• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa Günlük Haberler

100 Gbps Siber Saldırı Var, Operatörler Hazırlıksız Yakalandı

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
27 Ekim 2019
-Günlük Haberler, Operatörler
1
100 Gbps Siber Saldırı Var, Operatörler Hazırlıksız Yakalandı
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

28 ekim 2019 Güncelleme : Aşağıdaki notlardan sonraki gelişmeler için tıklayınız.

Ülkemize yönelik bir siber saldırı var. 100 Gbps büyüklüğündeki saldırının Garanti Bankasına yapıldığı ve pazar günü olması nedeniyle cevaplamanın geç olduğu görülüyor. Tbps düzeyindeki saldırıları gördüğümüz günümüzde, 100 Gbps pek de büyük bir saldırı sayılmaz, üstelik Pazar günündeyiz yani yoğun ticari işlemlerin olmadığı bir tatil günündeyiz. Ama “hep hep hep” söylediğimiz “altyapı eksikliği” nedeniyle ülkemizin operatörleri birbiri ardına çöküşler yaşıyor.

İlk izlenimlere göre, saldırının Garanti Bankasına yapıldığı görülüyor. Garanti Bankası IP’lerinden de tüm Türkiye’ye paketler dağılıyor. Bu paketlerin içinde ne olduğunu henüz analiz ettirmedik. Ancak bu olayın sonucunda önce Türk Telekom ve tabi ki tekel olduğu yani tek şebeke olduğu için ona bağlı olan Vodafone ve Turkcell’de çöküşler meydana geldi.

Olay Türk Telekom tarafında, verinin dışında sese de sıçradı ve Türk Telekom mobil şebekesi de cevep vermez hale geldi.

Olayı teknik olarak DGNTEK’ten Dağhan Uzgur’e sorduk. Şunları anlattı :

27 Ekim Pazar günü saat 14:30 civarında Türk Telekom yurtdışı çıkışlarında performans kaybı ve yüksek paket kabı görülmeye başladı. Konuyla ilgili yapılan teknik incelemede yurtdışı bağlantı girişlerini çeşitli lokasyonlardan sağlayan Türk Telekom’un bazı linklerinin satüre olduğu görüldü. Geçmiş tecrübe ve bilgilerimize göre manuel/elle yönetilen bir routing prosedürü olan Türk Telekom’un yurtdışı trafiği dengelemesi saat 15:00’e kadar sürdü.

Bağlantı probleminin neden kaynakladığı konusundaki bilgi talebimize Türk Telekom ; “Yurtdışı çıkış cihazımızda yaşanan anlık sorun nedeniyle müşteri trafiği olumsuz etkilenerek paket kaybı yaşamışlardır.” şeklinde bir yanıt döndü.

Devamında ise Garanti Bankası web sitesi ve mobil yazılımının çalışmadığı rapor edildi. Bu süreçten sonra eş zamanlı Vodafone ağında da ülke genelinde erişim problemi yaşandı, “#vodafonepişmanlıktır” Twitter’da trend topic oldu. Vodafone tarafında da yaşanan sorun düşünüldüğünde Garanti’nin yurtdışından gelen trafiği yönetebilmek adına farklı operatörler üzerinden çıkış vermeye çalışması akla geldi.

100Gbps bir trafiğin yurtdışı yönünden geldiği şeklinde net olmayan bir bilgiye sahibiz, bu yaşanan daha önce .com.tr isim sunucularına yapıldığı gibi ülkenin yurtdışı çıkışlarının yetersizliği ve siber saldırı süreçlerinin iyi yönetilememesini akla getirdi. Mesai saatleri dışında yaşanan bu sorunun iş saatleri içinde olması durumunda yaşanabilecek maddi kaybın çok büyük olacağıda bir gerçekken yıllardır bu konuda altyapı ve yönetim sistemine yatırım yapılmaması ayrı bir üzüntü kaynağı.

Olayı her zamanki turk-internet.com farkı ile sizlere duyurduk. Takipteyiz. Sonraki gelişmeleri de izliyor ve sizi bilgilendiriyor olacağız. Yarın operatörler ve Garanti Bankası ile görüşüp, onlardan aldığımız bilgileri ya da kendi bilgilerimizle, bu saldırı hakkında bir analiz yayınlayacağız.

turk-internet.com Güncelleme Saat 19:00 : Şu anda saldırı SPOOF IP şeklinde. Yani Garanti IP’lerini taklit eden bir saldırı var. Ülkedeki sunuculara Garanti Bankasından geliyor gibi saldırı var. Saldırı sürüyor.

turk-internet.com Güncelleme saat 19:55 : Saldırının yurtiçi ve TCP reflection olduğu kaydediliyor. 3 operatör ve Garanti Bankası yöneticileri ile görüştük. Yoğun çalışma yapıyorlar. Henüz saldırı durdurulmuş değil. Şu anda Türk Telekom çökmüş durumda. Ama USOM’dan saldırının 15GB’lara kadar düştüğünü öğrendik.

turk-internet.com Güncelleme saat 20:15 : DNS adresleri tekrar yurtdışından yanıt veremez duruma geldi. Türk Telekom DDoS servisi ile korunmaya çalışan siteler için DDoS servisinde de paket kayıpları yaşanmaya başladığı görülüyor. Yani TTDos servisi de çöktü.

Etiketler: Garanti BankasıHacker - Siber Saldırıİnternet Erişimi KesintisiManşetSiber SaldırıTürk TelekomTurkcellVodafone

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

SEÇİM/SANDIK GÜVENLİĞİ

14 Mayıs 2023 Seçimi için - Seçim ve Sandık Güvenliği

DEPREMDE HABERLEŞME SIKINTISI

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sırasında Yaşanan Haberleşme Sıkıntısına Dair Bilgiler

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Picus: ODTÜ Kampüsünden Globale Uzanan Bir Başarı Hikayesi
blank
Fusun S.Nebil
  • Seçim Sonrası İlk Zam Türk Telekom Toptan’dan (Dolayısıyla Diğer Operatörler de)
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Telekomünikasyon Konsolidasyonu İspanya’dan mı Başlıyor?
blank
Mehmet Taşnikli
  • AB’deki Telekom Firmaları, 5G’ye Geçerken İnternet Devlerinden Para İstiyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Seçmen Sayısı Nüfusa Göre Neden 6,7 Milyon Fazla?
  • Seçim Sonrası İlk Zam Türk Telekom Toptan’dan (Dolayısıyla Diğer Operatörler de)
  • Picus: ODTÜ Kampüsünden Globale Uzanan Bir Başarı Hikayesi
  • Köy ve Mezralara Temsilci ve Müşahid Göndermek Lazım
  • Sosyal Medyadaki Hile Bilgileri ve sts.chp.org.tr Üzerine Notlar

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.