Burayı tıklayarak okuyabileceğiniz bir önceki bölümde, “Avea’nın 55 TL’lik tarifesi ile Turkcell’in 65 TL’lik Kampanyasının karşılaştırmalarını bulacaksınız.
Dediğimiz gibi, 9 kasımda başlayan “numara taşınabilirliği” ile birlikte mobil telefon sektöründe hareketlenme başladığı görülüyor. Şubat başında Avea’nın başlattığı 55 TL’lik tarife, bugünlerde sektörde en çok konuşulan konular arasında. İlk bölümünde, bu tarifeyi, Turkcell’in cuma günü başlattığı 65 TL’lik kampanya ile karşılaştırmıştık. Şimdi cep telefonu sektöründe diğer konuşulanlara bakalım;
Avea’nın Şebekesine Ne Oldu?
Biliyorsunuz, GSM sektöründe sürekli olarak, “şebeke başarısı-başarısızlığı”, “ksapama alanı genişliği” konuşulur. Firmalar da zaman zaman bu konuda ilginç açıklamalar yapar. Örneğin eski Vodafone Genel Müdürü Atilla Vitai’nin İstanbul kapsama alanı için yaptığı açıklama bir hayli spekülasyona neden olmuştu [5].
İşte Avea’nın 55 TL’lik tarifesini başlatmasının üzerinden 1 ay bile geçmeden şebekesinin çöktüğü iddiaları da birlikte geldi. Bunu bir tüketici derneği basın açıklaması ile duyurdu. Açıklamada :
Aylık 55 TL’ye her yöne sınırsız konuşma hakkı veren tarife başladığından bu yana Avea kullanıcıları arama yapmak istediklerinden ‘Şebeke Meşgul’ uyarısıyla karşılaşıyor.
denildi. Konuyu Avea’ya sorduğumuzda şu şekilde bir açıklama geldi :
Çok ilgi gören “Her Yöne Sınırsız” tarifemiz nedeniyle Avea’dan diğer operatörlere yoğun bir çağrı trafiği yaşanmaktadır. Bu trafiğin çağrı başlatamama veya çağrı kesilmesine neden olmaması için, tüm operatörlerle gerekli çalışmalara karşılıklı olarak sürdürülmektedir.
Tüketici memnuniyeti ve menfaatine yönelik oluşturulan bu tarifenin şirketimiz tarafından, çeşitli mecralarda duyurulan tarife koşullarına aykırı ve amacı dışında ticari maksatlı kullanıldığı durumlar tespit edilmiş olup, hukuka aykırı ve haksız bu durumlar için gerekli yasal yollara başvurulmaktadır.
Avea’dan alınan resmi açıklama bu ama bir de arka planda konuşulanlar var; Avea’nın sorununun diğer operatörlere doğru olan görüşmelerle ilgili olduğu ve bu nedenle hem Vodafone hem de Turkcell ile arasındaki bağlantıları yükseltme çalışmaları yapıldığı belirtiliyor. Vodafone tarafında çalışmaların bitirildiği ama Turkcell’in bu hat genişletme çalışmasında henüz işlemleri tamamlamadığı aktarılıyor.
Bu arada bir not olarak iletelim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bugün, geçen yıl haziran ayında yapılan “İlave GSM 900” frekansları ihalesi ile ilgili işlemlerin de tamamlanarak, 3 GSM firması ile imtiyaz sözleşmeleri imzalandığını açıkladı[6].
Vodafone Tarafında Neler Var?
Vodafone tarafından henüz bir hareket gözükmüyor demiştik ama sektörde şirketin geçtiğimiz yıllarda yaptığı birkaç kritik hatası şu şekilde aktarılıyor :
- Radyo vendor seçimi: Vodafone Motorola’ya ihaleyi verirken, Motorola Türkiye ofisinde 15 kişi bulunuyordu ve bunlardan yalnız 1 kişi Telsim zamanında radyo işlerinin içindeydi. Dolayısıyla tüm Türkiye’de tüm radyo altyapısının değiştirilmesi gibi bir iş için hazırlıklı olmadıkları yorumu yapılıyor.
- Radyo vendor seçimindeki model: Vodafone bu işi TCO (Total Cost of Ownership) diye adlandırdıkları bir model ile verdi. İhale aşamasında, pazarlık sırasında yumuşatmayı düşündükleri sanılan, çok zorlayıcı KPI (key performance indicator)’lar koydular. Motorola Vodafone’u kendi müşterisi yapmak için, her türlü koşula pazarlıksız onay verince bu KPI’lar pratikte uygulanamaz koşullar olarak kaldı deniliyor. KPI’lar karşılanamadıkça da Motorola Vodafone’dan para alamadı. Hatta duyumlara göre Motorola’nın en az 1.5-2 yıldan bu yana para alamadığı belirtiliyor. Bu durumun proje roll-out’ında ciddi sıkıntılara yol açtığı düşünülüyor.
- Transmisyon servis hatlarında sorun : Vodafone önce üç büyük şehir arasında kendi fiber hattını kurmayı planladı (Tedaş ihalesi). Ancak daha sonra bu işi başka bir şirkete verdi. Ülkemizde geçiş hakları konusundaki sorunlar devam ettiği için, altyapı hatları gecikmeli gerçekleşebiliyor. Bu da Vodafone’nun hem transmisyon hem de DC gibi projelerinin ve iyileştirme çalışmalarının gecikmesine yol açtı. Tabii ödemek zorunda kaldıkları ek maliyet de cabası.
- GPRS tarafında ise; Radyo tarafında ve core’da yapılan onca yatırıma rağmen GPRS için yıllardır hiç bir yatırım yapılmadı.
Vodafone şimdilik sanki yarıştan kopmuş gözüküyor. Öyle ki, bir kaç ay içinde Avea’nın ikinci operatör haline gelebileceği de çokca konuşulan konular arasında.
Kısa bir süre önce bazı yayın organlarında Deutsche Telekom’un Vodafone Türkiye ile ilgilendiği haberleri yayınlandığını ama bu haber Vodafone tarafından yalanlandığını [7] da not etmiş olalım.
Numara Taşınabilirliğinde Son Durum
Ve gelelim numara taşınabilirliğine; Wimax konferansında Telekomünikasyon Kurumu 2.başkanı Galip Zerey, numara taşınabilirliği rakamını 5 şubat 2009 saat 09:30 itibariyle şöyle verdi :
- Toplam Talep : 1.681.899
- Taşınmış Numara : 1.404.383
Zerey bu resmi rakamlardan sonra, bugün itibariyle rakamın daha yüksek olduğunu belirtip, yaklaşık rakamlar için şunları belirtti :
Dünya ve Avrupa ortalaması % 8 civarında olmasına karşın, Türkiye’de bu rakam daha yüksek. Bugüne kadar 2 milyona yakın numara taşınabilirliği talebi oldu. Bunun 1,8 milyonu taşınmış durumda.
Zerey, bu rakamın içinde operatörlere ait detayı vermedi. Ancak bizim duyumlarımıza göre cuma akşamı itibariyle son rakamlar, Turkcell’in hemen hemen başabaş noktada olduğu (700 abone kaybı belirtiliyor), Vodafone’un 390.000 abone kaybı olduğu ve Avea’nın da 390.000 kadar abone kazandığı şeklinde. Bu rakamlar, operatörlerin kazandıkları-kaybettikleri abone sayıları arasındaki “net” farklar.
[5] Telekom’da Kim Nerede Başarılı?
[6] GSM 900 İlave Frekans Bandlar İçin İmtiyaz Sözleşmeleri İmzalandı
[7] Vodafone Türkiye, Deutsche Telekom Dedikodularını Yalanladı



Kaynak : 