Geçtiğimiz aylarda kamuoyu gündeminde sıkça yer alan ve vatandaşların ödemek zorunda bırakıldığı Avrasya Tüneli geçiş ihlali ücretlerine dair yüksek ceza bedelleri konusunda MGC Legal Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Özgün Önal konuya ilişkin açıklamalarda bulundu:
“Son zamanlarda Avrasya Tüneli Yatırım İşletmeleri A.Ş. tarafından, tünel kullanıcılarına gönderilen yüksek cezalar kamuoyu gündemine yansımıştır. Söz konusu cezaların hukuki boyutuyla ilgili yaptığımız araştırma neticesinde, kullanıcılar tarafından fark edilmesi mümkün olmayan geçiş ihlallerinin herhangi bir uyarı yapılmaksızın 15 gün içinde ödenmemesi nedeniyle ücretin on katı tutarında yüksek ceza ile birlikte ödenmesi gerektiği ihtarnamesinin hukuka aykırı olduğunu tespit ettik. Öyle ki, geçiş ihlalini yapan kullanıcı bunu daha sonradan ödemek istediğinde, tünel işletmesi tarafından bildirilen online banka ödeme sisteminden geçiş ücreti bedelleri, haksız şekilde tahakkuk etmiş yüksek oranlı cezadan ayrı şekilde ödenememekte, geçiş bedeli ile birlikte yüksek bedelli cezanın da ödenmesi zorunlu kılınmaktadır. Bu ihtarname gönderilene kadar zaten 15 günlük süre çoktan aşılmış olduğundan, hiçbir şeyden haberi olmayan vatandaş zor bir durum altında bırakılmaktadır.”
Geçiş ücretinin ödenmesi noktasında bir sorun olmadığını, buradaki haksız talebin geçiş ücretinin on katı tutarında hukuki dayanaktan yoksun cezada olduğunu vurgulayan Av. Özgün Önal şunları belirtti:
“Özel işletmeler tarafından işletilen köprüler ve otoyollarda uyarı levhalarının yer alması gerekliliği ilgili düzenlemelerle sabit olmasına rağmen, Avrasya Tünel İşletmelerine ait tünelden geçişler sırasında herhangi bir suretle cihazın arızalı olduğuna dair uyarı verilmemekte, dolayısıyla geçiş ihlalleri kullananlarca fark edilmemektedir. Burada ihlal edildiği tespit edilen geçiş ücretinin ödenmesi ile ilgili bir itirazımız yok. İtirazımız, söz konusu geçiş ihlali ücretini ödemek için başvuruda bulunduğumuz merciinin kullanıcıyı on katı tutarındaki ceza ile birlikte bu tutarı ödemeye zorlamasındadır. Biz de bu haksız cezanın ödenmesini engelleyebilmek ve sadece geçiş ihlali ücretinin ödenebilmesi için “tevdii mahalli tayini” davası yoluna gittik. Çok kısa bir süre zarfında sonuçlanan bu dava neticesinde, İstanbul Anadolu Asliye Ticaret Mahkemeleri talebin haklı olduğunu kabul etmiştir. Talep edene ait geçiş ücreti bedelinin, haksız şekilde tahakkuk etmiş olan cezadan ayrı bir şekilde ödenebilmesini mümkün kılmış ve geçiş ücret bedellerinin Avrasya Tüneli Yatırım İşletmeleri A.Ş. adına açılacak bir banka hesabına yatırılabilmesine karar vermiştir.”
Söz konusu kararın emsal oluşturacağı ve artık böyle bir ihtarname ile karşı karşıya kalan vatandaşların farkında olmaksızın ihlal ettikleri geçişlerin ücretlerini ödeyebileceklerini belirten MGC Legal Hukuk Bürosu Avukatlarından Av. Özgün Önal şöyle devam etti :
“Bu karar ile birlikte Tünel kullanıcıları, birikmiş geçiş ihlali bedellerini haksız şekilde tahakkuk etmiş cezadan ayrı bir şekilde ödeme imkanına kavuşmuştur. Geçişler sırasında ödemelere ilişkin herhangi bir uyarıya yer vermeyen Tünel İşletmesinin haksız tutumu da bu karar ile engellenmiştir.”
23 eylül 2017 tarihli güncelleme :Bu haberin arkasından Avrasya Tüneli İşletmesi bir açıklama yayınladı. Bu açıklamayı aşağıda aynen sunuyoruz..
- HGS aboneleri için hesaba para yükleyerek (sistem tarafından 15 gün boyunca “her yarım saatte bir” sorgulanıp ve bakiye bulunursa tahsil edilmektedir);
- OGS/HGS aboneleri ve hiçbir geçiş sistemine abone olmayıp da yeni abone olanlar için 15 gün boyunca her gece (Sistem tarafından her günün sonunda plaka ile OGS ve HGS sorgulanmakta, abonelik bulunursa ücret tahsil edilerek borç kapatılmaktadır);
- OGS/HGS abonesi olsun/olmasın, Avrasya Tüneli web sitesinden 7 gün 24 saat; Garanti Bankası vezne, internet ve mobil bankacılık kanalları ile 7 gün 24 saat. İstanbul’da kartlı geçiş sistemleri (OGS ve HGS) uzun bir süredir uygulanmaktadır ve sürücülerin kartlarındaki bakiyenin yetersiz olduğunu düşündükleri zaman bunu sistemden sorgulayabilmektedirler.
KAMUOYUNA DUYURU:
Bazı yayın organları ve sosyal medya hesaplarında, bir Asliye Ticaret Mahkemesi’nde Avrasya Tüneli’nden yapılmış ihlalli geçişle ilgili dava açıldığı ve “geçiş ücretlerinin ceza tutarlarından ayrı olarak ödenebileceğine dair bir karar verildiği” öne sürülmektedir. Ancak bugüne kadar şirketimize bu yönde bir karar ulaşmamış olmakla beraber konu karar şirketimize tebliğ edilmesi durumunda kamuoyuna gerekli açıklamalar yapılacaktır.
Sosyal medyada ortaya çıkan ve sonrasında bazı internet sitelerince de paylaşılan ve henüz şirketimize tebliğ edilmeyen kararın yorumlandığı metinde, tünele girerken araçlara “yetersiz bakiye olduğunu gösteren bir uyarı yapılmadığı”, “uyarı yapılmaksızın 10 kat ceza kesildiği” ve “HGS-OGS okuyucularının bozuk olduğu” şeklinde kamuoyunu yanıltıcı bazı açıklamalar da yer almaktadır.
İşin doğrusu şudur; Avrasya Tüneli’nde “Serbest Geçiş Sistemi” bulunmaktadır. Serbest geçişli ücret toplama sistemlerinin genel işleyiş mantığı; geçiş esnasında değil, geçişten sonra sorgu ve tahsilat yaparak hızlı araç akışını sağlamaktır. Serbest Geçiş Sistemi’nde aracın HGS-OGS bakiyesinin gösterilmesi, buna ilişkin bir cihazın bulunması ve uyarı yapılması mümkün değildir. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü gibi Serbest Geçiş Sistemini kullanan tüm otoyol ve gişelerde aynı uygulama söz konusudur. Dolayısıyla Avrasya Tüneli’nde OGS ve HGS okuyucusunun bozuk olduğu bu yüzden geçiş sırasında uyarı yapılmadığına ilişkin açıklama tümüyle gerçek dışıdır.
3996 sayılı kanun çerçevesinde işletme hakkı Şirketimize verilen Avrasya Tüneli’nden yapılan geçişler, 6001 sayılı “Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” ve söz konusu Kanun’a dayanarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan “Tünel İşletme Yönetmeliği”ne tabidir. 6001 sayılı Kanun’un uygulaması ön bildirime tabi olmayan emredici nitelikteki 30/5 madde fıkrası uyarınca, Şirketimiz, geçiş ücretini ödemeyerek ihlalli geçiş yapan ve ihlalli geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde de yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödemeyen araç sahiplerini, geçiş ücreti ile birlikte geçiş ücretinin on katı ceza tutarında borçlu olarak kaydetmek, söz konusu borcu genel hükümlere göre tahsil etmek ve tahsil ettiği ceza tutarının %60’ını ‘Hazine Payı’ olarak devlete ödemek ile yükümlüdür. Şirketimizin iradi tasarrufuna bağlı olmaksızın, 6001 sayılı Kanun’un emredici nitelikteki 30/5 madde fıkrasında belirtilen koşullar dahilinde doğrudan tahakkuk eden ceza tutarını iptal etmek yetkisi yoktur.
Bu minvalde, geçiş ücreti tahsil edilmeden yapılan geçiş tarihini izleyen 15 gün içinde OGS ya da HGS kartından tahsilat yapılamadığı ya da önerilen diğer yollarla bu ücreti ödenmediği taktirde, söz konusu geçiş ücreti ile birlikte ilgili yasa çerçevesinde ödenmemiş ücretin 10 katı para cezası uygulanmaktadır.
İhlalli geçişlerden doğan borcun (geçiş ücretinin) cezai yaptırıma uğramadan ödenmesi için 15 gün içinde uygulanabilecek diğer yöntemler ise şunlardır:
Avrasya Tüneli’nden geçen sürücülerin de geçiş ücreti ödeyip ödemedikleri konusunda kuşkuya kapıldıklarında bu durumu avrasyatuneli.com web sitesinden kontrol etme imkanı bulunmaktadır.
Saygılarımızla,
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş.