Pazar, Aralık 8, 2019
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa Yeni Teknolojiler Yapay Zeka

GAFA, Yapay Zekâ ve Büyük Veri ile Finansal Servisleri Zorluyor

Melike Beykoz - Melike Beykoz
28 Temmuz 2019
- Arama Motoru, BlockChain, Fintech, Ödeme Sistemleri, Sosyal Medya, Yapay Zeka
0
GAFA, Yapay Zekâ ve Büyük Veri ile Finansal Servisleri Zorluyor

GAFA, Yapay Zekâ ve Büyük Veri ile Finansal Servisleri Zorluyor

8.2k
GÖRÜNTÜLENME
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Kısaca GAFA diye adlandırılan teknoloji devleri Google, Amazon, Facebook ve Apple,  yeni teknolojileri ve ellerindeki inanılmaz büyüklükteki veriyi de kullanarak geleneksel finansal servisleri altüst ediyor ve yeniden yapılanmaya zorluyorlar. Aylık kullanıcı sayıları 6,2 milyarı bulan Facebook, Whatsapp, Messenger ve İnstagram’ın sahibi olan Mark Zuckerberg ve ortaklarının bu platformlarda üretilen veriden birçok önemli sonuca da ulaşmalarının mümkün olduğu görülebilir. 100 Petabyte (100 x 1000 Terabyte)  veriye sahip olan bu kurumların veriyi nasıl işlediği ve nasıl sonuçlar ürettiği ve bu sonuçları nasıl kullandığını ise tam olarak hayal bile edemiyoruz. Tek hissettiğimiz, o sırada ilgilendiğimiz konularla ilgili bir sürü reklamın, hatta hoşlandığımız ürünlerin akıllı algoritmalarla sürekli önümüze çıkması. Bir de bazı ülkelerde seçimlerde kullanılan sahte haberlerle yapılan manipülasyonlar. (Örneğin: 2016 seçimlerinde Cambridge Analtytica firmasının Trump lehine Facebook kullanıcılarını yönlendirmesi skandalı)

Teknoloji devlerinin finansal servislerde öne çıktığı alanlardan birinin e-ticaret ödeme sistemleri olduğunu görüyoruz (136 milyar dolar). E-ticaret sitelerinden yapılan alışverişler kartlarla (kredi kartı, debit kart, sanal kart, ön ödemeli kart gibi), banka transferi, e-cüzdan, sanal para (bitcoin, etherium, ripple gibi) veya geleneksel direk ödeme yöntemleri ile yapılabiliyor. Bu servislerden en bilinenlerinden biri olan Paypal, Tesla’nın da kurucusu Elon Musk tarafından kurulmuş ve sonrasında satılmıştı.

Amazon’un finansal servislerine bakarsak:

Amazon Pay:  Her ödemede tekrar tekrar kredi kartı numarası ve bilgisi girmek zorunda kalmaksızın Amazon güvencesiyle anlaşmalı farklı e-ticaret sitelerinden alışveriş kolaylığı sağlayan bir çeşit çevrimiçi(online) cüzdan gibi çalışıyor. 2016 sonunda 170 ülkede 33 milyon Amazon Pay müşterisine sahip olan Amazon’un müşteri sayısı her gün daha da artıyor.

Amazon Cash: Kredi kartı kullanmaksızın Amazon’da açılacak ön ödemeli hesap ile alışveriş yapmaya olanak sağlayan bir sistem.  2017 yılında kullanılmaya başlanan bu sistemde bankaların da arada olmadığını görebiliyoruz.

Amazon Lending: Amazon, satıcılar için geliştirdiği bu servisi ile bankaların yaptığı işe soyunup borç para veriyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek amaçlı düşünülmüş olan bu platform 2011 yılında devreye girmiş ve 750.000 dolara kadar kredi verebiliyor. (1) Amazon bu güne kadar yaklaşık 5 milyar dolar borç para verdiğini söylüyor.

Amazon Protect: Amazon’un sigorta işine el attığı bu servis ise elektronik ürünlere çalınma ve üretim hatalarına karşı ekstra garanti getiriyor.

Amazon Allowance: Alışveriş yapması için birine hediye olarak para gönderilmesine olanak sağlayan bu sistem, bir kereliğine veya tekrarlanan bir periyodda ayarlanabiliyor. Daha çok çocuklar için planlanan bu serviste ebeveynler çocuklarına çevrimiçi alışveriş yapabilmeleri için öngördükleri miktarı kolayca gönderebiliyorlar.

Amazon kartları (Store Card, Prime Store Card, Prime Rewards, Visa Signature Card, Visa Credit Card, Reload): Çeşitli indirimler, geri ödemeler, hediyeler, anlaşmalı kurumlarda kolaylıklar sağlayan bu kartlar da çevrimiçi alışverişi özendirmek amaçlı üretilmişler.

Amazon’un finansal hizmetler konusundaki stratejisini kısaca temel stratejik hedefini desteklemek ve Amazon platformuna katılımı artırmak (alıcı ve satıcı) olarak tanımlayabiliriz. İleride karşımıza çıkabilecek olan Amazon Bankası’nın kullanacağı teknolojik servislerle geleneksel bankaları zorlayacağı muhakkak. 2018 yılında 232 milyar dolar net satış rakamıyla ki bunun çoğunu e-ticaret üzerinden yapıldığı düşünüldüğünde, elindeki gücün finansal pazarı da kökten etkileyebilecek yapıda olduğunu söyleyebiliriz. (2)

Facebook (2, 3 milyar), Whatsapp (1,6 milyar), Messenger (1,3 milyar) , İnstagram (1 milyar) toplamda 6,2 milyarlık kullanıcısı için e-ticaret platformları sunan Facebook grubunu, kullanıcı sayısı anlamında en büyük platform olarak düşünülebiliriz. Facebook grubu da finansal servislerde geleneksel alandan sıyrılıp yeni yıkıcı ve yeniden yapılandırıcı teknolojik ürünlerle zorluyor.

Facebook Libra: Facebook’un Blockchain tabanlı kendi sanal para birimi Libra, 18 Haziran’da Zuckerberg tarafından tanıtılmıştı. 2020 yılında kullanılmaya başlanması beklenen bu sanal para ile Facebook kullanıcıları çok daha kolay ve bankasız bir alışverişi deneyimleyebilecekler. (3) Facebook üzerinden dünyanın her yerine kolayca para gönderilebilecek. Tam anlamıyla dağıtık olmayan (decentralized) bu yapıda transfer doğrulama sadece belirli kullanıcılar tarafından yapılabilecek ve belirli miktarda bir parayı da garanti olarak rezerve edecek.

Apple Pay, Apple cihazlar üzerinden (ipad, iphone, Apple Watch, Mac gibi) kolayca ödeme yapmayı sağlayan bir sistem. Aynı sistem üzerinden para transferi de yapılabiliyor. Bugün dünyada yaklaşık 400 milyon Apple Pay kullanıcısı var.

Apple Card, hem sanal hem de gerçek bir kredi kartı gibi kullanılabiliyor. Goldman Sachs, Mastercard ve Apple işbirliğiyle hayata geçen Apple Card’ın üzerinde rakam bulunmuyor. Yüz izi (FaceID) veya parmak izi ile güvenlik sağlanıyor. Son derece sade bir tasarım ile titanyum bir zemin üzerinde sadece isim ve Apple logosunu içeriyor. (4) Her yapılan işlemden %2 kazanılıyor. Yaptığınız işlemleri anında takip edebiliyorsunuz, işlemin gerçekleştiği yeri harita üzerinde görebiliyorsunuz.

Google Pay Hindistan’da mobil ödemelerde %33 ile en büyük paya sahip. Google Pay kullanabilmek için öncelikle Google’da bir hesap açıp oraya kredi kartı bilgilerini girmek gerekiyor. Sonrasında ise tekrar tekrar kredi kartı bilgisi girmeden alışveriş yapılabiliyor.

Özetle teknoloji devlerinin ilk etapta girdiği finansal alanlara baktığımızda ödemeler, para transferleri, borç para verme/kredi ve sigorta olduğunu görüyoruz. Üstelik mekândan bağımsız, güvenli, kolay hizmetler sunuyorlar. Bu servisler yaygınlaştıkça tüm yapılan işlemlere dair önemli büyüklükte bir veriyi de (dünyanın her yerinden, her türlü segmentten, her tür insan) ellerinde tutabilecekler. Yapay zekâ, büyük veri analitiği gibi yöntemlerle bulacakları algoritmalarla üretebilecekleri modeller ise gelecekteki harcamalarımızı yönlendirebilmek için onlara fırsat yaratacak. Bu arada geleneksel finans alanında çalışan kurumların(bankalar v.b.) da bu değişen dünya düzenine ayak uydurabilmek ve hayatta kalabilmek için yeni teknolojileri kullanan inovatif ürün ve servisleri çalışıyor olmaları gerekecek. Esasen oluşacak bu rekabet sonrası, teknoloji ile daha kolay, güvenli ve kullanıcı dostu bir ortam gelişmesinin de önü açılabilir.

Facebook ve Finansal servisler:

[1] Amazon Lending business loans review

[2] Amazon – Statistics & Facts

[3] Facebook has finally unveiled Libra, its digital currency

[4] Apple introduces its own credit card, the Apple Card

Etiketler: AmazonAppleFacebookFinansGAFA (Google-Amazon-Facebook-Apple)GoogleManşetYapay Zeka

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Melike Beykoz

Melike Beykoz

TED Ankara Koleji ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü mezunu, Elektronik mühendisidir. Belçika’nın Antwerp şehrinde Alcatel Bell Telephone şirketinde 1 yıl hem eğitim alıp hem de çalıştıktan sonra İstanbul’da Alcatel Teletaş’ta Türkiye’nin ilk dijital telefon santrallerinde yazılım mühendisi olarak 4 yıl çalışmıştır. Çalışmalarını İspanya’nın Madrid şehrinde, Alcatel Standard Electrica SESA şirketinde uzman mühendis olarak 5,5 yıl sürdürmüştür. Türkiye’ye döndüğünde kendi kurduğu İLKON bilgisayar şirketinde bilgisayar ve Network altyapıları ve yazılım üzerine 2 yıl çalışmıştır. 1999 yılında Turkcell’e katılmış ve 10 yıl boyunca Yönetim Sistemleri yazılım Geliştirme müdürlüğü ve Operasyon müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde BT direktörlüğü görevine getirilmiş ve burada 6,5 yıl çalışmıştır.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Trend
  • Yorum
  • En son
900 Milyon Zarar İddia Edilen PTT’de Binali Yıldırım-Berat Albayrak Çekişmesi

900 Milyon Zarar İddia Edilen PTT’de Binali Yıldırım-Berat Albayrak Çekişmesi

14 Kasım 2019
Mühendisler İçin Sık Yapılan Öz Geçmiş (CV) Hataları

Mühendisler İçin Sık Yapılan Öz Geçmiş (CV) Hataları

27 Kasım 2019
2020 ABD Başkanlık Seçimi Adaylarından Birisi Kripto Para Bağışları Kabul Edeceğini Açıkladı

Birisi 310 Milyon $’lık Bitcoin Hareketi Yaptı

26 Kasım 2019
Elon Musk, İnternet için Yeni 60 Uydu Gönderdi

Elon Musk, İnternet için Yeni 60 Uydu Gönderdi

14 Kasım 2019
Afet – Acil Durumda, Alternatif Haberleşme Önerisi; Telsizler

Afet – Acil Durumda, Alternatif Haberleşme Önerisi; Telsizler

1
Garanti Siber Saldırısı Türkiye’nin 4 Yıl Sonra Hala Ödevlerini Yapmadığını Gösterdi

Garanti Siber Saldırısı Türkiye’nin 4 Yıl Sonra Hala Ödevlerini Yapmadığını Gösterdi

1
Facebook, Ankara’da Kamu Kurumlarına Facebook ve Instagram Eğitimi Verdi

Facebook, Ankara’da Kamu Kurumlarına Facebook ve Instagram Eğitimi Verdi

8 Aralık 2019
Amadeus ve Erka Yeni İşbirliklerini Duyurdu

Amadeus ve Erka Yeni İşbirliklerini Duyurdu

8 Aralık 2019
Çin’in İlk Elektrikli Yolcu Gemisi Sefere Başladı, Sırada Elektrikli Uçak Var

Çin’in İlk Elektrikli Yolcu Gemisi Sefere Başladı, Sırada Elektrikli Uçak Var

8 Aralık 2019
Mastercard Sesle Alışverişe Hazırlanıyor

Mastercard Sesle Alışverişe Hazırlanıyor

8 Aralık 2019

YAZARLAR

Fusun S.Nebil
  • Refik C.Arkut’u Kaybettik
Gülara Tırpançeker
  • Mahremiyet ve Veri Koruma
Melike Beykoz
  • Derse Devam Takibinde de Yapay Zekâ Kullanılabiliyor
Niyazi Saral
  • 2020-21 Yılları Popüler Yazılım Meslekleri

ANKET

Afette haberleşme için Telsizin önemi ortaya çıktı. Telsiz Kullanmayı Öğrenmek İstiyor musunuz?

  • Evet (78%, 83 Oylar)
  • Bilmiyorum (13%, 14 Oylar)
  • Hayır (9%, 10 Oylar)

Toplam oy veren: 107

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

DOSYALAR

  • 2019 Kasım Dosyası : Adil Kullanım Noktası (AKN)
  • 2019 Ekim Dosyası : Bilişim ve Telekomünikasyonda Ambargo ve Yaptırım
  • 2019 Eylül Dosyası : Deprem ve Diğer Afetlerde Haberleşme
  • 2019 Ağustos Dosyası : ULAK (4G Baz İstasyonu)
  • 2019 Temmuz Dosyası : Fatih (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Projesi
  • 2019 Haziran Dosyası : Kişisel Verilerin Korunması Gelişmeleri
  • 2019 Mayıs Dosyası : Sahte İçerik
  • 2019 Nisan Dosyası : Yayın Akışlı (Streaming Media) Medya
  • 2016 Ekim Dosyası : Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) Gelişmeleri

BİZİ TAKİP EDİN

  • 5.9k Takipçis
  • 320.8M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com Haber Merkezi Türk Internet Endüstrisi Portalı, turk-internet.com, 1 Eylül 2000’de resmi yayına geçerek, iş ve Internet dünyası profesyonelleriyle buluşmuştur.

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2018 Türk İnternet - Bu sitenin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2018 Türk İnternet - Bu sitenin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.

Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.