Tüdef’in (Tüketici Dernekleri Federasyonu), Türk Telekom’un 7 temmuz 2004’de duyurulan ve o günden bu yana uygulanan tarifelerine karşı açtığı dava, “tarifenin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olduğu” gerekçesiyle Danıştay 13.dairesi tarafından reddedildi.
17 mayıs 2004’de lisans almaya başlayan Uzun Mesafe Telefon Hizmetleri firmalarının haziran 2004’de ilan etmeye başladığı indirimli fiyatlara karşı, Türk Telekom da 7 temmuz 2004 tarihinde, 5 farklı tarife paketi ilan etmiş ve “% 80’e varan indirim” anons etmişti.
Ancak tüketiciler, özellikle bireysel kullanıcıları hedefleyen paketlerin içinde yer alan sabit ücrete karşı tepki göstermişti. Türk Telekom yıllardan beri uyguladığı sabit tarifede yer alan sabit ücrete, diğer deyişle abonelik ücretine karşın kontür de tahsis ederken, 2004’de ilan edilen paketlerin içindeki sabit ücret kavramına karşı kontür verilmez olmuş ve bu nedenle bireysel kullanıcıların faturalarının yükseleceği iddia edilmişti.
Tüketici Dernekleri Federasyonu, şirket hat, standart hat, konuşkan hat, hesaplı hat, yazlık hat adlarını taşıyan yeni ücret tarifelerinin şeklindeki yeni ücret tarifelerinin Telgraf ve Telefon Kanunundaki “makul bedel” ve “makul ölçüde kar” hükümlerine aykırı olduğu iddiasıyla açtığı dava karara bağlanırken, Türk Telekom Yönetim Kurulu’nun 5 ayrı tarife paketi sistemine geçilmesine ilişkin kararının, Telekomünikasyon Kurulu tarafından onaylandığı da hatırlatıldı.
Standart hattın, eski tarifenin değiştirilmiş hali olduğu, diğer 4 tarife paketinin ise müşterilere sunulan hizmet seçenekleri olduğu belirtilen kararda, tarife paketinin mevzuata uygun hazırlanıp onaylandığı, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun bulunduğu bildirildi.
Kararda, sabit ücretin, her an konuşma hakkı sağlanması, arayan numaranın abone tarafından görülmesi gibi ek hizmetlerin ve işletme maliyetinin karşılığı olarak alınması olarak değerlendirilmesi gerektiği de ifade edildi.




Kaynak : 