İnternet Servis Sağlayıcılığıyla İlgili Yetki Belgelerine İlişkin Genel Hükümler Yönetmeliği, ISS’leri her an için tehlike altında bırakıyor. Herhangi bir yargı
kararı gerekmeksizin, ISP’leri internet üzerinden işlenecek bütün suçlar için sorumluluk altına alan yönetmelik, sektörde tedirginlik yarattı. Başta Superonline olmak üzere birçok ISP’nin yönetmelikle sorumluluk altına girmek yerine, yargı kararının zorunlu olması talebinde bulundu. Ancak yönetmelikte bir değişiklik olmadığı, ISP’lerin bu yönetmelik yayınlandığında, tüm dış etkilere açık bir ortamda bırakıldığına dikkat çekiliyor.
Yönetmeliğin “Özel Şartlar – b” bölümünde yer alan maddede şöyle deniliyor:
“İSS’ler, kullanıcılarının İnternet üzerindeki yetkisiz ve rahatsız edici girişimlerine meydan vermeyecek, gerek kendi tespit ettiği, gerekse diğer kullanıcı ve işletmeciler tarafından tespit edilip kendisine bildirilen bu tür girişimleri engelleyecektir. ”
İnternet Servis Sağlayıcılığıyla İlgili Yetki Belgelerine İlişkin Genel Hükümler Yönetmeliği şöyle:
Özel Şartlar
a) İSS’ler, sadece internet son kullanıcılarına hizmet götürmek için kiraladığı 0 822’li hatlar, dial-up VPOP, ADSL VPOP vb. hizmetlerini, başka bir amaçla kullanmayacaktır.
b) İSS’ler, kullanıcılarının İnternet üzerindeki yetkisiz ve rahatsız edici girişimlerine meydan vermeyecek, gerek kendi tespit ettiği, gerekse diğer kullanıcı ve işletmeciler tarafından tespit edilip kendisine bildirilen bu tür girişimleri engelleyecektir.
c) İSS’ler, birden fazla sayıda aynı yerleşim yerinde veya farklı şehirlerde ofis kurarak servis verebilecek ve birden fazla sayıdaki ofislerini, data şebekeleri üzerinden irtibatlandırılabilecektir.
d) İSS’ler, İnternet Şebekesinin yanısıra birbirlerine irtibat yapabileceklerdir.
e) Kurum’ca talep edilmesi halinde; İSS’ler, kullanıcı sayısı, kullanıcı kimlikleri, sisteme bağlı kalınan süre ve iletilen bilgi miktarları ile ilgili trafik bilgileri verecektir.
Teknik Hususlar
a) İSS’ler, İnternet Şebekesine İnternet PVC devresi ile bağlanarak kullanıcılarına küresel İnternet erişimi ve İnternet servisleri ile gerekli teknik desteği sağlayacaktır.
b) İSS’ler, yurtdışı bağlantılarını, uydu veya fiber optik data devreleri ile yapabilecek, ofislerini başka ülke İnternet Şebekelerine irtibatlandırabilecektir.
c) İSS’lerin kuracağı teçhizatın, İnternet Backbone sistemi ile uyumluluğu, İSS’in sorumluluğunda olacaktır.
d) İSS’ler, verecekleri internet erişimi için kuracağı teçhizatı kendileri temin edecektir.
e) Servislerin sunuluş biçimi, İSS’lerin kusurundan kaynaklanan arıza ve kesintiler ile ilgili her türlü sorumluluk ile şikayetin muhatabı İSS’ler olacaktır.
f) İSS’lerin vereceği servislere yetkisiz kişilerin, dışarıdan erişim ve bozucu/değiştirici müdahalelerini önlemek amacıyla gerekli önlemler İSS’ler tarafından alınacaktır.