Bugün, Çin’de başlayan 2008 Olimpiyatlarını izleyecek olan milyonlarca kişi, aynı zamanda spam(yığın ileti) gönderenlerin de başlıca hedefleri arasında bulunuyor.
Daha önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi Olimpiyatların internet üzerinden yayınlanacak olması bu trafiğin içine girecek olanları siber suçlular ile yığınla reklam iletisi gönderenlerin otomatik olarak hedefine alıyor.
Güvenli elektronik haberleşme hizmeti sunan MessageLabs’in duyurduğuna göre geçtiğimiz günlerde e-posta aracılığıyla gerçekleştirilen bir saldırı neticesinde 19 web sitesinin etkilendiği öğrenildi. MessageLabs, virüslerin, gönderilen e-postaların ilişiğinde bulunan Adobe Acrobat PDF dosyalar aracılığıyla bulaştığını açıkladı.
Güvenlik uzmanları, şirketlerin, bu tür olasılıklara karşılık insan ve teknoloji boyutunu ele almalarının faydalı olacağını belirtiyor;
-e-posta kullanımı konusundaki şirket politikaları çalışanlara doğru anlatılmalı,
-teknoloji boyutunda ise web sitesinin tüm zaafları yeniden gözden geçirilerek gerekli çözümler bulunmalı.
Sözde Olimpiyat biletleri satan bir web sitesi dolayısıyla onlarca kişinin dolandırıldığı uluslararası basına yansırken, bir diğer yanda zincir şeklinde çok sayıda kullanıcıya gönderilen ve CNN’e ait bir video gibi sunulan ve üzerinde video linkinin olduğu bir e-posta aracılığıyla aynı şekilde yüzlerce bilgisayara virüs bulaştığı tahmin ediliyor.
Amerikan İçgüvenlik Bakanlığı ile koordineli olarak çalışmalar yürüten US-CERT(Amerikan Bilgisayar Acil Durumlara Hazırlık Ekibi), olası güvenlik tehditleriyle ilgili olarak yayınladığı bildiride kullanıcıların gelen e-postaların kaynağından emin olamamalarının kendileri için bir risk teşkil ettiğine dikkat çekilerek gerekli anti-virüs yazılımlarını bilgisayarlarında bulundurmalarının faydalı olacağı belirtildi.
Olimpiyatlar süresince karşılaşılması muhtemel virüs saldırılarının video linkler ve video oynatıcı programları üzerinden gerçekleştirileceğini belirten güvenlik şirketi Lumension Security direktörü Don Leatham, şirketlerin gerekli donanım ve uygulamalara sahip olmaları durumunda risklerin en aza ineceğini söyledi.
Virüs yazılımlarının günümüzde şekil, isim ve boyut değiştirebilen bir hal aldığını belirten Leatham, bunun en çok her bir kötü yazılımı takip edebilme imkanını ortadan kaldırdığını ve internet güvenliğinin her zamankinden daha güç bir hal aldığını söyledi.



Kaynak : 