Sağlam bir Felaket Planlama stratejisinin eksikliği bu şirketleri, doğal afetler, virüsler, çalışanların sabotajları ve terörist tehditlerin, ki geçen hafta ABD ve Kanada’yı karanlığa gömen elektrik kesintisi gibi kitlesel güç kesintilerine değinmiyorum bile, sonucunda meydana gelebilecek olası veri kaybına açık bırakıyor.
Çalışmada, 202 bilişim teknolojisi direktörü ve ağ depolama müdürüne, veri yedekleme, depolama teknolojileri ve felaket planlama uygulamaları kavrayışları araştırıldı.
Araştırmaya göre şirketlerin %87’sinin tamamlanmış, şeklî bir veri yedekleme ve depolama planları var ancak bu şirketlerin %32’si planları düzenli olarak sınamadıklarını ve ankete katılan şirketlerin %64’ü veri depolama ve yedekleme sistemlerini düzenli olarak dış denetçilere sınatmadıklarını söyledi.
Şirketlerin %36’sı 11 Eylül olaylarının sonucunda felaket planlaması uygulamalarını ve yedekleme alışkanlıklarını değiştirmiş.
Gerçekleştirilen bazı değişiklikler şunlar: düzenli sınama işlemleri (%56), verileri işyerinden başka yere taşıma (%43), düzenli güncelleme işlemleri (%42), yedeklemeye daha çok bütçe ayırma (%39) ve felaket planlama şeklî planı (%26).
“Şirketler, daha güçlü felaket planlama ve iş sürekliği planlarını devreye sokarak yedekleme ve daha da önemlisi eski hale getirme meselelerine daha fazla önem veriyorlar.” diyen Enterprise Storage Group teknoloji analizcisi Steve Kenniston şöyle konuştu: “Hala çok sayıda şirket ağı güvensiz ve güvenilmez uygulamalar ve işlemlerden ötürü tehlike altında. Bir şirket gidip pazardan en iyi depolama donatısını satın alabilir ama ona uygun yedekleme ve yıkım telafisi uygulamalarını devreye sokmaz ya da düzenli sınama ve güncelleme işlemlerini uygulamazsa, bu tür şirketler kendilerini önemli bir veri kaybına açık bırakmış olurlar.”
Imation, söz konusu olan bir şirketin verilerini korumak ise, bir veri yedekleme planı, felaket planlama demek değildir diye uyarıyor. Bir felaket planlaması çoğu zaman bir veri yedekleme planıyla bütünleşmiştir ancak felaket planlama özellikle, yangın, kasırga ya da hortum gibi bir afetten sonra verilerin nasıl eski hale getirileceğiyle ilgilenir.
Veri yedekleme planı, yedekleme sıklığı, neyin yedekleneceği ve yedeklenmiş verinin ne kadar süreyle tutulacağı konularını ve ayrıca işyeri mahallinde ve işyeri mahalli dışında depolama stratejisini kapsar.
Imation, bir felaket planlamanın ise işin sürekliğini ve işletimsel yetilerini tamamen eski haline getirmeye yönelik önlemleri içerir diyor. Bu plan, bir sistemin çökmüş olmaya ne kadar süre dayanabildiğini nazara alır ve bu süreyle bağdaşan bir telafi planı tasarımı yapar.
En sağlam plan, eksiksiz sayıda sunucularla dolu ikincil bir veri merkezi, ağ işletme becerileri ve şerit ve disket depolamayı kapsayan, verilerin neredeyse anında geri gelmesine olanak tanıyan bir plandır.
Şirketlerin Çoğunluğu Şerit ile Disketi Birleştiriyorlar
Araştırmaya katılan her şirket, yedekledikleri verilerin miktarının ve türünün hızla arttığı konusunda hemfikir ve çoğunluğu, şerit gibi kaldırılabilen veri depolama araçlarının veri yedekleme ve depolama sistemlerinde önemli bir rol oynadığını söyledi.
Şirketlerin %79’u, şeridin uzun vadeli veri saklama ve arşivlemede çok önemli bir bileşen olduğunu düşünürken, %85’i şeridi yıkım telafisinde esaslı bir teknoloji olarak görüyor ve de %83’ü Sarbane-Oxley Yasasındaki ve Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPAA)’daki düzenlemeler gibi daha direnimli kayıt saklama gereklerini desteklemekte önemli bir rol oynadığını söylüyor.
Araştırmayı yanıtlayanların %61’i şerit ve disket teknolojilerini birbirleriyle rekabet edenden çok, iyi tasarımlı bir veri yedekleme ve depolama sisteminde birbirlerini tamamlayan iki teknoloji olarak görüyorlar.
“Şerit teknolojisi, çok sayıda geçmişe-dönülebilen kopyalamalar yapmak, işyeri mahalli dışına yönlendirme yapmak ve uzun vadeli arşiv tutmak ve yıkım telafisi yürütmek için ideal çözüm olmayı sürdürecek olan, kendisini kanıtlamış bir teknoloji.” sözleriyle bizi bilgilendiren Freeman Reports analizcisi Robert Abraham şöyle konuştu: “Disket depolaması ise on-line, verinin, uzun sürecek bir çöküntüyü kaldıramayacak olan on-line, şipşak ya da aynalı verilerin kopyaları gibi uygulamalar için ideal. Dolayısıyla disketin yeri ayrı, şeridin yeri ayrı. Anket de doğruladığı üzere, son-kullanıcıların çoğunluğu disket-tabanlı sistemleri şerit teknolojisinin yerine geçecek bir teknoloji olarak değil onu tamamlayacak bir teknoloji olarak görüyorlar.”
Araştırmanın bulguları hakkında rapora burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
ABD’deki 202 ağ depolama müdürü ve bilişim teknolojisi direktörünün katıldığı on-line araştırma Mart ve Nisan aylarında yapıldı. Araştırma katılımcıları, 25.000’i aşkın bilimci, mühendis, bilişim sistemi profesyonelleri ve bilişim teknolojisi yetkililerinin bir araya geldiği dünya çapındaki Internet paneli olan Teknoloji Danışma Kurulu’ndan (Technology Advisory Board) seçildiler.
Veri tabanı, katılımcıların projenin öngördüğü meslek sorumluluklarına sahip katılımcılara ulaşmasını mümkün kıldı.
Katılımcılar üç ölçüte göre ayrıldılar: ağ ya da veri merkezi şerit depolama ve yönetiminden doğrudan doğruya sorumluluk; ağ ya da veri merkezi şerit depolama yönetiminden sorumlu bir ekibi yönetmek; ya da kıdemli bir yönetim mevkisinde bulunmak (bilişim amiri, yardımcı başkan, direktör ya da müdür). Imation’a göre araştırmaya katılan kişiler, geniş bir endüstri yelpazesini oluşturmaktaydılar.
VERITAS Felaket Planlamasıyla İlgili Taktikler Veriyor
Geçen haftaki büyük elektrik kesintisinden sonra VERITAS kendi yıkım telafisi taktiklerini açıkladı.
VERITAS, çalışanların, verilerin, donanımın ve yazılımın bu taktiği işletmenin gerekli olduğunu ve hızlı bir telafi için gidilecek yerin önemli olduğunu söylüyor.
Şirket, erişilemez hale gelmesi olası olan telefon hatlarından ya da cep telefonu hizmetlerinden bağımsız olan uydu telefonu gibi bir iletişim yönteminin insanlarla temas kurmak için iyi bir seçim olduğunu söylüyor. Doğrudan doğruya veri telafisi sürecinde yer almayan çalışanlar için bir acil-hat güncellemeler temin edebilir.
VERITAS, yıkım telafisi planının birden çok suretinin, arabalar, evler ya da çantalar gibi işyeri mahalli dışında tutulmasını ve de bir suretin de işyeri mahalli dışındaki depolama sağlayıcısında bulundurulmasını tavsiye ediyor. Şirketlerin %60’ından fazlası yıkım telafisi planlarını tek bir yerde – ana veri merkezinde — saklamak hatasını yapmaktalar, ki ana veri merkezine ulaşılamadığı taktirde bu çok büyük bir sorun oluşturur.
VERITAS, Dynamic Markets’ın anketine katılan kuruluşların yalnızca üçte birinin şimdiye dek en az bir kere planlarını yürütmek zorunda kaldıklarını, bu yüzden de uzman yardımının gerekli olduğunu söylüyor. Satıcılarla temas kurun ve onların yardımını temin edin. Eğer verileri şeritten geri getiriyorsanız, işyeri mahalli dışındaki yıkım telafisi depolama sağlayıcınız şeritleri telafinin yapıldığı yere getirmesi gerekir ve o zaman yedekleme yazılımı satıcınızın arşivlenen verileri geri getirmenize yardımcı olabilir.
Birçok şirket, bir iş aksaması olması durumunda diğer abonelerle birlikte kullanmak üzere ikincil bir yıkım yenileme “acil noktası”na abone oluyorlar. Yeni yaşadığımız elektrik kesintisi gibi büyük bir olayda acil nokta hızla kalabalıklaşacaktır, bu nedenle VERITAS’ın tavsiyesi bir afeti en kısa zamanda bildirmeniz. Birçok kuruluş, yıkım telafisi amacıyla, kendi ikincil veri merkezlerini hazırlıyorlar ve doğru donatım ve yardımla, işlemlerini, aksamadan etkilenmiş olan yerden ikincil yere, işlerde hiçbir aksama yaşanmaksızın aktarabiliyorlar.
VERITAS, eğer ikincil siteye erişilemiyorsa ya da orası işlevsizse yüksek bant genişliği bağlantılarıyla ve havalandırmalarla donatılmış olan otel balo salonları ve konferans merkezleri, diğer tüm yollar tıkandığında, telafiye başlamak için yeterince iyi yerlerdir, önerisini getiriyor.