Mayıs 2002’den beri geliştirilen OpenOffice.org 1.0’ı kullanarak binlerce KOBİ, devlet kurumu ve eğitim kuruluşu bilişim teknolojileri giderini önemli ölçüde azaltma imkanı buldu. OpenOffice.org 1.1 ile daha esnek, daha hızlı ve kaliteli bir hal alan OpenOffice, Adobe PDF ve Macromedia Flash desteği ile birçok kullanıcıdan geçer not aldı.
Bu yeni sürüm tüm Windows sürümleri (95/98/ME/NT/2000/XP), Linux (x86 ve PowerPC) ve Solaris (SPARC) ile uyumlu çalışabilmektedir. Mac OS X, FreeBSD ve Solaris (x86) sürümleri ise bu yıl içerisinde hazır hale gelmesi planlanıyor. Bunların dışındaki işletim sistemleri için geliştirmeler devam ediyor.
OpenOffice.org’i 1.1, aralarında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, İsveççe, Çince, Japonca ve Türkçe’nin de olduğu 60 farklı dilde internetten indirilebilir, ya da http://distribution.openoffice.org adresinden kaynak kodunu da içeren CD halinde sipariş verilebilir. OpenOffice.org 1.1, sahip olduğu lisansların (LGPL & SISSL) sayesinde ücretsiz kullanıma, kodların geliştirilmesine ve sınırsız bir şekilde çoğaltılmasına olanak vermektedir.
OpenOffice.org projesi pazarlama grubu başkanı Sam Hiser, “Türkiye piyasasının ihtiyaç duyduğu ofis yazılımına güçlü, yüksek kaliteli bir ofis yazılımı ile cevap verdik” diyerek devam ediyor: “Türkiye’deki genç kullanıcıların açık kaynak kodlu yazılıma olan ilgisinin farkındayız. Türkiye’de, hiçbir yerde olmadığı kadar kesin hatlarla OpenOffice.org kullanımı belirgin bir şekilde yaygınlaşıyor. Bu yazılım ile Türkiye birçok ülkenin liderliğini yapacaktır. Sizlerin katkılarını tebrik ediyor ve ilerleyen süreçte yardımlarınızın aynı seviyede olacağını ümit ediyoruz.”
OpenOffice.org Türkçe Proje Grubu proje lideri Görkem Çetin, OpenOffice.org’un 2004 yılı sonuna kadar kullanım oranının ‘yi bulacağını belirterek, “OpenOffice.org Türkçe projesi Türkiye’deki belli başlı bilişim sektörü firmalarının desteğiyle daha da güçlenecek. Çok yakında pek çok donanım üreticisi ve ulusal yazılım firmalarının da girişimiyle daha kullanışlı, ücretsiz ve serbest ofis yazılımlarını kullanabiliyor, maliyetleri azaltabiliyor olacağız.” dedi.
Bu sürüm ile birlikte gelen yenilikler ise şöyle sıralanıyor:
MS Office ile daha çok uyumluluk
OpenOffice.org, Microsoft Office dosyalarını okuyabilir ve bu dosyaların kullandığı biçimde yazabilir. Bu sayede kullanıcılar istedikleri işletim sistemini kullanarak Word, Excel, PowerPoint gibi uygulamalara ait dosyaları açıp, değişiklik yapıp, yeniden aynı biçimde kayıt edebilir.
Tek tıklama ile Adobe PDF’e çevirme
OpenOffice.org 1.1 tek tıklama ile PDF’e çevirme özelliğini kullanıcılarına sunarak genellikle ücretli olan PDF dönüştürme yazılımlarını kullanma gereğini ortadan kaldırmıştır.
Macromedia Flash formatında kaydetme imkanı
Ek bir yazılım gerektirmeden hazırlanan tüm sunumları Macromedia Flash biçiminde kaydedebilirsiniz.
Daha kısa yükleme süresi
OpenOffice.org geliştiricileri yaptıkları çeşitli değişikliklerle OpenOffice 1.1’in daha hızlı yüklenmesini sağlamışlardır.
Yeni mobil aygıtlar
AportisDoc (Palm), Pocket Word ve Pocket Excel ile belgelerin PDA’lara ve Handheld makinelerinize daha kolay aktarılması olanaklıdır.
Açık XML dosya biçimi
OpenOffice.org’un dosya formatı 500 sayfalık bir spesifikasyon ile açıklanmış olan açık XML formatıdır. Bütün OpenOffice.org dosyaları, içinde dosya içeriği, stil bilgileri, ayarlar ve meta bilgilerinin yer aldığı bir ZIP arşivi şeklindedir.
MySQL veritabanı desteği
OpenOffice.org MySQL desteği sağlamaktadır. Bu açık kaynak
kodlu veritabanını OpenOffice.org’un e-posta gruplama ve rapor
yaratma işlemlerinde kullanabilirsiniz. OpenOffice.org ve MySQL
(veya desteklenen başka bir veritabanı) birlikteliği Microsoft(R) Access(R)
kullanarak çözdüğünüz problemleri ve daha kapsamlılarını çözmenize
olanak sağlar.
ActiveX kontrolü
OpenOffice.org 1.1, Windows kullanıcılarının Internet Explorer içinden OpenOffice.org belgelerini görebilmesini sağlayan bir ActiveX kontrolü içerir. Microsoft VisualBasic veya Borland Delphi ile geliştirilen uygulamalarda da
bu bileşen kullanılabilinir.
Linkler
Tüm OpenOffice.org 1.1 yenilikleri için: burayı tıklayınız.
Bağlantılar için burayı tıklayınız
OpenOffice.org CD-ROM dağıtıcıları listesi için burayı tıklayınız.
OpenOffice.org 1.1 açık ve standart XML biçimi için burayı tıklayınız.
OpenOffice.org Ulusal Projeleri için burayı tıklayınız.
Yerelleştirme Projeleri için burayı tıklayınız
Erişileblirlik Çalışmaları için burayı tıklayınız
OpenOffice.org Hakkında
OpenOffice.org, “tüm platformlarda çalışan uluslararası ve lider bir ofis yazılımı yaratma” amacıyla kurulan, açık kaynak kodlu bir yazılım projesidir. OpenOffice.org’un tüm arayüzleri ve XML tabanlı dosya biçimi açık standartlara sahiptir.
OpenOffice.org projesi kapsamında oluşturulan kelime işlemci, tablolama yazılımı, sunum ve çizim programları, her zaman alışılan ofis programlarıyla tam uyumluluk sağlar. Bu nedenle diğer (ücretli) ofis yazılımları için en önemli ve ücretsiz alternatiflerden biridir. OpenOffice.org’un güncel sürümleri tamamen Türkçe’dir.
Türkçe OpenOffice.org projesi, dünyanın dört bir yanındaki Türkçe dilini konuşanlara yönelik olarak bu ürünün bilinirliğini artırmak amacıyla başlatılmıştır. Bu amaçla, proje çerçevesinde OpenOffice.org kullanıcıları,
- Bilgilendirici web sayfaları ve belgelere ulaşabilecekler,
- Güncel Türkçe OpenOffice.org yazılımını temin edebilecekler,
- Türkçe OpenOffice.org yansılarına ulaşabilecekler,
- Türkçe dil desteğini geliştirebilecekler,
- İmla denetimi gibi konularda Türkçe dil desteğini verebilecekler,
- Türkiye ve Türkçe konuşulan ülkelerde OpenOffice.org’un yaygınlığını artırabilecekler.
OpenOffice.org Türkçe web sayfasına TR.OpenOffice.org adresinden ulaşabilirsiniz.