Uzmanlara göre hem hayatımız hem de vücudumuz için önemli olan su tüketimi; böbrekler, kalp ve karaciğer başta olmak üzere bütün organlar için hayati bir önem taşıyor. Günlük ortalama su tüketim miktarı normal yaşam koşullarında erkeklerde 2.5 litre olarak belirtilirken, kadınlarda ise 2.2 litre olması gerektiği öneriliyor. Yeterli miktarda su alınmaması ve kaliteli su kullanılmaması durumunda sağlık sorunları yaşanabileceğini vurgulayan Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji uzmanı Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle, yeterli su tüketimi için neler yapılabileceğini ve su tercihinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıyor.
“İçilen suyun kaliteli, güvenli ve mineralli olması gerekiyor”
İçme amacıyla tüketilen suların mutlaka ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sağlık ve hijyen koşullarına uygun olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Müfit Zeki Karagülle şöyle dedi:
“Son yıllarda ülkemizde ileri su arıtma teknolojilerine, örneğin ters ozmosa dayanan arıtma teknolojileri ile şebeke sularının ev ya da işyerlerinde arıtılıp içme suyu olarak kullanılması öne çıkıyor. Bu yöntemle arıtılarak elde edilen sular, aynı zamanda mineralleri de uzaklaştırılmış ‘demineralize’ (mineralsiz) su haline geliyor.
Bu nedenle arıtma suları saf su olduğu için mineral eksikliği başta olmak üzere bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Öte yandan bu cihazlardan elde edilen suların niteliklerine ilişkin herhangi bir yasal düzenleme ve denetim mekanizması da bulunmuyor.
Oysa doğal kaynak ve doğal mineralli sular yasal düzenlemeler gereğince Sağlık Bakanlığınca düzenli olarak denetleniyor. Ayrıca vücudun birçok temel fizyolojik işlevi için gerekli olan kalsiyum, magnezyum, sodyum, klorür, bikarbonat ve sülfat gibi önemli bileşen ve minerallerin günlük beslenmede yeterli düzeylerde alınmasında gün boyu tüketilen doğal mineralli ve kaynak sularının yararlı olduğu da artık bilimsel bir gerçek haline geldi.”
“Bunları yaparken en az bir bardak su içmeli”
Su içme alışkanlığı kazanmak için önerilerde bulunan Karagülle, şöyle konuştu:
“Susamış hissettiğinizde, her öğünde veya öğün aralarında, egzersiz öncesi, egzersiz sırası ve sonrasında en az bir bardak su içmek, su içme alışkanlığı kazanmada önemli bir rol oynayacaktır. Ayrıca ilaç yutarken sadece boğazınızdan aşağı indirecek kadar az miktarda su içilmemeli. Vitaminleri, besinsel destek olarak veya hastalık nedeniyle alınan ilaçları en az bir bardak su ile almalı. Bir bardak dolusu su ile içmek, ilacın yemek borunuzda sıkışmasını ve onu tahriş etmesini de önlemeye yardımcı olurken, gün boyu içmeniz gereken su miktarını tamamlamaya da destek sağlar”
“Daha fazla su tüketelim mi?”
Sağlıklı kişilerin günlük önerilen miktardan fazla suyu kısa bir zaman diliminde değil gün boyunca tüketmesinde sakınca olmadığını belirten Karagülle şunları söyledi:
“Sağlıklı, iyi beslenen yetişkinler için yeterli miktarda ve ihtiyaç duyulduğu kadar su içmek dehidrasyon (susuz kalma) riskini önlediği gibi bir dizi fizyolojik yarar sağlar. Bazen daha fazla su içmemiz gerekir. Örneğin sporcular uzun veya yoğun fiziksel aktivite ile vücutlarında oluşan dehidrasyonu önlemek için daha fazla su tercihen mineralli su içmelidirler” diye konuştu. Bir bilimsel çalışmada; daha fazla su içenlerde mesane kanseri görülme olasılığının düşük olduğu gözlemlenmiştir. 2,5 litreden (yaklaşık 12 bardak) fazla su içen kişilerde, bu miktarın sadece yarısını (1,3 litre, 6 bardak) içenlere göre mesane kanseri gelişme riski yarıya yakın daha düşük bulunmuştur.”