktır.
ICANN internetin güvenli, dengeli ve ortak çalışabilir halde tutulması için çalışıyor. Sürekli olarak kolaylaştırma üzerinde çalışıyoruz. Dünya üzerindeki insanların, küresel internetin sosyal ve ekonomik avantajlarını kullanabilmelerini geliştirmeye çalışıyoruz. Bu bizim Türkiye’deki çalışmamızı da yansıtıyor. Ülke içindeki digital aktiviteleri arttırmaya ve vatandaşların sınırların ötesine geçen fırsatlar için global bir link bulmalarına yardımcı oluyor.
turk-internet.com : Son olarak İstanbul’da düzenlenen 2ci DNS Forumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
David A.Olive : ICANN, şimdiye kadar 2 Turkey DNS Forum düzenledi. Sonuncusu bu ay içindeydi. Burada internetin üst düzey oyuncuları buluştu ve birbirleriyle temas kurdu. Türk paydaşlar deneyimlerini ve uygulamaları anlattılar ve yeni oluşan bir iş olanağı olarak, domain endüstrisindeki yerel durumu anlattılar.
Bu seneki forumda artan ve çeşitlenen bir katılım gördük. Genellikle Türkiye pazarına yönelik ve yerel digital ekonominin nasıl geliştirilebileceğine dair enteresan diyaloglar dinledik.
(turk-internet.com Notu : Bu söyleşinin İngilizce orjinalini ICANN Regional Headquarters GM David A.Olive : ‘Istanbul is Allowing Us to Better Serve Our Stakeholders in Europe, Middle East and Africa linkinden okuyabilirsiniz.)
[1] ICANN Yönetim Merkezlerini 3’e Çıkarıyor, Birisi İstanbul Olacak
[2] Turkey DNS Forum



Kaynak : 