Bu yazının önceki bölümünü xDSL ve Linux: Kim Tutar Sizi! – 1 başlığı altında okuyabilirsiniz.
DSL’i sonradan kurduğunuzda muhtemelen teknisyenin tekli RJ-11 jak yerine ikili bir fiş yerleştirdiğini göreceksiniz; bunlardan biri RJ-11 POTS için ve diğeri de ADSL içindir. Eğer teknisyen hangisinin ne olduğunu işaretlememişse bunları işaret koymak önem arz eder.
Linux’un hangi dağıtımını kullandığınız bağlantı yönteminizi belirleyecektir. Çoğu bireysel kullanıcı sabit birkaç IP adresi satın almamışlarsa DHCP (Dinamik Taşıyıcı Konfigürasyon Protokolü) bağlantısı kullanır ama değişik dağıtımlar DHCP adresini yakalamak için değişik programlar kullanır. Bazı dağıtımlar DHCP’nin durumunu korumak için gerekli dosyayı üreten DHCPCD (Dinamik Taşıyıcı Konfigürasyon Protoklü Müşteri Yardımcısı) kullanmaktadır. Diğerleri ise pump adlı bir program kullanır.
Ben hem DHCPCD hem de pump’ta deneyimli olmakla birlikte pump programının burada değinilecek bazı özellikleri vardır.
Red Hat 6.0’da, Mandrake 6.0’da, SuSE 6.0’da ve muhtemelen diğerlerinde pump programı kırılmıştı ve bunun sonucunda da insanlar DHCP üzerinden Internet’e erişmekte güçlük çekmişti. Bu noktada müşterilere cd komutuyla /sbin rehberine girmelerini ve sonra da şu komutu yazmalarını söyledik:
mv pump-
daha sonra da aşağıdakileri yazarak dhcpcd’i (Dinamik Taşıyıcı Konfigürasyon Protokolü Müşteri Yardımcısı) kullanıp pump’a sembolik bir link yaptırdık:
ln -s /sbin/dhcpcd /sbin/pump
ve Enter’e basmalarını söyledik.
Bu komut sayesinde açılış kademeleri bilgisayarın açılması üzerine pump yerine DHPCD kullanırlar. Bu komut, ADSL’deki düşmüş hat ya da bağlantılarla uğraşırken, sorunlarınızı çözmenize de yardımcı olur.
Bu sorunun yeni dağıtımlarda halledilmiş olduğunu duydum. Benim kullandığım Slackware 7.0 da, Linux-Mandrake 7.0 da pump programını kullanmıyor.
Bu yazının devamını xDSL ve Linux: Kim Tutar Sizi! – 3 başlığı altında okuyabilirsiniz.