Yabancı casusların, Amerikan ordusuna ait bilişim ağlarına sızdıklarının varsayılması gerektiği güvenlik uzmanları tarafından Amerikalı siyaset adamlarına iletildi. Senato’nun, Silahlı Kuvvetler Alt Komisyonu üyesi senatörlere verilen brifingde, ağlara yabancı birimlerden erişimin ivedilikle kesilmesi ve ilerisi için tedbir alınması gerektiği belirtildi.
Bilişim uzmanları, sanal savunma anlayışının erişimin kontrolünden çok ağlar üzerindeki bilginin korunması şeklinde geliştirilmesini öneriyor. ABD’nin en üst istihbarat örgütü olarak bilinin NSA’den uzmanlar, hukuk dışı erişim sağlayan ulus devletlere karşı misillemede bulunulmasını da öneriyorlar.
Bilgi sistemleri analizi gerçekleştiren Sandia National Laboratories’in yöneticisi Dr. James Peery, ABD’nin düne kadar uyguladığı yaklaşımın yanlış olduğunu belirterek bunun değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Yeni anlayışa göre Firewall ve benzeri koruyucu sistemler yerine verinin güvenliğinin sağlanması önde tutulacak.
Basınla paylaşılan bilgilere göre halihazırda Amerikan Savunma Bakanlığı’na bağlı 15 bin ağ ile bunları kullanan 7 milyon cihaz bulunuyor. Ancak, bu cihazların mahiyetleri hakkında bir veri telaffuz edilmiyor. NSA’in Ar-Ge Direktörü Dr Michael Wertheimer, birimin bilişimde zayıf kalmasında yetenekli ve bilgili kişileri cezbedecek bir politika izleyememesinin etkili olduğunu ifade ediyor.
Son olarak Amerikan Savunma Bakanlığı’na bağlı çalışan İleri Savunma Araştırmaları Projeleri Ajansı’nın (DARPA-Defense Advanced Research Projects Agency), yöneticisi Regina Dugan, geçtiğimiz günlerde sürpriz bir şekilde Google’a transfer olmuş, patlayıcı madde konusunda uzmanlığıyla tanınan Dugan’ın burada nasıl bir görev alacağı açıklanmamıştı. (1)
(1) Google, Patlayıcı Uzmanı DARPA Yöneticisini Transfer Ediyor



Kaynak : 