Japonya’nın en büyük araştırma kuruluşu, dünyanın en büyük Linux bilgisayarını sipariş etti. IBM tarafından üretilecek olan süper bilgisayarın siparişi haberi, Linux işletim sisteminin güvenilirlik ve performans açısından tartışılmaz bir biçimde rüştünü ispat etmesi olarak yorumlandı. Yeni süper bilgisayar tamamlandığında, bugün dünyanın en güçlü üçüncü bilgisayarı olarak kabul edilen ve yine Japonya’da bulunan Linux süper bilgisayarının tahtını elinden alacak.
Japonya Ulusal Endüstri ve Teknoloji Enstitüsü tarafından açılan ihaleye AMD Opteron işlemcileri temelli yeni eServer 325 sistemi önerisi ile katılan IBM, Intel Itanium 2 işlemcileri temelli sistemlerle ihaleye katılan HP, NEC ve Hitachi’yi geride bıraktı. Kurulacak sistemde 2,636 Opteron işlemciyi barındıran 1,058 adet yeni IBM eServer 325 sistemi bulunacak.
Ulusal Endüstri ve Teknoloji Enstitüsü, birbirinden ayrı yerlerde bulunan bilgisayarların aynı anda ortak projeler üzerinde ortaklaşa çalışabilmelerini sağlayan “Şebeke (Grid)” yazılımları alanındaki araştırmalarıyla tanınıyor. Yeni Linux süper bilgisayar, araştırma kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşlarının yürüttüğü bioenformatik, gen, yaşam bilimleri ve nanoteknoloji çalışmalarının ortaklaşa yürütülmesini sağlayacak. Sistem, Linux temelli olmayan çeşitli bilgisayarlarla da entegre edilecek.



Kaynak : 