Perşembe, Nisan 22, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER - ARGE - İNOVASYON Yeni Ekonomi Fintech BlockChain

Blok zinciri Teknolojisi İş Yapmanın Yeni Yollarını Nasıl Sağlıyor

turk-internet.com Basin - turk-internet.com Basin
3 Mayıs 2020
- *ARAŞTIRMA, *ÜRÜNLER / HİZMETLER, BlockChain, Fintech, Veritabanı
0
Blok zinciri Teknolojisi İş Yapmanın Yeni Yollarını Nasıl Sağlıyor

Amazon Web Services (AWS), Oyun Geliştiricilerin Harika Oyuncu Deneyimleri Sağlamasına Yardımcı Oluyor

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Amazon Web Services (AWS), dünya daha fazla birbirine bağlı hale geldikçe, şirketler ve bireyler için sınırlar, zaman dilimleri ve kanallar arasında etkileşime girme ve işlem yapma fırsatlarının hızla büyüdüğünü belirtti. AWS’ye göre bu işlemlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlamak için, özellikle de maliyetlerin en aza indirilmesi, riskin azaltılması ve verimsizliğin giderilmesi için, proaktif bir yönetime ihtiyaç var.

Blok zinciri gibi bir dağıtılmış defter teknolojisi (DLT), işlemleri basitleştirmeye ve dünya genelinde birden fazla bağımsız tarafla verimli ve güvenli etkileşimler gerçekleştirmeye yardımcı olur. Hem de bunu üçüncü bir aracıya ihtiyaç duymadan yapar. Bu işlemler çiftliklerden elde edilen verileri göndermekten tutun da, bankacılık ve sözleşme işlemlerine kadar farklılık gösterebilir.

Blok zinciri teknolojisinin temelleri: dağıtılmış, güvenilir, güvenli, değişmez ve ölçeklenebilir

Blok zinciri teknolojisi, her katılımcının ağdaki tüm işlemlerin bir veritabanını, yani defterini tuttuğu eşler arası bir ağ oluşturarak çalışır. ‘Bloklar’ içine toplanan bu işlemler, şifrelenip birbirine bağlanır ve böylece bir ‘zincir’ oluşturulur. Şifreli şekilde birbirine bağlı bloklar, verilere erişimi olan taraflara birleşik ve müşterek bir bilgi görünümü sunan temel bir veri katmanını oluşturur. Bu metot, kuruluşlara güvenilir iş ağları kurma konusunda yeni bir imkan sunar. Günümüzde, mevcut teknolojiler kullanarak ölçeklenebilir bir blok zinciri ağı oluşturmak, hem kurulum açısından karmaşık hem de yönetim açısından zorlayıcı oluyor. Bir blok zinciri ağı oluşturmak için her bir ağ üyesinin manuel olarak donanımı tedarik etmesi, yazılım yüklemesi, erişim kontrolü için sertifikalar oluşturması ve yönetmesi ve de ağ bileşenlerini yapılandırması gerekiyor. Blok zinciri ağı işler duruma geldiğinde, altyapıyı sürekli denetlemeniz ve işlem taleplerindeki artış veya ağa katılan ya da ağdan ayrılan yeni üyeler gibi değişikliklere uyum sağlamanız gerekiyor.

Amazon Web Services (AWS), AWS üzerinde inşa edilmiş blok zinciri teknolojisinin, müşterinin karşılaştığı sorunları nasıl ele aldığını ve değişik sektörlerde yeni iş yapış yollarının nasıl hayata geçirildiğini anlatıyor.

Kullanım örneği: Çiftçileri, tarla verisinin şeffaf bir şekilde satışı ile güçlendirme

Çiftçiler, ekim ve hasat işlemlerinin her adımında büyük miktarda veri toplar. Hangi mahsullerin ekileceği ya da kaç tane fidan dikileceği gibi çiftçinin fikri mülkiyeti olarak nitelendirilen lisanslı veriler, anonim hale getirilebilir, üçüncü taraflara satılabilir ve tarım endüstrisine dünyanın her yerinden çiftlikler hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlayabilir. Ancak, çiftçiler bu mahsul verilerinden nasıl para kazanabileceklerinden tam olarak emin değillerdir.

AWS üzerine kurulan Farmobile, bu zorlukları blok zinciri tabanlı değişim yoluyla ele alıyor. Bu çözüm çiftçilere, onaylı alıcılar için verilerini lisanslama yetkisi veriyor ve hesap oluşturma, teklif yaratma, teklifi onaylama, teklifin icrası ve dijital mülkün teslim edilmesi gibi imkanlar sağlıyor. Sorun yaşamadan tek kullanımlık lisans satabiliyorlar ve bu esnada çiftliklerinin ismini bile açık etmeleri gerekmiyor. Yine de çiftçiler, bilimsel tarım uzmanları, ekipman üreticileri ve perakendeciler gibi potansiyel alıcıların kim olduklarını görebiliyorlar ve istedikleri teklifi reddetmekte özgürler.

Farmobile, mahsul verisini daha değerli bir ürün haline getirme konusunda daha fazla çiftçiye destek olabilmek adına küresel olarak genişlemek amacıyla çalışmaya devam ediyor. Farmobile, block zinciri tabanlı programını AWS üzerinde inşa etmenin, yüksek güvenlik ve uyumluluk standartları sağlamasının yanı sıra, işlerin hızlıca ölçeklenmesine imkan tanıdığı için de büyüme potansiyelleri için çok önemli olduğunu düşünüyor.

Kullanım örneği: Finansal erişimin artırılması

Blok zinciri teknolojisinin bir başka kullanım örneği de Filipinler finans sektöründen. Kırsal kesimdeki bankalar büyük bankaların sahip oldukları kaynaklardan yoksunlar ve gelişmeleri ya da hayatta kalmaları neredeyse imkansız. Bunun sonucu olarak da, kırsal kesimde yaşayan Filipinlilerin büyük çoğunluğunun bankacılık hizmetlerine erişimi ya çok az ya da hiç yok.

Blok zinciri teknolojisi kullanımında öncü olan UnionBank, bu sorunu ortadan kaldıracak bir blok zinciri çözümü oluşturmak için AWS Ortağı olan ConsenSys ile güçlerini birleştirdi. Yeni, blok zinciri tabanlı çözüm, mevcut bankacılık altyapısına ya da aracılara ihtiyaç duyulmadan yerel ödemelerin yapılmasını sağlayan, merkezi olmayan, uygun maliyetli ve neredeyse gerçek zamanlı bir ağ oluşturdu. Ayrıca, kurumsal blok zinciri teknolojileri için AWS’de yapılandırılmış bir ConsenSys ürünü olan Kaleido’yu kullanarak UnionBank, sıfırdan bir blok zinciri çözümü oluşturmak için gerekli olan para, zaman ve çabadan tasarruf etti. AWS tüm bu süreçlerde altyapı düzeyinde bütünleşik bir güvenlik sağladı.

Kullanılan bu blok zinciri çözümü, kırsal bankalara -arka ofis işlemlerini manuel olarak işleme yüklerini azaltarak- müşterilerine daha fazla hizmet sunabilmek için mevcut personellerini kullanabilme imkanı da sağladı. Yani bu teknoloji sadece bankacılık erişimini ve kapsamını artırmakla kalmadı, aynı zamanda sürdürülebilir ve geleceğe yönelik yeni bankacılık uygulamalarına da ilham verdi.

Kullanım örneği: Petrol ve gaz sektöründeki sözleşme ihtilaflarının sınırlandırılması

Diğer bir örnek ise petrol ve gaz sektöründen. Petrol ve gaz tedarik zincirindeki taşıma işleri, toprak sahipleri, hükümetler, petrol ve gaz şirketi operatörleri, arazi mühendisleri ve finans kurumları dahil olmak üzere pek çok paydaşı içinde barındırmakta. Petrol madencileri ile arazisinden petrol çıkarılan hak sahipleri arasında kritik bir adım var. Telif hakkı ödemelerini kontrol etmek, paydaşların sözleşme koşullarını önceden kabul etmelerini gerektiren uzun ve manuel bir süreç. Ancak bu koşullar genellikle her iki tarafta farklı yorumlanıyor ve çoğu zaman anlaşmazlıklara yol açıyor.

GuildOne, şirketlerin telif hakkı sözleşmesi işlemlerini gerçekleştirmek için daha verimli, güvenli ve uygun maliyetli bir yola ihtiyacı olduğuna inanıyordu. Blok zinciri teknolojisi kullanarak, sözleşme koşullarının kopyalarının üretilebildiği ve fikir birliği ile anlaşmaya varılabilen bir çözüm geliştirdiler. Böylece anlaşmazlık olasılığını azalttılar ve sözleşme yönetimi maliyetlerinin büyük bir kısmını ortadan kaldırdılar.

GuildOne, telif hakkı defteri oluşturmak ve paydaşların sıkı gizlilik ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için, iş odaklı ve uzun ömürlü olan, AWS üzerinde inşa edilmiş bir blok zinciri platformunu, R3’ün Corda’sını kullanmayı seçti. AWS’nin kazandırdığı güvenlik özelliklerinin, sundukları telif hakkı defteri çözümlerinin petrol ve gaz sektöründe hızlı kabul görmesi adına hayati bir önemi olduğuna inanıyorlardı.

Etiketler: Amazon Web Services (AWS)Blok Zincir (BlockChain)ConsenSysDağıtılmış Defter Teknolojisi (DLT)FarmobileFinansÖne ÇıkanlarUnionBankVeri Tabanı

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
turk-internet.com Basin

turk-internet.com Basin

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Can Erginkurban / ESET Ürün ve Pazarlama Müdürü
  • Facebook, LinkedIn, Yemeksepeti ve Dahası, Veri Sızıntılarının Bizim için Anlamı Nedir?
Fusun S.Nebil
  • 32 Firmaya Soruşturma Zamanlaması Manidar : Rekabet Kurumu, Çalışma Bakanlığı İşlerine mi Bakıyor?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • GAFA’ya Eleştirel Bakan Lina Khan, Amerikan Ticaret Komisyonuna Aday Gösteriliyor
Melike Beykoz
  • Koronaya İnat Teknolojiyle Ömür Uzuyor

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Bitcoin’i Türkler mi Düşürdü (Espri)?
  • Yerli Kripto Para Borsalarında Neler Yaşanıyor?
  • AB Komisyonu ‘Yüksek Riskli’ Yapay Zekayı Durduracak Düzenleme Getiriyor
  • Avustralya’daki Plaj Kasabası, Netflix’in Bölgelerinde Belgesel Çekimini Protesto Ediyor
  • Rekabet Kurumu, İhlal Tekrarı Yapan Google’a Bu Sefer 300 Milyon TL Ceza Verdi

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.3k Takipçis
  • 390.5M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT