Zotob virüsünün yayılması ve ABD’nin büyük firmalarını etkilemesi üzerine araştırma yapan FBI yetkilileri, trafiğin Ortadoğu ve Kuzey Afrika üzerinden geldiğini buldular ve Fas Polisi ve Türk Polisi ile yapılan işbirliği sonucu 2 kişi dün yakalandı.
Yakalananlardan 18 yaşındaki Fas’lı Farid Essebar’ın virüsü yazan, lise mezunu 23 yaşındaki Türk Atilla Ekici’nin ise virüsün yazılması için para veren kişi olduğu düşünülüyor (Gerçi FBI Siber Suçlar Bölümünden Louis M. Reigel III, da virüsün her 2 kişi tarafından birlikte yazıldığı bilgisini veriyor). Polisin, Essebar’ın evindeki bilgisayarında ilk versiyon Zotob’un orijinal programlama talimatına da rastladığı bildiriliyor.
ABD ile Türkiye arasında suçluların değişimi anlaşması olmasına karşın, Ekici’nin yargılamasının nerede yapılacağı henüz netlik kazanmadı. Öte yandan Reigel, her iki kişinin hangi suçla yargılanacaklarının da henüz belli olmadığını (ülke ve kanun farklılıkları nedeniyle) bildiriyor.
İnternette karşılaştıkları ve henüz yüzyüze gelmedikleri bildirilen Rusya doğumlu, Fas’lı Farid Essebar’ın, “Diab10” ve Adana’lı Atilla Elçi’nin “Coder” takma isimlerini kullandıkları bildiriliyor. Amerika’lı yetkililerin Diablo isimli hacker’ın, Türkçe internet sitelerinde virüs hakkındaki detaylı açıklamalarından kuşkulandıkları ve takibe aldıkları açıklandı.
Zotob virüsünün, Anavatan Güvenlik Teşkilatı’nın (Department of Homeland Security) ABD’ye giren uçaklardaki yolcuları görüntülemek için kullandığı sistemlerini de bozduğu bildiriliyor.
Ne Microsoft ne de FBI, Zotob’un neden olduğu zarar konusunda bir rakam açıklamadılar ama SQL Slammer ve MyDoom kadar etkilemediği bildiriliyor. Zotob ve çeşitleri, Microsoft’un Microsoft’un aylık olağan yama yayınından, sadece 4 gün ortaya çıktı ve Windows sürümlerini etkiledi. FBI’a göre bu ikili, daha önce yayılan Rbot ve Mytob virüslerinden de sorumlu. Zotob’un 100 kadar ABD şirketini etkiledi.
Bu arada, haberin yayını ile Türkiye’de karmaşa yaşanıyor. TV’larda verilen haberlerde Ekici’nin bazı elektronik banka dolandırıcılığına karıştığı bilgisi de olmasına yani kanunsuz davranışlar içinde olduğu bilgisi verilmesine karşın, bu boyutta bir virüs olayına bir Türk’ün karışması karmaşık duygulara yok açıyor ve “23 yaşında yazdığı virüs programı ile Microsoft’un yanı sıra CNN İnternational, The New York Times ve ABC gibi dünyaca ünlü basın kuruluşlarının da web sitelerini etkileyen bu Türk, belki sanal alemin bir mafya üyesi. Ya da yarının Sanal Türk Silah Kuvvetleri’nin önde gelen bir komutanı” gibi sözlerle bu şaşkınlık kendini ifade etme yolu buluyor.



Kaynak : 