Turkcell’in ortağı Çukurova Holding’in patronu Mehmet Emin Karamehmet’in Pamukbank davası ile ilgili olarak aldığı cezanın Yargıtay tarafından onandığı bildirildi.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Pamukbank’ın eski ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’in 417 milyon TL’yi zimmetine geçirdiği ve “adiyen zimmet” suçunu işlediği gerekçesi ile 7 yıl 1 ay 16 gün hapis cezası vermişti. Mahkeme kararında, 417.435.580 TL’yi yönetim ve denetiminde bulunan bankaya ait parayı banka hakim ortağı ve yönetim kurulu başkanı olarak doğrudan kendisine veya Çukurova Grubu şirketlerine kredi veriliyormuş gibi gösterip usulsüz işlemlerle ve karşılıklı kredi ilişkisi varmış gibi ‘back to back’ kredi verip aldığı ve bu yolla kendisine ve bankanın hissedarı olan Çukurova Grubu şirketlerine menfaat temin ederek zimmete geçirdiği ve “adiyen zimmet” suçunu işlediği belirtilmişti.
İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karara sanık avukatları tarafından itiraz edilmişti. Yapılan itirazı değerlendiren Yargıtay 7. Ceza Dairesi, 30 Kasım 2016’da sanıklar Mehmet Emin Karamehmet, Orhan Emirdağ ve Osman Berkmen’in temyiz itirazlarını reddederek cezalarının onanmasına oyçokluğu ile karar verdi. Mahkeme başkanının ise karara şerh koyduğu öğrenildi.
Pamukbank sorunu, Çukurova’nın 2005 yılında Turkcell hisseleri karşılığında Rus Alfa Telekom’dan kredi almasına yol açmış ve bu krediler sonucunda, Turkcell’in % 13,22’si Alfa Telekom’un sahipliğine geçmiş, geri kalan % 13,78 için hala sürmekte olan çekişmelerin yolunu açmıştı [1].
[1] Alfa Grubu Turkcell’in Dolaylı Hisselerini Satın Almadı, Peki Durum Şimdi Nedir?



Kaynak : 