Nisan ayında ihalesi yapılan 2 tane 2,5 milyar dolarlık GSM sözleşmeleri imzalandı. Anlaşmalara Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ile İş-TİM adına Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve İtalyan ortaklardan Geovanni Fuerillo ile Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk imza koydular.
Sabah saatlerinden beri merakla beklenen imza töreni için, İŞ-TİM’in ara bağlantı ve 4. GSM’i alan Türk Telekom’dan ayrı bir şirket tarafından işletilmesini talep etmesi sebebiyle epeyce sıkıntılı saatler yaşandı.
3. GSM ihalesini alan (İŞ-TİM), Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz’den, haksız rekabetin ortadan kaldırılması için, öncelikle 4. GSM ihalesini alan Türk Telekom’un, Telekom’dan ayrı bir şirket tarafından işletilmesini talep etti. Ama bu sorunun bakanlığı aştığı belirtilerek, Başbakanlık’a taşındı.
Başbakanlık’ta, Enis Öksüz, Maliye Bakanı Sümer Oral, Devlet Bakanı Tunca Toskay ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Türk Telekom’un ayrı bir şirket haline gelmesini gündeme aldı. Yapılan görüşmeler sonunda Türk Telekom’un 4. GSM operatörlüğü için Telekomdan ayrı bir şirket tarafından işletilmesine karar verildi ve karar Yüksek Planlama Kurulu (YPK)’da imzaya açıldı.
4. GSM ihalesini alan Türk Telekom’un ayrı bir şirket kurması sorunun aşıldıktan sonra, görüşmeleri tıkayan ikinci sorun ise “ara bağlantı” yüzünden çıktı. Başbakanlıktaki görüşmeler sırasında bu konuda, eşit ve adaletli olunması yönünde karara bağlanarak ortadan kaldırıldı.
Görüşmeleri tıkayan ara bağlantı konusunda gazetecilerin sorusunu cevaplayan Öksüz, ”GSM işletmeciliği yapan mevcut iki şirket ve şimdiki iki şirket, ara bağlantı konusunda eşit olacaktır. Kayırmaca olmayacaktır. Çünkü devlete güven esastır. Kimsenin kimseye üstünlüğü ve kimsenin kimseden geri bırakılması söz konusu olmayacaktır.” dedi.
Haksız rekabetin ortadan kalkması için Telekom’un ayrı bir şirket kurulması neden gerektiği yönündeki bir başka soruya Öksüz” ”Ayrı bir şirket olmaması durumda, vergi ödememe gibi bir ayrıcalığı olacaktı. İŞ-TİM bu konuyu dile getirdi. Bizde haklı bulduk. Telekom’un ödemeyeceği vergi yatırama dönüşecek ve haksız bir rekabet ortamı yaşanacak. Bunu YPK’da imzaya açtık ve Türk Telekom’un ayrı bir şirket kurulmasına karar verildi. Yüz de yüz kendi sermayesi ile kurulacak ve Telekom’dan ayrı olacak. Bu sorunu da böylelikle aştık.” cevabını verdi.
Sözleşmeye ilişkin KDV’nin taksitlendirilmesi konusundaki soru üzerine Öksüz, Maliye Bakanı Oral’ın, “Türkiye ve İş-Tim için çok önemli, birlikte çok miktarda para kazanılabilecek, ekonomiye yüksek katma değer yaratabilecek bir konuda, kendinden beklenen güzel hareketi yaptığını” söyledi.
Öksüz, “KDV’nin 2 taksitte alınması konusundaki yetkisini kullanmıştır ve problem kalmamıştır. Biz bunu zaten bekliyorduk. Pazarlıklarda her zaman “alabileceğimin mümkün olduğu kadarını şimdi alayım” mantığı vardır. İtibarlı 2 şirketin herhangi bir şüphe içinde olmaması gerektiğini Maliye Bakanı ifade etti. 151 milyon 500 bin dolarlık kesin teminat mektubu da elimizde. Bu mektup, bu işin bittiğinin ifadesi” dedi.
GSM 1800 ihalesini kazanan İş Bankası-Telecom İtalia ortaklığının şirketi İŞ-TİM Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, sözleşmenin imzalanması sonrası ilk taksit olan 500 milyon dolar ve bunun KDV’si olan 85 milyon doların 10 gün içinde ödeneceğini bildirdi. Özince, bunu izleyen 3 ay sonunda da geriye kalan 2 milyar 25 mil-yon dolar artı yüzde 17 KDV’nin yatırılacağını açıkladı.