HP, “Sun müşterilerinin Linux Yaşam Çizgisi” olarak adlandırdığı bu planı, Sun Solaris müşterilerinden Linux’e geçmek isteyenlere yardıma yönelik bir satış ve hizmet programı olarak tanımlıyor. HP, Linux işletim sistemi kullanan HP ProLiant sunuculara geçen Sun müşterilerinden, ortalama 25,000 $’lık değerlendirme-geçiş ve işlemler hizmetlerinin bedelini almayacak. Müşterinin 30 günlük deneme dönemi hakkı da olacak.
Plan içinde HP’nin StorageWorks depolama network (SAN)’ünü ücretsiz kullanma hakkı da var.
HP Kurumsal Sistemler Grubu Başkan yardımcısı Marc Jourlait, “Müşteriler geleceğe yönelik planlarını ve risklerini gözden geçirdikleri bugünlerde, Linux’un ekonomiklik avantajını kullanabileceklerini söylüyorlar” diyor.
HP’nin yeni teklifi tam da Sun’ın ktöü bir dönemine denk geldi. Sun, hafta başında son çeyrekte hisselerin 7-10 cent kadar düşebileceğini bildirmişti. Oysa, sektör analistleri hisse kaybını 2 cent olarak öngörüyordu.
Perşembe günü ise Merrill Lynch teknoloji analisti Steven Milunovich yayınladığı araştırma notunda Sun’ın elemanlarını % 15 kadar azaltmak zorunda olduğunu ve misyon-kritik sunucular pazarındaki niş oyuncu olmaya fokuslanması gerektiğini, aksi takdirde büyük bir risk altında olduğunu bildirmişti.
Görünüşe göre, HP, Sun’ın kötü durumunu, kendisi için bir avantaj olarak kullanmaya ve Sun’ın kar marjları üzerinde baskı uygulamaya karar verdi.
Illuminata analistlerinden Gordon Haff internetnews.com’a verdiği demecinde “Bu firmaların her zaman yaptıkları birşey. Rakiplerinin zayıf noktasını yakaladıkları anda üstüne giderler. IBM ve Sun uzun zamandır HP müşterilerini yakın takibe almışlardı. Özellikle de Alpha’dan geçiş yaşadığı için mutsuz olan Alpha müşterilerini. ” diyor.
Haff, indirim yapmanın sektörün gerçeklerinden birisi olduğunu da ekliyor. Bu nedenle Sun müşterilerinin 25.000 $’lık indirimle çok ilgileneceğini düşünüyor. Ancak Haff fiyat savaşının başlamayacağını şu sözlerle ifade ediyor; “HP’nin son raporunda bazı sektörlerdeki kendi marjları konusunda ciddi endişeler yer alıyordu. Bu nedenle Sun ile bir fiyat savaşına gireceklerini pek sanmıyorum”
Haff, Sun’ın hisse düşüşleri konusundaki bildirisi ve Milunovich’in mektubu uzantısında “HP, Pazarda Sun’ın durumu ile ilgili olarak oluşacak müşteri duygularını kendi lehine kullanmanın yollarını arıyor. Bu Sun’ın çok temel sorunları olduğu anlamına gelmiyor ama Sun’ın bazı problemleri olduğu da gözüküyor”
Sun’ın haberleşme direktörü Michael Hakkert, şirketin karlılığı yeniden yakalama yolunda olduğunu, 2003 mali yıl sonuçlarının hizmetlerde % 1.9 ve sunucularda % 5’e yakın marjinler yakaladıklarını, yıl boyu 477 milyon $’lık yönetimsel tasarruf yaptıklarını söyledi.



Kaynak : 