Makalenin ilk bölümünü burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.
İyi düzenlenmiş bir IT departmanında maliyet azatlımı her ne kadar olmazsa olmaz yapısını korusa da öncelikli odak noktası olmamalıdır. Firmaların idrak etmeleri gereken en önemli şey işletme stratejisi ile IT stratejisi arasında bir ayrım olmaması gerektiğidir. Teknoloji altyapısının tüm işletme alanlarına uzandığı, desteklediği ve geliştirdiği bir ortamda IT işletmenin kendisi, işletme de IT anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Teknoloji Müdürleri de işletme stratejistleri olmalıdırlar.
ITIL v3, ikinci sürümün operasyonel mükemmelliği konseptlerini temel alan ve hizmet yönetimini daha bütünsel bir yaklaşıma taşıyan bir sürüm. v3’te gömülü olan yaşam döngüsü anlayışı sayesinde IT departmanları işletme ihtiyaçlarını daha iyi anlayacak, işletme stratejisine ilişkin konularda daha yakın diyalog sağlayabilecek ekipmanlara sahip oluyorlar ve yine bu ekipmanlar sayesinde işletme ihtiyaçları ile senkronize haldeki IT hizmetlerinin yaratımı, tasarımı ve uygulanması konusunda en iyi desteği sunabiliyorlar.
V3’ün yaşam döngüsünde yer alan Hizmet Stratejisi (Service Strategy) evresi bu konuda rehberlik sunuyor. Bu evre IT departmanlarının işletme bakış açısından bir hizmete niye ihtiyaç olduğunu anlamalarını ve işletme ihtiyaçları doğrultusunda IT özelliklerini nasıl sıralayıp nasıl kullanacaklarını anlamalarını sağlıyor. Bu evre IT departmanını işletmenin yenilik yolunda ilerlemesine katkı sunan ve hatta çoğunlukla yönlendirici olan çekirdek bir stratejik malvarlığına dönüştürüyor.
Hizmet Stratejisi evresinde yer alan anahtar konseptlerden birisi de Pazar Alanları (Market Spaces) tanımı. Bu evre geliştirilecek her ürün veya hizmetin spesifik bir ihtiyaç doğrultusunda geliştirilmesi gerektiğini ve dolayısıyla iç veya dış müşterileri hedef alması gerektiğini sürekli olarak hatırlatıyor. Geliştirdiğiniz hizmeti ne kadar verimli bir şekilde sunabiliyor olursanız olun müşterilerle az ilgisi olan ya da hiç olmayan bir hizmeti geliştirmenin hiçbir anlamı olmaz.
Bu durum IT hizmet yönetiminde emsal teşkil edecek bir değişimi simgeliyor. Geçmişte ITIL herhangi bir hizmetle müşteri ilgisini hiçbir zaman açıkça sorgulamamıştı ve bundan ziyade bu hizmetin maliyet etkinliği açısından nasıl destekleneceğine odaklanmıştı. Örneğin farz edelim ki bir Berber ve Kuaför dükkanını yönetmek üzere işe alındınız. ITIL bakış açısından bu konuya iki farklı yaklaşımda bulunabilirsiniz. v2 söz konusu olduğunda kollarınızı sıvar, sunulan halihazırdaki hizmetleri derinlemesine inceler ve bu hizmetleri nasıl daha verimli şekilde sunabileceğinizi araştırırsınız.
Ancak v3 felsefesini takip ederseniz halihazırdaki tüm hizmetleri kataloglar, müşteri tabanınızı inceler ve sunduğunuz hizmetler ile müşteri ihtiyaçlarının aynı çizgide olmasını sağlarsınız. Bu anlayış bazı hizmetleri değiştirmenize, müşteriyle ilişkisi kalmamış hizmetleri devreden çıkartmanıza ve yine bu bağlamda yeni birtakım hizmetler sunmanıza yol açacaktır. Dahası ITIL v3 hizmetlerinizin müşteriye hitap edip etmediğini sürekli takip etmeniz konusunda sizi yüreklendirecektir de.
Eğer işletme sahibi de siz olsaydınız hangi yaklaşımı tercih ederdiniz?
IT Hizmet Portföyünü İşletme Stratejisi ile Aynı Çizgiye Taşımak
İşletme stratejisi, şirketin odaklanacağı fırsatları, pazar segmentlerini, ürün ve hizmetleri belirleyen ve müşteri gereksinimlerini karşılarken rakiplerine karşı nasıl avantaj kazanabileceklerini inceleyen bir olgudur. Bu kavramlar firma için tanımlandığında sıra stratejiyi uygulamak için birlikleri harekete geçirmeye gelir. Ancak yürütmeye başlamadan öne firmaların söz konusu uygulama evresini destekleyecek en iyi organizasyonel yapı, işletme süreçleri, sistem ve hizmetleri de belirlemeleri gerekir. Hangi IT hizmetleri ve IT uygulamalarına gereksinim olduğu da dahil olmak üzere IT stratejisi de bu noktada işletme stratejisinin bileşenlerinden birisi haline gelir.
ITIL v3’te yer alan Hizmet Tasarımı (Service Design) evresi işletme stratejisi ile aynı çizgide yer alan bir hizmet portföyünün nasıl oluşturulacağı konusunda rehberlik sunuyor. Hizmet Stratejisi evresi neyin niye gerektiği anlamaya yardımcı olurken, Hizmet Tasarımı da bunun nasıl gerçekleştirileceği ile ilgileniyor.
Makalenin devamını burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.



Kaynak : 