İş Bankası, bugün öğleden sonra bir anda sistem sorunu yaşamaya başladı ve yurt genelinde İş Bankası’nın müşterilerine sunduğu neredeyse tüm hizmetler durma noktasına geldi. Bankamatiklerden tutun da EFT ve havale işlemlerine, internet bankacılığından tutun da pek çok hizmetinde ciddi aksaklıklar yaşanan bankanın Gezi Parkı eylemleri kapsamında hacklendiği iddia ediliyor. Ancak İş Bankası yaptığı açıklamada sadece genel bir teknik arızadan söz etmekte.
İş Bankası’nın verdiği hizmetler bir anda kesintiye uğrayınca, bankanın sistemlerinin hacklendiği dedikodusu kısa sürede yayıldı. Kimileri, İş Bankası’nın isminin Başbakan Erdoğan tarafından dillendirilen “faiz lobisi” içinde geçtiğini ve bu yüzden hacklendiğini, kimileri ise İş Bankası’nın reklam yüzü olan Mehmet Ali Alabora’nın Gezi Parkı direnişine destek vermesi yüzünden bankanın hedef seçildiğini ileri sürüyor. Bu iddialar, İş Bankası’nın Gezi Parkı direnişine muhalif kesimler tarafından hacklendiği iddiası üzerine temelli.
Ancak öte yandan, özellikle son birkaç gündür Gezi Parkı eylemcileri arasında da bankaların sömürü düzenine hizmet ettikleri ve bu yüzden de mümkün mertebe kullanılmamaları gerektiğine dair bir söylem yerleşmeye başlamış durumda. Dolayısıyla bir hack vakası varsa bunu Gezi Parkı eylemleri temelinde sosyalist grupların da yapmış olabilecekleri konuşuluyor. İş Bankası’nın açıklaması ise son derece kısa ve herhangi bir hack vakasından bahsedilmemekte. Bankanın yaptığı açıklama şu şekilde:
“Bankamız ana sisteminde oluşan genel bir arıza nedeniyle bugün çeşitli kanallarımızda hizmet verilmesinde aksamalar meydana gelmekte olup, arızanın giderilmesi için gerekli tüm çalışmalar sürdürülmektedir. Bu aksaklık için tüm müşterilerimizden özür dileriz.”
Güncelleme : Bankadan akşam saatlerinde yeni bir açıklama yapıldı ve arızanın gideildiği bildirildi. Açıklama şu şekilde :
“12 Haziran 2013 tarihinde Bankamız veri depolama sistemi sanallaştırma katmanı üzerindeki donanım kaynaklı bir dahili arıza nedeniyle saat 13.00’ten itibaren çeşitli kanallarımızdan sunulan hizmetlerimizde aksamalar meydana gelmiştir.
Saat 18.15 itibariyle şube sistemimiz çalışır hale getirilmiş, gelen tüm EFT’ler alınarak, gönderilmek üzere bekleyen EFT talimatları da gerçekleştirilmiştir.
Sorunların tamamen giderilmesi için çalışmalar sürdürülmekte olup, gelişmeler konusunda bilgi aktarımına devam edilecektir.
Müşterilerimizden yaşanan aksaklık nedeniyle özür dileriz.
Bu mesaja rağmen saat 23 itibariyle web sitesi hala çalışmıyor.



Kaynak : 