Bilgi ve iletişim teknolojilerinde açıkları bulma ve network’lere sızma gayretleri aralıksız devam ederken, bu tür tehditleri önleme çabaları da aynı hızda karşılık buluyor. Amerikan Savunma Bakanlığı ile ülkenin en üst düzey istihbarat birimi NSA, mobil ortamların güvenliğine yönelik önemli bulguları personeliyle paylaşıyor.
Yıllar önce başlatılan ve uğrunda milyonlarca doların harcandığı çalışmalarla, 4G iletişim teknolojilerini destekleyen, güvenilir cihazların ordu ve istihbarat birimlerinin kullanımına sunulması öngörülüyordu. Ancak, “güvenliği tam anlamıyla sağlanmış bir mobil cihaz” stratejisinden çok daha fazla yetkinlik kazandırılmış personel stratejisine bir yönelimin olduğu dikkati çekiyor.
Gözlemciler, dünyanın diğer savunma ve istihbarat birimlerinin de yakından takip ettikleri strateji değişikliklerini şu şekilde maddeliyor;
- Savunma Bakanlığı, yüksek şifreleme kapasitesine sahip donanım eko sistemi oluşturulmasına çalışıyordu. Artık hedef, yazılım ekseninde güvenlikli platformların oluşturulması. Rivayete göre iki yıl önce Apple yetkilileriyle görüşen federal üst düzey yöneticiler özel tasarım bir cihaz konusunda bekledikleri ilgiyi göremeyince bundan çark ettiler.
- Amerikan Genel Kurmayı tarafından ordu birimlerine gönderilen memoda, (1) mobil cihazların kullandıkları uygulamalar ekosisteminde bir uyumluluğun (interoperability) gözetilmesi gerektiği ifade ediliyor. Dolayısıyla kurum, kapalı bir sistem yerine açık, ancak güvenliği çok daha artırılmış bir sisteme geçilmesini hedefliyor.
- Amerikan Savunma Bakanlığı’nın yeni stratejisi, ast-üst ya da birim ayrımı yapmaksızın kurumda görev yapan tüm personele bilgi ve iletişim teknolojilerini en etkili bir şekilde kullanabilme imkanını kazandırmayı hedefliyor.
- Bakanlık, bir yandan global strateji izlerken diğer yandan da lokaldeki gelişmeleri yakından takip eden bir anlayışı benimsiyor. Bu çerçevede askeri cihazların güvenliklerinin bir merkezden yönetilmesi ağırlık kazanıyor.
- Mobil cihazlar üzerinde gizlilik ihtiva etmeyen yazışmalar yapan personelin diğerlerinden farklı bir güvenlik protokolüne tabii tutulması anlayışı yaygınlaşıyor.
% 100 güvenliği sağlamanın mümkün olamayacağı görüşünü dile getiren gözlemciler, buna karşılık personele gereklilikler ölçüsünde yetki tanınmasının çok daha dengeli olacağını savunuyor.



Kaynak : 