Bu yazının önceki bölümlerini
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 1
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 2
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 3
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 4
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 5
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 6
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 7
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 8
- Türk Telekomünikasyon Sektöründe Rekabet – 9
başlıkları altında okuyabilirsiniz.
7-Türkiye Uygulamaları
8- Sonuç
Telekom sektöründeki gelişmeler incelendiğinde sektördeki gelişmenin iki yönlü olduğu dikkat çekmektedir. Birincisi sektördeki teknolojik gelişme ve yeniliklere bağlı olarak yeni ürün ve hizmet alanlarının doğması ikincisi ise sektörün piyasa yapısında rekabetçi yöndeki gelişmelerdir. Her iki değişim de önemli sonuçlar doğurmaktadır. Telekom sektörünün gelirlerinin payı hızla yükselirken, monopol piyasalarında üretilen bir çok ürün ve hizmet daha rekabetçi koşullarda üretilmeye başlanmıştır.
Ancak rekabet yönünde değişen telekom piyasalarına müdahalenin şekli de değişmiştir. Faaliyetlerin etkin dağılımını amaçlayan düzenleyicinin temel işlevi piyasa aksaklıklarının giderilmesi yönünde ortaya çıkmaktadır. Telekom piyasalarında rekabeti aksatan asimetrik bilgi, giriş çıkış engelleri ve network dışsallıkları göz önünde bulundurularak etkin bir fiyatlama sistemi belirlenmelidir. Asimetrik enformasyon sorunu karşısında, optimum çözüme ulaşılmasının yolu, firmaların maliyetlerini düşürmeye ve bunu fiyatlarına yansıtmaya teşvik edecek mekanizmaların geliştirilmesinde yatmaktadır. Giriş çıkış engelleri ile ilgili önlemler ise piyasaya giriş çıkışları kolaylaştıracak daha önceden faaliyete başlamış firmanın toplumsal karını engelleyecek yönde oluşturulmalıdır.
Bu baglamda capraz subvansiyonlarin onlenmesi gerektigi goz onun alinmali, Şili ve Arjantin örnekleri dikkatli bir sekide izlenmelidir.
9- Kaynakça
Bergstresser, K. Ve Yu, P.L., “Domination Structures and Multicriteria Problems in N-Person Game” Theory and Decisions, Sayi: 8, Sayfa: 5-48 (1977)
Carlo Cambini , Tommaso M. Valletti aDSPEA—Politecnico di Torino , Corso Duca degli Abruzzi 24, 10129 Turin , Italy bThe Business School , Imperial College London , Exhibition Road , London SW7 2PG ,UK London ,UK. May 2003.
Christopher R. Knittel,’’Local Telephone Pricing: Competitive Forces at Work ‘’ Utilities Policy, Vol.6, No.2, 1997.
Cristiano Antonelli, ‘’Localized Knowledge Percolation Process and Information Networks’’, The New Research Frontiers of Communications Policy (eds) D. Lamberton. Australia National University.1997.
Dixit, A.K., ve Pindyck, R.S. “Investment under Uncertainity, Prinston University Baskisi, Prinston, New Jersey (1994).
Ercan Eren ve Murat Donduran ‘’ Türkiye’de Bilgi Teknolojisi Göstergeleri ve Ağ Dışsallıkları’’, http://www.econ.metu.edu.tr/cong2001/abstracts/papers/P090.pdf, (20.09.2003)
Fiorenza Belussi and Fabio Arcangeli, ‘’A Typology Of Networks: Flexible And Evolutionary Firms’’ Research Policy(27) 1998, 415-428
Hee-Su Kim, Namhoon Kwon ‘’The advantage of network size in acquiring new subscribers: a conditional logit analysis of the Korean mobile telephony market
İsmail Güneş ‘’Dışsallıklar Teorisi ve network Dışsallıkları’’,Çukurova Üniversitesi İ.İ.B.F. Fakültesi http://www.bilgiyonetimi.org/cm/pages/mkl_gos.php?nt=240,(20.09.2003).
İzak Atiyas, ‘’Ne için ve Nasıl Regülasyon’’, Devletin Düzenleyici Rolü. (Der) İzak Atiyas. İstanbul: Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı, 2000.
Jong-Hee Hahn ‘’Nonlinear pricing of telecommunications with call and network externalities’’ * Department of Economics , Keele University , Keele , Staffordshire , November 2002;
Kjell Erik Lommerud , Lars Sørgard Entry in telecommunication: customer loyalty, price sensitivity and access prices,’’Department of Economics ,University of Bergen, Fosswinckelsgt, July 2002.
Manoj K. Agorwall,’’Asymetric Price Effects in The Telecomunication Service Markets’’, Journal of Business Research 55(2002).
Martin Peitz’’Asymmetric access price regulation in telecommunications markets’’ Korea Information Society Development Instıtue, April 2002.
Murto, P. ve Keppo, J. “A Game Model of Irreversible Investment Under Uncertainity” International Game Theory Rewiew, Sayi:4, No: 2, Sayfa: 127-140 (2002)
Nur Saygı ‘’Telekomünikasyon ve Bilgi Teknolojileri Pazarı,Mevcut Durum ve On Yıllık Bir Perspektif Çalışması’’, Uzmanlık Tezi, Türk Telekomünikasyon Kurumu, Ankara: Mart 2002,
Recep Çakal, ‘’Doğal Monopollerde Özelleştirme Ve Regülasyon’’, Yayın No: Dpt 2455, Uzmanlık Tezi, Ankara: Temmuz 1996.
Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Zirvesi Türkiye Ulusal Raporu (Taslak)134
www.elsevier.com/ locate /econbase I ncentives for non-price discrimination * Irina Kondaurova, Dennis L. Weisman, Department of Economics , Kansas State University ,Waters Hall , Manhattan ,KS 66506- 4001,USA
Araştırma,Türk Telekom Nisan 2001,