Bu söyleşinin İlk bölümünü Bülent Hiçsönmez : Google Türkiye Ekosistemi, 2011’de Çocukluktan Olgunluğa Geçti – 1 ve ikinci bölümünü Bülent Hiçsönmez : SEO Şirketler Bizim Ekosistemimizde Bulunmuyor – 2 başlıkları altında okuyabilirsiniz.
Kaldığımız yerden devam ediyoruz :
turk-internet.com : Son zamanlarda trafiği yöneten yeniportaller var. Mesela bizim turk-internet.com için de geçerli bu, gelen trafiğin büyük bir çoğunluğu kendi okuyucularımızın dışında Google’dan aramayla geliyordu. Şimdi Twitter ve Facebook’tan da kullanıcı almaya başladık. Arama değerini kaybediyor mu sizce bu anlamda?
Bülent Hiçsönmez : Arama motoru bizce önümüzdeki yılların da birinci ana trendi olarak devam edecek çünkü bilgi oldukça, bilgiye erişim oldukça, arama motoru her zaman orada olacak. Çünkü insanlara baktığımızda insanlar herhangi bir şekilde hayatlarında etrafında gördükleri herhangi bir şeyi arayarak devam ediyorlar ve biliyorlar ki tercih ettikleri sürece biz kendi eriştiğimiz bilgiye daha fazla güveniyoruz. Biz kendi bulduğumuz, kendi analiz ettiğimiz bilgiden daha fazla verim alıyoruz. Bu böyle oldukça, bilgi miktarı arttıkça ve arama motoru bilgiye erişimi verdikçe arama ana trend olarak devam edecektir. Tabiki bunun yanında sosyal mecralarda da çok ciddi anlamda hacim var.
turk-internet.com : Google Plus’la siz orada da oynuyorsunuz zaten.
Bülent Hiçsönmez : Google + bizim yeni projemiz. 4 aylik bir proje ve önümüzdeki dönemde diğer Google urunleri ile entegre edilerek, kullanıcıları daha zengin bir web tecrübesi yaşatılması ve gerçek hayattaki paylaşımlarını internet’te yaşamaları hedefleniyor.
turk-internet.com : Peki ikinci bölüme gelelim, yani sizin desteklediğiniz bölüme yani Search Engine Marketing yapanlara. Onlara bir destek veya katkıda bulunuyor musunuz, ne yapıyorsunuz?
Bülent Hiçsönmez : Buyuk işletmeler ya da KOBI’lere kadar hepsine desteklerimiz esasında bizim en önemli ve en çok fokus olduğumuz alanlardan bir tanesi. Şundan dolayı aslında, Search Engine Marketing’e baktığınızda biz Türkiye genelindeki bütün kurumların bundan çok fazla fayda sağlayacağına inanıyoruz. Ve daha çok da bu faydanın küçük ve orta ölçekli şirketlerde olacağına inanıyoruz. Onlara baktığınızda onlar için çok ciddi anlamda yeni müşteri bulma mecrası, yeni pazarlara açılma mecrası, kendi ürünlerini satma ve pazarlama mecrası olarak görüyoruz. Bunlara da destek verme açısından ajanslarımızın sayısını arttırıyoruz, onlara eğitimlerimizi arattırıyoruz, onlarla beraber küçük ve orta ölçekli müşterilerimizin önlerine çıkıyoruz.
turk-internet.com : Bir de şöyle bir soru sormak istiyorum, zaman zaman Google üzerinde Türk halkının hassasiyetine dokunan olaylar görüyoruz. Son olarak Habertürk’te böyle bir haber yayınlandı, Fransa’daki ermeni olayları yasası ile ilgili konuyla ilgili olarak. Ama daha önce de birkaç tane harita olarak veya translation’daki bazı kelimeler olarak görmüştük. Bütün bunlar neden oluyor? Bir de hep Google’da oluyor diye bize soru soran okuyucularımız var. Genellikle bir takım sorunlar olduğunda size başvurduk biz, siz de hemen düzelttiniz. Sağ olun, teşekkürler. Ama bunun yanı sıra okurlar şunu da soruyorlar, Google’da bir kötü niyet mi var? Neden hep böyle şeyler Google’da oluyor?
Bülent Hiçsönmez : Bu soruyu bizler de alıyoruz. Google Translate ile ilgili ufak bir ürün açıklaması yapmak isterim. Bu beta olan bir ürün ve tamamiyle bilgisayar ortamında sonuçlarını veren bir ürün. Burada herhangi bir şekilde manuel yani elle girilme olamaz. Tamamiyle algoritmik olarak bu sonuçlar ortaya çıkıyor ki Google Translate’e baktığımızda sadece bir dilden bir dile değil, çok dilden çok dile çevirme algoritması arkada çalışıyor. Bunu zaten ancak arka tarafta korkunç bir bilgisayar desteği ve algoritma yapabilir. Siz herhangi bir şekilde elle girerek bunu yapamazsınız.
Hatalar burada bu noktada oluşuyor mutlaka çünkü bu kendi kendini öğrenen bir sistem. Bu sistemde mutlaka hatalar ortaya çıkıyor ama önemli olan düzeltme mekanizmasının oluyor olması. Sizin bahsettiğiniz durumlarda zaten ekibimiz anında müdahale ederek hizli bir sekilde düzeltiyor. Zaten Google Translate’in hemen altında bununla ilgili tüm kullanıcıların hatalar konusunda bizi ikaz edeceği, düzeltmemiz için ikazda bulunacakları mekanizma çok açık ve net duruyor. Yaptıklarında hemen düzeleceğini görecekler.
Bu söyleşinin 3.bölümünü Bülent Hiçsönmez : 2011’de Yurtdışında Ciddi Kapital Geldi, 2012’de Devam Edeceğini Görüyoruz – 4 başlığı altında okuyabilirsiniz.