Bugünlerde uzayla ilgili çabaların arttığı görülüyor. Üstelik bu çabalar içinde ülkeler “en büyük” ya da “en farklı” olma yolunda çaba sarfediyorlar. Örneğin Amerika’da Elon Musk’ın Space X’inin dikey olarak dünyaya geri gelebilen roketleri farklı bir çaba oldu. Hindistan’ın 20 uyduyu birden fırlattığını cuma günü haber yapmıştık[1]. Çin ise kendi GPS sistemi BeiDou’yu dünyaya açmaya hazırlanıyor[2].
Çin’den bugün gelen haberlere göre, Çin’in ağır yük taşıyıcı roketinin 15 yıl içinde ilk seferini yapabileceği açıklandı.
Çin Uzay Teknolojileri Grubu’ndan edinilen bilgiye göre, mevcut tasarım uyarınca ağır yük taşıyıcı roketin çapı 10 metre, uzunluğu ise 100 metreye yakın olacak. Söz konusu roketin taşıma kapasitesi, mevcut roketlerinkinin 5 katına ulaşacak. Ağır yük taşıyıcı roketin hizmete girmesiyle birlikte insanlı ay misyonu, Mars’tan numune getirme, Güneş sistemi gözetimi gibi önemli projelerde görev alması planlandı.
Yaklaşık 3 bin ton ağırlıkta fırlatılabilecek ve yörüngeye 100 ton yükle oturabilecek olan söz konusu roketin Çin’in uzay yeteneklerinde atılım sağlaması bekleniyor.
[1] Hindistan Uzaya 26 Dakikada 20 Uydu Birden Gönderdi
[2] Çin’den Küresel Uydu Navigasyon Sistemi: BeiDou

Kaynak : 