Bu yazı “Sektörün Liderlerinin Kendi Kalemlerinden; 2005 Nasıl Geçti” Dosyası kapsamında sunulmaktadır.
Fotoğrafçılık sektörüne baktığımızda, analog fotoğraf makinelerinin, yakın gelecekte büyük olasılıkla tarihe karışacağını söyleyebiliriz. Dijital fotoğrafçılık Batı Avrupa, Japonya ve Amerika’da hızla gelişiyor ve bu gelişme dünyanın geri kalan kısmına da yansıyor. Dijital fotoğraf makineleri fiziksel olarak küçülürken, görüntü kalitesi artıyor. Bugün artık birçok işlevi tek bir makine üzerinde sunan cihazlar var. Bu cihazlar daha da çeşitlenecek.
Fotoğraf dünyasındaki bir diğer gelişme ise baskı ünitelerinde. Bu üniteler, sadece dijital fotoğraf makinesindeki ya da doğrudan bilgisayarımızdaki bir görüntüyü değil, Bluetooth teknolojisi sayesinde cep telefonumuzdaki görüntüleri de kızılötesi aracılığıyla kablosuz olarak aktardığımızda basabiliyor. Diğer yandan, son günlerin en yeni teknolojisi olan ve tüketicilerin ellerindeki çeşitli görüntü kaynaklarından kendi kendilerine baskı alabildikleri kioskların sayısı daha da artacak.
Tahminlere göre, önümüzdeki dönemde, kullanıcıların yarısından çoğu dijitale yönelecek. Bu yönelimdeki en önemli rolü, dijital kişisel ürünlerdeki eğilimler oynuyor. Söz konusu eğilimlerin başında, dijital fotoğraf makineleri, MP3 çalarlar ve cep bilgisayarları geliyor.
2006’da, dijital fotoğraf makinesi pazarı daha da büyürken, dijital fotoğraf makinesi hane penetrasyonu artacak. Bu arada, dijital fotoğrafların baskı miktarında da ciddi bir artış olacağı tahmin ediliyor. Şu anda çekilen fotoğrafların % 80’inden fazlası, kayıt edildikten sonra unutuluyor. Fotoğrafçıların yaptıkları yatırımlar, evde fotoğraf basmaya dönük teknolojiler ve foto-kiosklar sayesinde, baskı tarafı dijital fotoğraf makinesi satışından da hızlı artacak.
Dijital fotoğraf makinelerinin kullanımı kolaylaşacak; dijital fotoğrafların basımı daha kaliteli hale gelecek. Şu anda tüketici bir defa değil, onlarca defa düğmeye basıyor. Bunun tekrar tek tuşa düştüğünü göreceğiz. Çekilip biriken fotoğrafları kolayca basmak ile ilgili çözümler sunulacak.
Dijital fotoğrafçılık üzerine yapılmış resmi bir araştırma olmamasına rağmen, Türkiye’de dijital fotoğrafçılık sektörünün 2005’in ilk 6 ayında % 25 düzeyinde büyüdüğü öngörülüyor. Türkiye’de A, B sınıflarında dijitale geçiş hızlı olurken C, D sınıflarında bu, zaman alacak ve film tüketimine bir süre daha devam edilecek. Dijital fotoğraf makinesi hane halkı penetrasyonu ise % 9. Dijital fotoğraf buluşunun ardından fotoğraf sektörü dışındaki üreticilerin de bu işe girmeleriyle pazarın genişlediği bildiriliyor.



Kaynak : 