Apple’ın, patronu Steve Jobs, adı intiharlarla ve esrarengiz ölümlerle gündeme gelen Çin’deki iPhone fabrikasındaki üretim şartlarını savundu.
Katıldığı All Things Digital konferansı esnasında kendisine yöneltilen sorulara, üretim tesisi Foxconn’u müdafa eden Jobs, “Orası, sıhhate zararlı şartlar altında az ücretle işçi çalıştıran bir yer değildir” karşılığını verdi. Jobs, Apple görevlilerinin Foxconn yöneticileriyle birlikte 10 kişinin neden intihar ettiklerini araştırdıklarını belirtti.
Apple, olayları takip ettiğini açıklarken, Foxconn, üretim bandında çalışan işçilere yüzde 30 düzeyinde bir artış yapılacağını duyurdu. Başlangıç seviyesindeki bir işçiye aylık 90 dolar ödeyen şirket, daha önce yüzde 20nisbetinde bir artış teklif ettiğini açıklamıştı.
Apple, Dell ve Nokia’ya üretim yapan Foxconn ile aynı gruba bağlı Hon Hai Precision, dünyanın en büyük tüketici elektroniği üreticisi olarak biliniyor. Şirket, üretim tesislerinde 800 bine yakın kişiyi istihdam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde bir kişinin daha hayatını kaybetmesiyle, Çin’in Kuzeyindeki Shenzen’de ölenmelrin sayısı 11’i buldu.



Kaynak : 