AB, siber suçlarla savaş konusunda merkezi bir yaklaşıma doğru gidiyor. Avrupa polis teşkilatı Europol çatısı altında, siber suçlarla savaş için Avrupa Siber Suç Merkezi (European Cybercrime Center) adında bir merkez oluşturulması kararlaştırıldı. Avrupa Komisyonu İç işleri Komiseri Cecilia Malmström’ün duyurusunu gerçekleştirdiği merkez organize siber suçla savaşacak.
Siber saldırılar son yıllarda sürekli artış gösteriyor. Dolayısıyla siber suçlarla savaş da giderek daha önemli bir hal almakta. 2010 yılı Kasım ayında düzenlenen Lizbon zirvelerinin bir sonucu olarak, AB ve NATO hem Avrupa’nın hem de oluşturulan işbirliğinin güvenliği için siber güvenlik alanına daha fazla önem verilmesi konusunda bir uzlaşmaya varmışlardı. 2011 Eylül ayında ise AB ve NATO, siber suç vakalarına müdahale edebilmek için birer merkez oluşturulmasına karar verdiler.
NATO’nun siber güvenlik merkezi projesi olan Cyber Incident Response Center (NCIRC), 7/24 çalışan ve NATO üyesi ülkelerdeki tüm siber suç vakalarına anında müdahale edebilecek altyapıya sahip olacak. Bu projenin 2012 yılı sonuna dek tamamen operasyonel hale gelmesi planlıyor. AB’nin projesi ise önce Computer Emergency Response Team (CERT-EU) olarak açıklandı. CERT-EU, hemen devreye alınmakla birlikte, şimdi Avrupa Siber Suç Merkezi (European Cybercrime Center) adında yeni bir merkez oluşturuluyor.
Oluşturulacak olan yeni merkez, organize suç grupları tarafından yürütülen illegal online faaliyetleri odak noktasına koyacak. Bu yeni merkezin özellikle kredi kartı dolandırıcılığı ve bankacılık uygulamalarında yapılan suçları inceleyeceği ve Avrupa polis teşkilatı olan Europol çatısı altında hizmet vereceği açıklanmakta. Merkezin bir başka hedefi ise Avrupa Birliği vatandaşlarının sosyal network bilgilerini suçlulardan korumak ve online kimlik hırsızlığını önlemek olacak. Yeni merkez hakkında konuşan Avrupa Komisyonu İç işleri Komiseri Cecilia Malmström şu ifadelere yer veriyor:
“Bugün milyonlarca Avrupalı bankacılılık işlemlerinde, yaptıkları alışverişlerde, tatil planlamalarında veya aileleri veya arkadaşlarıyla iletişimlerinde interneti kullanmakta. Ancak online işlemler bizim günlük yaşantımızda daha fazla yer kapladıkça, organize suçlar içindeki online yöntemler de artış göstermekte ve bu suçlar hepimizi etkileyebiliyor. Siber suçluların dijital hayatlarımızı alt üst etmesine izin veremeyiz. Europol çatısı altında kurulacak olan bir Avrupa Siber Suç Merkezi; ücretsiz, açık ve güvenilir internet hizmetini savunmamızda bir işbirliği merkezi görevi görecektir.”



Kaynak : 