Ne demiştik*; telekom fiyatları konusunda tüketicinin hakkını arayabileceği noktalar var ama “sabit ücret” bunlardan birisi değil. İşte Beykoz Tüketici Hakem heyetinin ciddiyet taşımayan ama basında sabit ücretin kalkabilecekmiş gibi haberler ile verilmesine yol açan kararı, Tüketici mahkemesi tarafından iptal edildi.
Beykoz Tüketici Hakem Heyeti tarafından verilen karar sonucu, başvuruyu yapan tüketiciye sabit ücretle ilgili bir geri ödeme yapılmıştı. Ancak görülen o ki, bu geri ödeme Türk Telekom’a iade edilecek. Üstelik tüketici mahkeme masraflarını da karşılayacak gözüküyor.
Türk Telekom bugün konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklamada Sabit ücretin “müşteriye tahsis edilen hattın her zaman konuşulabilir durumda tutulması karşılığında alınan” tespiti yapıldı. Türk Telekom’dan yapılan açıklama şu şekildeydi:
Türk Telekom’un uyguladığı sabit ücretlere ilişkin olarak Beykoz Tüketici Hakem Heyeti tarafından verilen ve basında yoğun şekilde yer bulan Beykoz Hakem Heyeti Kararı, İstanbul 4. Tüketici Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin bu kararıyla Türk Telekom’un haklılığı ve uygulamasının hukuka uygunluğu bir kez daha teyit edilmiş oldu. Daha önce de aynı konuda farklı mahkemeler birçok benzer karara imza atmıştı. Böylece telefon hizmetinde erişim maliyeti, bir başka deyişle, müşteriye tahsis edilen hattın her zaman konuşulabilir durumda tutulması karşılığında alınan bir ücret olan sabit ücretin hukuka aykırı hiçbir yanının olmadığı anlaşılmış oldu.
Sabit ücretin tüketiciye geri ödenmesi isteyen Beykoz Tüketici Hakem Heyeti’nin kararı geçtiğimiz ay basında yer almış ve kesinleşmiş bir yargı kararı gibi kamuoyuna duyurulmuştu. Türk Telekom olarak daha önce yaptığımız açıklamalarda sabit ücret uygulamasının hukuka uygun olduğunu, bu tür Tüketici Hakem Heyeti kararlarının mahkemelerce iptal edildiğini, müşterilerimizi doğru şekilde bilgilendirmek ve korumak adına, gerekçeleri ile birlikte birçok defa açıkladığımız halde bazı çevreler aksine yönlendirmelerine devam etmiştir. Maalesef, söz konusu yönlendirmeler, mahkeme masrafları nedeniyle ilgili müşterilerimizin daha fazla maddi zarara uğramasına sebep olmuştur.
Söz konusu Beykoz Tüketici Hakem Heyeti kararının Mahkemece iptali ile artık Şirketimizin bu konudaki haklılığının ve uygulamasının hukuka uygunluğunun müşterilerimizin menfaati açısından ilgili herkes tarafından anlaşılacağını umut ediyoruz.
Bizim görüşümüz, tüketici derneklerinin kolay yolu seçtikleri, uzmanlaşmadıkları, kazanamayacakları konularda boş zaferleri, yine konuyu bilmeyen gazetecilerin marifetiyle ayyuka çıkardıkları. Oysa Anayasa Mahkemesi 16/10/2006’da Sabit Ücretin Anayasaya aykırı olmadığı kararına vermişti. Bu nedenle biz de altta görülen yazımızda bunun kazanılmayacağını baştan ilan etmiştik.
Zaten dünya telekom sektörünün normal uygulaması olan “sabit ücret” kavramı konusunda, sanki Türk Telekom’un bir anda 7-8 milyar $’lık cirosunun 3-3,5 milyar $’ının iptal edileceği gibi bir görüntü yaratmanın mantığı yok. Sabit ücret iptal edilseydi bile, Türk Telekom bunu kontör ücretleri içine koyardı.
Tüketicinin esas mücadele etmesi gereken konu, telekomünikasyon sektöründeki vergiler. Defalarca ve farklı yazılarımızla anlattığımız bu konu, örneğin cep telefonu alanında 34 YTL’lik konuşma yaptığımızda 100 YTL** ödemek anlamına geliyor. Başka bir ifade ile 1 TL konuşmuşsak, 2 katını yani 2 TL’yi devlete vergi olarak ödüyoruz. Dünyanın neresinde var derseniz !!! YOKKKKKK..
Tüketici Derneklerinin, özellikle % 15’lik Özel İşletim vergisine itiraz etmesi ve diğer Telekomünikasyon Kurumu katlı payı, Evrensel Hizmet Fonu gibi alınan ücretleri de sorgulaması lazım. Örneğin, ülkemizin ücra köşelerine hakkaniyetli hizmet götürülmesi için alınan Evrensel Hizmet Fonu acaba Ulaştırma Bakanlığına bilgisayar alımı için kullanılmalı mı bunu sorgulamak lazım.. Nerdesiniz Tüketici Dernekleri..
* Türk Telekom’da Sabit Ücrete Devam
** Tüketici Operatörün Karı Dahil 34 YTL’lik Konuşma için, 100 YTL Ödüyor



Kaynak : 