Küresel spam(yığın ileti) sayısında dramatik bir düşüş görülüyor. Ağustos ayında başlayan düşme eğilimi Noel haftasında en belirgin noktaya ulaştı.
>Trafiği takip eden güvenlik şirketlerinin değerlendirmelerine göre: 2009 Ağustos’unda 200 milyar olan spam miktarı, Aralık’ta bunun sadece 4’te 1’i kadar gerçekleşti. Ancak güvenlik kaynakları, bu durumun çok uzun sürmeyebileceği yönünde kullanıcıları uyarıyorlar.
Symantec’in Kıdemli Analisti Paul Wood, virüslü bilgisayar ağları botnetlerin spam sayısında başı çektiğini, bunların bir kısmının şu an için aktif olmadığını tahmin ettiğini belirtiyor. Botnetlerden Rustock, küresel ölçekte yüzde 48’e varan spam oranıyla başı çekiyordu. Diğer 2 spam kaynağı Lethic ve Xarvester sessiz görünüyor.
Gözlemciler, pek de hayra yormadıkları bu durum için şu çıkarımı yapıyorlar: spam gönderen şebekeler, yakın bir gelecekte başlatacakları çok daha geniş bir kampanya için hazırlık yapıyorlar. Kimi analistler ise durgunluğun, daha önceki bir kampanyadaki başarısızlıktan kaynaklanmış olabileceğine dikkati çekiyorlar.
Kaynaklar, spam gönderenlerin sosyal ağları kullanarak alternatif dağıtım kanallarına yöneldiklerini ifade ediyor. Yılın son ayında bazı Twitter hesaplarını ele geçiren spamciler, bunları ilaç reklamlarını dağıtmada kullanmışlardı.



Kaynak : 