Son kullanıcıyı rahatsız etmeyecek şekilde kurgulanmış reklam anlayışıyla müzik dinlemeyi daha da kolaylaştıran sosyal platform fizy, geçtiğimiz Haziran ayında wired.com’da adından bahsettirerek dikkatleri çektiğini doğruladı. fizy Kurumsal İletişim Müdürü Kıvanç Ergün, kullanıcılara en kısa sürede istenilen müziği getirebilen bir arama motorunu amaçladıklarını söyledi.
turk-internet.com; fizy nedir?
Kıvanç Ergün; Kullanıcıların kolay ve hızlı bir şekilde müziğe ulaşabilmeleri amacıyla tasarlanan fizy, 25 aralık 2008 tarihinde bir Türk girişimci olan Ercan Yaris tarafından kuruldu.
turk-internet.com; Kullanıcılar siteden nasıl yararlanıyorlar?
Kıvanç Ergün; Müzik dinleyebilmek için herhangi bir şekilde üyelik gerekmiyor. Kullanıcı siteye girdiğinde “müzik dinlemenin en hızlı ve en kolay yolu” mottomuzdan yola çıkılarak hazırlanan tek bir arama kutusu görüyor. Aramak istediği şarkıyı yazıp, “ara” dedikten sonra milisaniyeler ile sonucu karşısına getiriyoruz ve toplamda 2 tıkla kullanıcı dilediği müziği dinlemeye başlıyor. Zaten site ilk kurulduğundaki amacımız da 2 tık ile müziğin çalmaya başlayacağı bir arama motoru oluşturmaktı.
Eğer kullanıcı kendine özel liste oluşturmak ve kaydetmek istiyor ise bilgilerini saklayabilmemiz adına üye olması gerekiyor. Üyelik elbette ücretsiz.
turk-internet.com; Üye sayınız nedir?
Kıvanç Ergün; Aktif üye sayımız 140 bin. Günlük tekil ziyaretçi sayımız ise 120 bin.
turk-internet.com; Gelir modeliniz nedir?
Kıvanç Ergün; fizy son kullanıcıyı rahatsız etmeyecek şekilde kurgulanmış reklam alanları ve konsept sponsorluklarına dayalı iş modelleri ile çalışmaktadır.
turk-internet.com; YouTube ve benzeri sitelerden ne gibi farklılıklarınız var?
Kıvanç Ergün; Yeni geliştirilen API yapısı ile sosyal ağlar veya diğer eğlence sitelerinin tamamından fizy araması yapmak mümkün hale gelecek. Bu sayede sosyal ağlardaki katma değerin artışına yönelik ortak çalışmalar geliştirebilmek de mümkün olacak. fizy’yi YouTube ve benzeri sitelerden farklılaştıran en temel özellik, bir müzik arama motoru olarak internetteki pek çok kaynaktan ve yeni yapılan anlaşmalar ile MÜ-YAP kataloğundan eriştiği sonuçları basit ve hızlı şekilde sunmasıdır.
turk-internet.com; ‘Telif hakları’, son zamanlarda özellikle yurt dışında bir hayli baş ağrıtan bir konu. Siz, bu konuda neler yapıyorsunuz?
Kıvanç Ergün; Kısa bir sure önce MÜ-YAP ile bir anlaşma yapılarak; MÜ-YAP kataloğundaki eserlerin telif haklarının korunmasına yönelik üzerimize düşen çalışmayı tamamlamış olduk. Yukarıda da belirttiğimiz gibi fizy internetteki farklı kaynaklardan elde ettiği arama sonuçlarını kullanmaktadır ve kendi veritabanında bulundurduğu / bulunduracağı eserlerin telifi konusunda da oldukça hassas bir şekilde hareket etmektedir.