Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN), araştırmalar soncunda elde edilen verilerin depolanması ve gerektiğinde bunlara pratik bir şekilde erişilebilmesi için dış kaynaklı bulut teknolojisine yöneliyor.
CERN’de görev yapan bilim insanları, her yıl 22 petabyte büyüklüğe ulaşan verinin saklanmasının önemli bir konu olduğunda uzlaşıyor. 2004 yılında yeraltı parçacık hızlandırıcısının bir senede 15 petabyte veri ürettiği belirtilmiş, bu kadar veriyi saklamak ve analiz etmek için global bir grid bilgisayar ağının gerekli olacağı ifade edilmişti. (1)
CERN dışında Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı (EMBL), geçtiğimiz günlerde sadece bilimsel araştırmalarda kullanılmak amacıyla ortak bir bulut sistemi yaratmak konusunda uzlaşmıştı. Helix Nebula adı verilecek olan bulut sistemi, Avrupalı bilim insanlarının ihtiyaç duydukları büyük ölçekli veri depolama çözümünü sağlayacak[2].
İki yıllık bir deneme sürecinin ardından Helix Nebula, kamu kuruluşlarınında kullanımına açılabilecek. Bu çerçevede, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı projesi çerçevesinde elde edilen bilgiler, Avrupalı bulut bilişim hizmet endüstrisi tarafından depolanacak. Aralarında SAP ve Atos’un da olduğu 13 şirketin projeye katılmaları bekleniyor.
CERN’in, iki yılın sonunda dış kaynak kullanımı ile bulut çözümünü kendi bünyesinde barındırmanın maliyet ve avantajlarını karşılaştırdıktan sonra uzun vadeli bir strateji belirleyeceği ifade ediliyor.
(1) BilimAdamları, Internet 2 Hız Rekorunu Kırdı
(1) Avrupa Bulut Bilişim Platformu Oluşturuldu; Helix Nebula – the Science Cloud