Bir kaç yıl öncesine kadar kapkaçcılık olarak adlandırılan olaylar, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin büyük şehirlerinde yaşayan vatandaşları tedirgin ediyordu. BTK’nın, mobil telefonlar için getirdiği “kayıt ettirme zorunluluğu”, bu gibi eylemlerin azaltılmasına önemli ölçüde katkı sağladı. Bugünlerde İngiltere, benzer bir sorunla karşı karşıya bulunuyor. 13 yaş ve üzeri gençler, gasp ettikleri telefonları sonrasında ikinci el piyasasında satıyor.
İngiliz polisi, mobil telefon hırsızlığına karşı kullanıcıları uyardı. Her yıl ortalama 300 bin mobil telefonun çeşitli yöntemler kullanılarak gasp edildiği ülkede, bu eylemleri gerçekleştirme yaşının da giderek düştüğü belirtiliyor. Londra’nın Islington semti geçtiğimiz 1 yılda yüzde 400 nisbetinde artış gösteren gasp olaylarıyla dikkati çekiyor.
Teknoloji gözlemcileri, çalınan telefonların önemli bir bölümünün geri dönüşüm (recycling) şirketlerine satıldığını ya da cihazların en yüksek ikinci el değerini gördüğü Nijerya gibi Afrika ülkelerine yollandığını ifade ediyor. İngiliz polisi, olası bir gasp durumunda mağdurun vakit kaybetmeden en yakın polis noktasına durumu bildirmesi gerektiğini; olayın güvenlik kameralarıyla tespiti durumunda suçluların bulunmasının çok daha kolay olabileceğini belirtiyor. Olayın polise intikal ettirilmesinin ardından mobil operatörle temas kurarak hattın kullanıma kapattırılması dikkat edilmesi gereken bir diğer hususu oluşturuyor.
Gözlemciler, gasp olaylarının daha çok cadde ve sokaklarda meydana geldiğine dikkat çekerek, bu nedenle mobil telefon ile görüşme gerçekleştirileceği zaman bunun bir kafe ya da restoran gibi kapalı bir yerde yapılmasının daha doğru olacağı uyarısını yapıyor.