Seyahat ve tur satan internet portalları ile tur operatörleri arasındaki bir süredir arka planda yaşanan güç savaşı ve rekabetin su yüzüne çıktığı bildiriliyor. Turizm Gazetesinin haberinde, Avrupa’nın en büyük turizm firması olan TUI’nin bu alana ağırlık koyarak pazar payını iki katına çıkarma kararı verdiği de bildiriliyor.
TUI Yönetim Kurulu Başkanı Michael Frenzel Almanya’da yayımlanan FVW Dergisi’ne verdiği beyanatta Internetten satışlara ağırlık vereceklerini ve bunun için mevcut satış portalları dışında TUI’nin kendi portalını geliştireceğini bildirdi. Frenzel, internet alanına yapacakları yatırımlar ile bu alanda önde olan İngiliz ve İskandinav rakiplerini geçmeyi hedeflediklerini de ekledi.
TUI Başkanı Frenzel’in bu kararının, internet portalları ile devam eden anlaşmazlıklar sürerken yapması dikkat çekti.
Alman seyahat pazarında ilk başlarda ciddiye alınmayan internet üzerinden satış işinde portalların gösterdiği gelişme, tur operatörlerinin de bu alana girmeye başlamasına yol açtı. Önce bu portalları ele geçirmeye çalışan tur operatörleri, daha sonra kendi portallarını kurmaya yöneldiler. Böylece seyahat portallarına diş geçiremeyen tur operatörleri ile seyahat portalları arasında güç savaşı başladı.
Seyahat pazarında internetten satış yapan belli başlı portallardan Expedia ve Lastminute.com portalları TUI ürünlerini şimdilik pazarlamıyor. İnternet portalları ile TUI arasındaki anlaşmazlığın birinci nedeni, TUI’nin % 7 oranında verdiği provizyon oranının yeterli bulunmamasından kaynaklanıyor. Seyahat portalları TUI’den yüzde 9 veya 10. oranında provizyon komisyonu verilmesini istiyor.
İnternet alanına ağırlık koyma kararı aldıklarını belirten Frenzel, “Seyahat acentelerinin önemli bir geçmişi ve geleneği olduğunu” da belirterek, seyahat acentelerini tamamen devre dışı bırakan bir stratejinin akılcı olmayacağını belirtiyor.
TUI Yönetim Kurulu Başkanı Frenzel, TUI’nin ürünlerinin pazara sunumunda kendi internet portalı dışındaki portallarda sınırlamaya gideceklerini söyledi.



Kaynak : 