Norveçli enerji ve savunma şirketleri, ileri tekniklerin kullanıldığı sanal saldırılarla karşılaştı. Norveç’in, ulusal güvenlik kurumu NSM, eylemler neticesinde bazı kritik sözleşmelere ait bilgilerin ele geçirildiğini açıkladı.
Norveç’te, bugüne kadar görülen en büyük sanal saldırı neticesinde en az 10 firmanın olaydan etkilendiği belirtiliyor. Norveç’in ismi, son dönemlerde dünyada sanal saldırılara en fazla hedef olan ve maddi kayıp yaşayan ülkeler arasında yer alıyor.
Hackerların, kötücül virüsleri belirlediğinde harekete geçen yazılımlar tarafından tespit edilememesi, uzmanlar tarafından saldırının profesyonellerce gerçekleştirildiği yorumlarına neden oluyor. NSM tarafından yapılan açıklamada, hedef olarak seçilen şirketlerde e-posta gönderilen kişilerin özel olarak belirlendiği ve buraya gönderilen e-postaların orijinal kaynağından gönderilmiş gibi tasarlandığı ve bu nedenle kurbanların gafil avlanabildiği belirtildi.
Güvenlik yetkilileri, e-postaların, şirketlere daha çok büyük iş görüşmeleri gerçekleştirdikleri bir esnada gönderilmesinin manidar olduğunu ifade ediyor. Eylemleri, başından sonuna kadar büyük bir titizlikle inceleyen NSM, bunların tek bir şebeke tarafından organize edilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor. Saldırılara ilişkin kamuoyuna açıklamalar yapan NSM, bunu hem diğer firmaları uyarmak, hem de benzer bir saldırı yaşamış firmalar varsa kendileriyle paylaşmalarını sağlamak için gerçekleştirdiğini duyuruyor.
Gözlemciler, son dönemde kimya endüstrisinin yanı sıra teknoloji firmalarının da hedef alındığına dikkat çekiyor.



Kaynak : 