Ulaştırma Bakanı Dr. Oktay Vural, bilgi ve iletişimin önemli bir pazar haline geleceğini ve telekomünikasyon alanında bazı hesaplamalara göre 2010 yılına kadar 35 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin en büyük internet etkinliği INET-TR, 1-3 Kasım 2001 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müze Kültür Sitesinde 7. kez gerçekleşti. “Türkiye’yi İnternet’e Taşımak” hedefini, Türkiye gündemine oturtma misyonu üstlenen konferansın açılışını Ulaştırma Bakanı Dr. Oktay Vural yaptı.
Vural, internet ve bilgi iletişiminin bir makyaj malzemesi olarak kullanılmaması gerektiğini, Türkiye’yi global rekabete açacak çok önemli bir araç olduğunun bilinçi içinde gereken önemin verilmesinin şart olduğunu vurguladı. Bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemini ortaya koymanın yetersiz olduğunu, bu doğrultuda gerekli kararların alınması gerektiğinin altını çizen Ulaştırma Bakanı şöyle konuştu:
“Türkiye’de 2 milyon internet abonesi, 4 milyon kullanıcı ve yüzde 3’lük kullanım oranı ile internetin etkin kullanıldığını söylemek mümkün değil. İnternet o kadar geniş bir otoban ki, bugün dünyada da internetin hangi yöne doğru gittiğini kimse bilmiyor. İnterneti okullarda yaygınlaştırmak zorundayız. 700 kadar okul internete bağlı. Ancak bu yetersiz.
Kütüphaneleri internete bağlama kampanyası
Kütüphaneler internete bağlı değil. Özellikle kütüphaneleri internete bağlamak için bir kampanya başlattık. T. Telekom bütün okulların uygun maliyetlerle internete bağlanması için alt yapı çalışması içinde.
KOBİ’lerin ihtiyaçlarının tanımlanması gerekiyor. Uzaktan eğitim internet için büyük bir fırsat. 2003 yılında ses iletişimin yerini data hizmetleri alacak. Çünkü data iletişimi önemli gelirler sağlıyor. T.Telekom’un bu gelişmeler doğrultusunda gerekli yatırımları yapması gerekiyor. Böylece T. Telekom’un gelirleri artacak ve değeri yükselecek.
Diğer önemli konu ise içerik yönetimi. İçeriği de pazarlama gerekiyor. Bilgi ve iletişim önemli bir pazar haline gelecek. Telekomünikasyonda bazı hesaplara göre 2010 yılına kadar 35 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Türkiye’deki bu talebi Türk müteşebbisleri karşılanmalı. Bilgi ve iletişim sektörünün üreticileri olmalı. Bu gelişmeler Türkiye’ye güç katacak.”
e-Türkiye+ ve e-Avrupa+
Bu yıl ana tema olarak “e -Türkiye+”i seçen konferans, Avrupa Birliği, Bilgi Toplumu Teknolojileri Biriminden Dr. Jacques Bus’ı da ağırladı. Açılış oturumunda bir konuşma yapan Bus, Avrupa Birliği’nin e-Avrupa ile neyi amaçladığını, e-Avrupa’nın neyi kapsadığını ve Türkiye için ne anlama geldiğini anlattı.
Türkiye’nin haziran ayında Göteborg’da imzaladığı e-Avrupa+ hedef planının hayata geçirilmesinin enine boyuna tartışılmasını amaçlayan konferans süresince toplam 67 oturum yapıldı.
e-Türkiye+’ya odaklanan bu konferansta, e-Türkiye’nin çeşitli boyutları; ulusal politikalardan, planlama ve destek mekanizmalarına, somut projelerden eylem planlarına geniş bir yelpazede tartışıldı. E-Avrupa+ süreci ve hedefleri; altyapı, rekabet ve evrensel hizmet; İnternet ve Siyasi İktidar, okulları internete taşımak, yerel yönetimler, ödeme sistemleri, bu konudaki etkinliklerin bazıları oldu.
İnternet ve Hukuk ilişkilerinin ele alındığı, “İnternet Burada, Hukuk Nerede?”, “Bilişim Suçları”, “İnternet Yayıncılığı”, “DNS Grubu Ne Yapar, Ne Yapmalı?” gibi oturumların yanı sıra E-ticaret, Yeni Ekonomi, Elektronik Pazar yerleri, Tarımsal Bilişim, İnternet ve İmalat Yönetimi gibi İnternetin iş dünyasına getirdikleri gibi güncel konular da yine konferans süresince tartışıldı.
Özellikle internet kullanan görme özürlülerin karşılaştıkları sorunları dile getirecekleri çalışma grubu toplantısı, bu alanda sorunların ele alınması bakımından dikkat çekti.
Konferansın ana sponsorları arasında ise, Alcatel, Aycell, Cisco, HP, Ixir, Netaş, SBS, Sigortam.net, Superonline ve Türk Telecom yer aldı.