Telkoder’in yaptığı açıklama şu şekilde;
- Serbest Telekomünikasyon İşletmeciliğinin her alanını kapsayan ve tüm üyelerimizi yakından ilgilendiren yeni Yönetmeliğin önemi nedeni ile, üyelerimizin geniş katılımı ile söz konusu Yönetmelik detaylı olarak incelenmiş, maddeler ve ekler konusundaki değişiklik önerilerimiz oluşturulmuştur. Görüşlerimiz ayrıca, konu ile ilgili diğer meslek ve Sivil Toplum Kuruluşları ile danışılarak oluşturulmuştur.
Yönetmeliğin bütününe yönelik değerlendirmelerimiz aşağıdadır:
1- Bu Yönetmelik’te, İşletmeci Hakları çok az yer alırken, İşletmeci Yükümlülükleri ayrıntılı biçimde yer almaktadır. Telekomünikasyon Kurumu’nun, serbest sektörün yanında bir kurum olarak, yasakları/sınırları az, serbestisi geniş bir alan yaratmasını umuyor ve bekliyoruz.
2- Bu Yönetmelik, Lisanslama ve Kayıtlama usüllerinde önemli değişiklikler öngören yeni Telekomünikasyon Kanunu (Elektronik İletişim Kanunu) yürürlüğe girinceye kadar olan ara dönemde kullanılacaktır. Önerilecek maddelerin AB mevzuatına uygun olması ve mümkün olduğu kadar beklenen yeni Kanun’un içeriğine uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
3- Yönetmelik taslağında yer alan ve telekomünikasyon sektörü ile ilgisi bulunmayan Kurum ve Kuruluş mevzuatından alıntı yapılması sakıncalıdır.
4- Yönetmelik taslağında çeşitli alıntılar yapılan Görev ve İmtiyaz sözleşmeleri kamuya açık hale getirilmelidir. Bu sözleşmelerin içeriği bilinmeden Yönetmelik hakkında yapılacak değerlendirmeler, eksik ve sakıncalı sonuçlar doğurabilecektir. Ayrıca, bu sözleşmeler içerisinde 1.1.2004’ten itibaren serbestleşmeyi engelleyici veya zorlaştırıcı olarak verilen haklar var ise, bunların şimdiden bilinmesi ve tedbirlerinin alınması gerekmektedir.
5- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte “2. Tip Ruhsat Tebliği” yürürlükten kalkacağından yeni Yönetmeliğe bu Tebliğin geçici Maddeleri teklif ettiğimiz şekilde mutlaka dahil edilmelidir.. Ayrıca, Bakanlık tarafından yayınlanmış “Telekomünikasyon Hizmetleri Yönetmeliği”nde yer alan, ancak bu Yönetmelikte yer almadığı tesbit edilen hususlar da, yeni Yönetmeliğe dahil edilmelidir.
6- EK A7’de yer alan “ İnternet Protokolü Üzerinden Ses ve/veya Veri İletimini İhtiva Eden Telekomünikasyon Hizmeti”, AB direktiflerine uygun olarak İnternet Servis Sağlayıcılığı Hizmeti kapsamı içerisinde yürütülmelidir.
7- Bu Yönetmeliğin eklerine, 406 sayılı Kanun’un Ek 18’inci maddesinde yer alan diğer hizmetler (Sabit Kablosuz Erişim, Kablo TV, Data İşletmeciliği, Akıllı Şebeke, Rehber Basımı) ile Telefon Hizmetleri ve Altyapı Hizmetleri de ilave edilmelidir.