Önceki bölümde 2014 yılındaki hukuki gelişmeleri, yeni kanunları, internet erişim engelleme konusundaki yeni düzenlemeleri ve telefon dinleme konularını incelemiştik. Şimdi 2014’deki diğer önemli bir konuya yani Bilişim ve Telekom’daki yatırımlara bakalım;
BİLİŞİM -TELEKOM YATIRIMLARI
- Cep Telefonunda 4G, 2015 Sonuna Yetişir mi? Cevap : Hayır Çünkü 2010-2014’de Fiber Yatırımlar Yapılamadı
Ülkemiz 3G’ye gecikmeli girdi. 2000’lerde bir çok ülkede başlatılan 3G konusunda, BTK ve Bakanlık yetkilileri “tam zamanında” ya da “geç başlamamız bizim yararımıza oldu, en son teknolojiyi aldık” deseler de, pek inandırıcı değil.
Şimdi aynı şekilde 4G’ye geç kalıyoruz. 2010’lardan itibaren ülkeler 4G’ye geçmeye başladılar. Ülkemizde bu konuda henüz herhangi bir hareket görülmüyor. Bakanlık 2015 sonunda demesine karşın, bunu 2016’ya ve belki de 2017’ye kaydığını görüyoruz. Bu konudaki çeşitli haber ve yorumları “4G Dosyasından görebilirsiniz
Yine de bu konuda sevindirici bir haber şu; ARGELA isimli şirketimizin geliştirdiği 4G baz istasyonları konusunda Netaş-Aselsan-Argela üçlüsünün başarılı bir çalışma yaptıkları ve “Advance” ürünlerini 2015 sonuna yetiştireceklerini duyuyoruz. Bu ürünün 2011’den bu yana çalışıldığına dair haberimizi burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.
- Kamu’daki Bilgi İşlem Yöneticileri Değiştirildi ve Yatırımlar Durakladı
17-25 aralıktaki yolsuzluk operasyonları yüzünden, Gülen Cemaati ile AKP hükümetinin arası açılınca, Gülen Cemaatine mensup oldukları için 2 yıl önce çeşitli kamu bilgi işlem dairelerine atandıkları bildirilen (bazıları değil, herkesi kastetmiyoruz), kişiler nisan ayında görevlerinden acilen alındı.
Bilgi İşlem daireleri bütün şirket ve kurumlar için kan damarları gibi olduğundan, bu kişiler acilen görevden alındılar ve yerlerine yine acil atamalar yapıldı. Bu atamaların bir kısmı da eski insanlardı ama anlaşılan başka sorunlar çıktı. Daha ileri zamanlarda bu yeni atamalardan da bazıları görevden bir daha alındılar.
Bunun sonucunda, kamu sektöründe yatırımlar durdu. Zaten üstüste gelen seçimler nedeniyle de bir yavaşlama vardı ama hassas durumlar söz konusu olunca, yeni atananların herhangi bir sorumluluk üstlenmedikleri ve hareket etmedikleri, bazı yerlerde eski yöneticilerin imzaladıkları sözleşmelerle alınan cihazların kabullerinin yapılmadıkları görüldü. (Bkz : “Devletin Bilişim Sektörüne Biraz Daha Özen Göstermesi Gerekiyor”.>
- Bankaların IT Yatırımları da Duraklama Dönemine Girdi
Bankaların her türlü konuda talep ettikleri fahiş komisyonlar BDDK tarafından son yıllarda sınırlandı. Bu sınırlamaların yapılması ile bankaların –ekonomik kriz dönemlerinde bile çok yüksek olan- karlılıkları da düştü. Dolayısıyla daha önceleri rahatlıkla yaptıkları IT yatırımlarında azalma oldu.
- Türkiye İnternet ve Telekom Liginde Düştükçe düşüyor
IT sektörünün 3 büyük müşterisi olan kamu – finans ve telekom sektörünün ilk ikisini yukarıda görüyorsunuz. 2014 yılında üçüncüsü olan telekom sektöründe de IT yatırımları düştü. Çünkü AKP hükümeti Gezi olayları ve 17*25 aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında, telekom-internet sektörüne yönelik “kontrol” çalışmaları başlattı ve yeni yatırımların önünü adeta kapattı. Bunun sonucunda da dünya sıralamalarında aşağı sıralara düşmeye devam ettik. Mesela burayı tıklayarak görebileceğiniz üzere sabit penetrasyonda 69cu ve mobil penetrasyonda 60cı sırada yer aldık.
ITU’nun başka bir listelemesi olan ICT indeksinde ise 68ci sırada yer aldık. Bu raporu da burayı tıklayarak görebilirsiniz.
Peki bu duruma çözüm olarak ne yaptık; burayı tıklayarak görebileceğiniz üzere, BTK bir çeyrekte 8 milyon abone kazanıldığını iddia etti. Bakan Lütfi Elvan tarafından memnuniyetle açıklanan bu rakamın, tespit edilmesi zor, mobil abonelerden oluşması tabi ki şüphe yarattı. Çünkü toplam abonelerin % 27,3’ü yani 7,5 milyon kişinin mobil veri kullanım oranı 0-5 MB aralığında yani yok hükmünde. Dolayısıyla bu 8 milyonun dünya sıralamalarındaki Türkiye rakamını düzeltmek için yaratıldığını sanıyoruz.
- Fatih Projesi Duraklama Dönemine Girdi
8 milyar TL’ye varacağı hesaplanan büyüklüğü ile çok uluslu ya da yerel firmaları en çok heyecanlandıran projeydi bu. Okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki okullarda bulunan 620.000 dersliğe dizüstü bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı, ilgili öğretmenlere hizmetiçi eğitimler ve öğrenciler için eğitsel e-İçerikler oluşturmaktan oluşan proje maalesef pilot uygulamalar ve akıllı tahta alımları dışında ilerlemedi.
2013 sonunda nerede bıraktıysak, orada duruyor. En son şubat ayında 100.000 tablet dağıtıldı. Projenin orjinalinde, 10 milyon tabletten bahsedilirken, 100 bin tablet ne demekse, biz de o noktadayız. (Bkz : Fatih Projesinde Bugün 100.000 Tablet Dağıtıldı; Başbakan İnternet için ‘Yasaklamıyoruz, Koruyoruz’ Dedi)
2014 yılı Bilişim – Telekom gelişmelerini 35 maddede özetleyen bu yazı dizisinin önceki bölümünü
Sonraki bölümleri
- 2014’de e-Devlet ve e-Dönüşüm Çalışmaları
- Hükümet Telekom Sektörünün Kontrolünü Eline Aldı
- 2014’de Siber Güvenlik
- 2014’de Sektör Haberleri
- 2014’de Girişimcilik ve Girişimin Finansmanı
- 2014’de Mehtelif Gelişmeler
- Hükümet Telekom Sektörünün Kontrolünü Eline Aldı
başlıkları altında okuyabilirsiniz.



Kaynak : 