Perşembe, Nisan 22, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ Donanım ve Dağıtım Sektör Haberleri İşlemci

İşlemci Üretiminin Gitgide ABD’den Kaydığı Uyarısı Yapılıyor

Emre Yılmaz - Emre Yılmaz
3 Kasım 2020
- *ARAŞTIRMA, *ŞİRKET HABERLERİ, İşlemci, Regülasyon
0
İşlemci Üretiminin Gitgide ABD’den Kaydığı Uyarısı Yapılıyor
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Neredeyse yarım yüzyıldır dünyanın bilgisayarlarının motoru olan işlemci pazarının liderliğini ABD elinde tutuyordu. Intel bugüne kadar kullandığımız pek çok bilgisayarın ana parçasıydı.

Donald Trump ve ondan önceki dönemde de, ABD’nin önemli bir savaşı “işlemciler” konusunda oldu[1]. Çin’in süperbilgisayar listesinde tepelere tırmandığının görüldüğü 2010’lu yıllarda ABD, Intel ve diğer işlemci firmalarının Çin’e işlemci satışını engelledi. Daha sonra Çin’in Avrupalı işlemci firmalarını satın almaya çalıştıklarını gördük. Bu satın alımlar da yine Amerikalılar tarafından engellendi.

Geçen yıl Trump mayıs ayında yayınladığı kararla ABD’deki firmaların Huawei ve diğer Çinli firmalardan satın alma yapmalarını engellerken, tersini de karara bağlamıştı. Bu kapsamda Qualcomm gibi Amerikalı firmalar Huawei’e işlemci satamaz oldular. Buna rağmen Huawei 2020’nin 3.çeyreğinde cep telefonu üretiminde 1.liğe oturdu. Ama yine mayıs ayında bu sefer sadece Amerikalı firmaların değil, içinde Amerika  teknolojisi kullanan üretim yapan dünya ülkelerinin de Çin’e mal satması engellendi. Bu alanda en önemli firma TSMC yani Tayvanlı işlemci üreticisiydi. Bunun sonucunu bu hafta gördük. Huawei satışları (daha doğrusu üretimi) % 22 kadar düşerek liderliği bir çeyrek bile koruyamadı.

Wall Street Journal’de yayınlanan bir makale tam da bunu anlatıyor. Bu yazıdan bir bölümü turk-internet.com okuyucularının dikkatine sunuyoruz. İşlemci konusu çok önemli. Economist “ordular çelik kadar silikonla da savaşır” diyerek bu önemin bir boyutunu bize işaret ediyor.

1990’da ABD ve Avrupa, dünyadaki yarı iletkenlerin dörtte üçünden fazlasını üretti. Şimdi, çeyrekten az üretiyorlar. Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Çin, ABD ve Avrupa’yı sıkıştırmak için ayağa kalktı. Ve Çin, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük çip üreticisi olma yolunda ilerliyor.

Yonga üretiminin merkez üssü, kısmen, ABD dışındaki hükümetlerin yerel sanayileri geliştirmek için fabrika inşaatlarında güzel mali teşvikler sunması nedeniyle kaymıştır. Çip şirketleri, ABD dışındaki artan tedarikçi ağları ve pahalı imalat makinelerini çalıştırabilen yetenekli mühendislerden oluşan genişleyen işgücü tarafından da çekildi.

Üretim son on yıllarda ABD’yi terk ederken, dünyanın en büyük çip şirketlerinin çoğu hala ABD merkezlidir. Intel Corp. INTC% 0.88 Satış açısından en büyük Amerikan çip şirketi, İrlanda, İsrail ve Çin gibi yerlerde fabrikalar açmış olmasına rağmen üretiminin çoğunu ABD’de yapıyor. Diğer büyük ABD yonga şirketleri, tüm üretimlerini Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. TSM gibi Asyalı üreticilere taşıyor. % 2.31 Nvidia Corp. NVDA% 3.49 Örneğin, merkezi Santa Clara, Kaliforniya’da bulunan ve piyasa değerine göre Amerika’nın en büyük yarı iletken şirketi olan yongaları büyük ölçüde ABD dışında üretiliyor 2019 itibarıyla ABD merkezli şirketlerin yarı iletken satışlarının payı yaklaşık% 47 idi .

ABD ile Çin arasındaki teknoloji savaşı TikTok ve Huawei’yi zorladı ve Çin’de üretim ve satış yapan Amerikan şirketlerini şaşırttı. WSJ, Pekin’in kendi kendine yeter hale gelmek istediği için yüksek teknolojili yongalara nasıl para akıttığını açıklıyor.

Türünün en büyüğü ve en gelişmişi olan TSMC gibi sözleşmeli imalatçıların büyümesi, ABD Güney Koreli Samsung Electronics Co.’nun fason çip üretme işinde bir başka büyük oyuncu ve çoğu fabrikaları ABD’de değil Endüstriyel kimyasallar ve silikon kristalleri de dahil olmak üzere yonga yapımına giden hammaddeler de büyük ölçüde ABD dışından geliyor

ABD, yonga yapımının diğer bazı alanlarında, özellikle yonga devresinin düzenini tasarlamak için kullanılan her yerde bulunan yazılım araçlarında, endüstriyel pastadan daha büyük bir pay aldı.

ABD’den yüksek teknolojili üretimin kaçışı, Asya’daki tedarik zincirleri ve fabrikalar geliştikçe onlarca yıldır bir tema haline geldi ve sadece devletin bağışlarından değil, daha ucuz işçilikten ve daha az düzenlemeden de yararlandı. Bu çıkış, diğer yüksek profilli imalat sektörleriyle karşılaştırıldığında özellikle bilgisayar donanımı ve tüketici elektroniğinde belirgindir.

İşler mevcut yörüngesinde devam ederse, ABD’nin yonga yapımındaki payının, kısmen Çin’in kapasitesinin hızla artması nedeniyle önümüzdeki yıllarda daha da küçülmesi bekleniyor.

ABD’nin Pekin ile teknolojik rekabeti kızışırken, bu eğilim Washington’da endişeye neden oldu. Çin çip endüstrisine on milyarlarca dolar akıtıyor ve sonunda diğer ülkelerle eşleşmeyi veya onları geride bırakmayı umuyor.

Çipler, yalnızca tüketici teknolojisinde değil, ordularda ve siber savaşta oynadıkları güçlü rol nedeniyle dünya çapında giderek artan bir şekilde ulusal güvenlik önceliği olarak görülüyor. ABD, son yıllarda Çin endüstrisine, Çinli telekom devi Huawei Technologies Co.’nun kara listeye alınması ve bazı Çinli yonga üreticilerinin lisanssız Amerikan üretim ekipmanı satın almasının engellenmesi gibi yeni kısıtlamalar getirdi.

Koronavirüs salgını, ABD’nin daha fazla çip yapma endüstrisini Amerikan toprağına geri getirme girişimine daha fazla ivme kazandırdı. Sağlık krizi nedeniyle fabrikaların kapanması, Asya’daki tedarik zincirlerini bozdu ve endüstrinin oradaki yoğunlaşmasının kriz zamanlarında ABD’nin kritik bir teknolojiye erişimini etkileyebileceği endişesini artırdı.

Analistler, ABD hükümetinin teşviklerinin bu eğilimi tersine çevirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor. Analistlere göre, bilgisayarlara giren merkezi işlem birimlerini yapan en iyi yonga üretim fabrikası, 10 yıl boyunca inşa etmenin ve çalıştırmanın kolayca 30 milyar dolardan fazlaya mal olabileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle, bu maliyetlerin bazılarını karşılamaya yönelik mali yardım, yatırım yapıp yapmama hesabını değiştirebilir.

Eyaletler fabrika inşası için sübvansiyonlu arazi ve vergi indirimleri de dahil olmak üzere çeşitli teşvikler sunsa da, ABD tarihsel olarak yonga yapımına federal teşvikler sunmadı. Asya’da, bunun tersine, ülkeler tipik olarak bedava veya ucuz arazi sunarlar ve yonga yapımının maliyetinin çoğunu oluşturan üretim ekipmanı satın alma konusunda daha fazla yardım sağlarlar.

Etiketler: ABD (Amerika Birleşik Devletleri)Donald TrumpHuaweiIntelİşlemciManşetNvidiaTaiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Emre Yılmaz

Emre Yılmaz

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Can Erginkurban / ESET Ürün ve Pazarlama Müdürü
  • Facebook, LinkedIn, Yemeksepeti ve Dahası, Veri Sızıntılarının Bizim için Anlamı Nedir?
Fusun S.Nebil
  • 32 Firmaya Soruşturma Zamanlaması Manidar : Rekabet Kurumu, Çalışma Bakanlığı İşlerine mi Bakıyor?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • GAFA’ya Eleştirel Bakan Lina Khan, Amerikan Ticaret Komisyonuna Aday Gösteriliyor
Melike Beykoz
  • Koronaya İnat Teknolojiyle Ömür Uzuyor

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Bitcoin’i Türkler mi Düşürdü (Espri)?
  • Yerli Kripto Para Borsalarında Neler Yaşanıyor?
  • AB Komisyonu ‘Yüksek Riskli’ Yapay Zekayı Durduracak Düzenleme Getiriyor
  • Avustralya’daki Plaj Kasabası, Netflix’in Bölgelerinde Belgesel Çekimini Protesto Ediyor
  • Rekabet Kurumu, İhlal Tekrarı Yapan Google’a Bu Sefer 300 Milyon TL Ceza Verdi

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.3k Takipçis
  • 390.5M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT