Nimda adlı virüs, Türkiye’de de hızla yayılmaya başladı. Özellikle işlerinin büyük bölümünü network ağları üzerinden yürüten kurumların bir kısmı, bilgisayarlarını kapatmış durumda. Virüs tarama programlarının da etkisiz kaldığı bu yeni saldırının, şirketleri büyük zarara uğratması bekleniyor.
E-mail, web siteleri ve Microsoft server’larındaki güvenlik açıklarını kullanarak yayılan virüs, hem kişisel bilgisayarlara hem de şirketlerin network’lerine zarar veriyor.
Dünya genelinde Nimda virüsü bulaşan sistemleri temizlemenin ve yeni anti-virüs yazılımları yüklemenin maliyetinin 370 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar üç gün içinde 2.2 milyon bilgisayara ulaşan virüsle yok etmenin uzun ve pahalı bir süreç olacağı uyarısımda bulunuyor. Virüsün faturasının 200 milyon dolar daha artması bekleniyor. Daha önce bilgisayarları vuran Code Red virüsünün ise yol açtığı zararın 2.6 milyar dolar olduğu sanılıyor.
ABD’de geçen hafta yapılan terör saldırılarının ardından hacker ve virüs saldırıları olabileceği uyarısında bulunulmuştu. Ancak Nimda virüsünün, siber savaşla ilgisini kanıtlayan bir bilgiye şimdiye kadar rastlanmadı.
Güney Kore İletişim Bakanı çok sayıda bilgisayara Nimda virüsü bulaştığını açıklarken, Hong Kong’da da virüsn hızla yayıldığı bildirildi. Anti-virüs şirketi Symantec, Nimda’yla ilgili 2400 şikayet aldıklarını, bunların 600’ünün şirketlerden geldiğini açıkladı. Trend Micro da Nimda’nın Kırmızı Kod’dan beş kat daha hızlı yayıldığını bildirdi.
Acil Önlem Alınmalı
Antivirüs firmalarında görevli uzmanlar, kullanıcıları ve şirketlerin teknik personelini Nimda’ya karşı acil önlem almaya çağırıyorlar. Kızıl Kod virüsü Microsoft işletim sitemelerindeki tek bir boşluğu kullanarak etkisini gösterirken, Nimda işini şansa bırakmıyor ve işletim sistemlerinin bilinen 16 boşluğunu birden deniyor.
Virüs’ten etkilenmemenin en güvenli yolu ise yine aynı: Kaynağını bilmedeğiniz e – postaları ve tanımadığınız uzantıları olan dosyaları açmadan silmeniz.
ABD Uyarıda Bulundu
ABD Adalet Bakanı John Ashcroft, “Kırmızı Kod” virüsünden de kötü ve küresel bilgisayar ağını tehdit eden yeni bir bilgisayar virüsünün olduğu uyarısında bulundu. Ashcroft, yaptığı açıklamada, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve özel bilgisayar şirketlerinin, on binlerce bilgisayarı etkilediği tahmin edilen W32-Nimda adlı virüsle üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.