G20 dün (8 ekim) yaptığı açıklamada, küresel kurumlar vergisi konusunda bir mutabakata varıldığını duyurdu. Bütün dünya yıllardır Google, Facebook gibi devlerden vergi almaya çalışıyor. ABD bunu yıllardır engelledi ama sonra bu firmaların kendi ülkesinde de rekabeti önleyen ve herşeyi ele geçiren bir boyuta ulaştıklarını gördü. Cuma günkü anlaşma, çok uluslu şirketlerin minimum %15’lik bir oranda vergilendirilmesini getiriyor.
Küresel vergide asgari oran düzeyindeki temel farklılıklar çözülürken, kurumlar vergisindeki bu kapsamlı revizyon 136 ülkeden destek aldı.
Görüşmelere başkanlık eden OECD, asgari oranın nihayetinde hükümet gelirlerini yılda 150 milyar dolar artırabileceğini, yeni kuralların ise büyük şirketlerin gelir elde ettiği ancak fiziksel varlıklarının çok az olduğu ülkelerde vergilendirilmek üzere 125 milyar dolarlık kârı yeniden ortaya koyacağını söyledi.
Ayrıca ülkeler Cuma gününden itibaren yeni dijital hizmet vergileri uygulamama konusunda anlaştılar.
Anlaşma, hükümetlerin planın temel yönleri üzerinde ilk kez – hangi şirketlerin kârın yeniden tahsisi kurallarına tabi olacağı da dahil olmak üzere – üzerinde anlaşmaya vardıkları Temmuz ön anlaşmasına dayanıyor.
Paris merkezli örgütte yıllardır süren görüşmeler, sözde iki sütuna ayrılıyor. İlki, vergi için kâr tahsisi sorularıyla ilgilenirken, İkinci Sütun küresel bir asgari kurumlar vergisi oranı yaratmayı amaçlamaktadır.
OECD, müzakerelere katılan ülkelerden Kenya, Nijerya, Pakistan ve Sri Lanka’nın anlaşmayı imzalamadığını söyledi.