İnternetin en güzel yanlarından birisi de yaşanan bir olumsuzluğa toplu halde tepki verebilmenizi ve sesinizi duyurma şansı elde edebilmenizi sağlaması. Şikayet siteleri tüm dünyada popüler ve bizdeki örnekleri de pek çok kurumsal firmayı harekete geçirmeye ve müşterileriyle daha pozitif bir temas kurmak üzere teşvik etmeye yetiyor. Hindistan’da ise kurulan bir site, toplumda kanayan bir yara haline dönüşen rüşvet sorununa parmak basmakta.
PAB (ipaidbribe.com) sitesi, Hindistan’ın en yozlaşmış kurumlarından birisine yani ülkedeki polis teşkilatına yönelik olarak hazırlanan bir eleştiri portalı. Bu sitede kullanıcılar, isterlerse gerçek adlarıyla isterlerse de anonim olarak, maruz kaldıkları rüşvet olaylarını anlatıyorlar. Site kendilerine ulaşan 22.490 bildirimden yola çıkarak bir rapor hazırlamış durumda. Buna göre Hindistan’da 493 yerleşim yerinde polis toplamda 15 milyon Dolar rüşvet almış. Yani Hindistan’da polisin aldığı “çorba parası” ortalaması 667 Dolar.
Elbette, söz konusu rapor tamamıyla kullanıcı bildirimleri üzerinden hazırlandığı için gerçek meblağ bu kadar yüksek olmayabilir. Ancak böylesi bir raporun 22.500 kadar bildirim alması son derece enteresan. Raporda Gelir Vergisi departmanına bağlı polislerin yaptığı şantajlardan tutun da bir bisikletlinin çalınan bisikletini bildirebilmek için vermek zorunda kaldığı rüşvete dek pek çok rüşvet hikayesi anlatılmakta. Söz konusu rapora göre en çok rüşvet istenen şehirler ise Bangalore (5.261 vaka), Bombay (1,332 vaka), Pune (848 vaka) ve Yeni Delhi (847) olarak verilmiş.
Söz konusu site, kendisini Bangalore merkezli bir vatandaşlık ve demokrasi merkezi olarak tanımlayan bir organizasyon tarafından işletilmekte. Site yönetimi, kendilerine gelen bildirimlerde isim olmasa da olayın olduğu tarih, lokasyon ve hangi polis birimi tarafından rüşvet alındığı gibi detayların yazılmasını zorunlu kılmış. Site yönetimi kendilerinden istendiği takdirde ellerindeki tüm verileri yasal mercilerle de paylaşacaklarını ve rüşvet iddiaları konusunda yalan söyleyen vatandaşlara dava açılırsa mesuliyetin onlarda olacağını açıklamakta.



Kaynak : 