Bu yazı “Sektörün Liderlerinin Kendi Kalemlerinden; 2005 Nasıl Geçti” Dosyası kapsamında sunulmaktadır.
Şirketler büyüklüklerine göre küçük ölçekli internet siteleri ya da büyük portallar oluşturmaya başladılar. Kurumsal intranet portallarının iş süreçleri ve kurumsal verimlilik üzerindeki etkilerinin farkına varan şirketler bu alanda hızlı adımlar attılar. Hem internet hem de intranet portallarının 2005 yılı içerisinde giderek yaygınlaştığını, her sektörden şirketin bu alana daha fazla önem vermeye başladığını söyleyebiliriz.
Zaten günümüzün modern ticaret dünyasında hem internet hem de intranet portalları kurumsal yapılar için neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Hem iç hem de dış pazarlarda söz sahibi olmak isteyen firmaların bu konuya mutlak surette önem vermeleri gerekiyor. Günümüzde şirketler interneti bir yerinden yakalamaya, bu alandaki çalışmalarını zaman içinde geliştiremeye çabalıyorlar. Bu nedenle önümüzdeki dönemde internet ve intranet portalları anlamında ciddi gelişmeler yaşanacağı, bu konulara yatırım yapan şirketlerin sayısının katlanarak artacağını belirtebiliriz.
Portalları tek başlarına bir pazarlama mecrası olarak görmemek ve diğer uygulamalarla desteklemek gerekiyor. Bu doğrultuda hareket edildiği takdirde kurum adına beklenen en yüksek etki yaratılabiliyor. Eğer siz kurumunuza gelen müşteriyi çağrı merkezi, bayi ya da servis gibi her temas noktasında yakalayabiliyor ve tüm bu noktalardaki hareketlerini sisteme kaydedip takip edebiliyorsanız, müşterinize çok daha fazla hizmet ile geri dönme şansınız oluyor.
Modern ticaret anlayışının gerektirdiği bu gibi konulara geçtiğimiz dönemde daha fazla ağırlık verilmeye başlandığına şahit olduk. İş dünyamız adına sevindirici bir gelişme bu. Yine bu doğrultuda, kurumsal portallar ile CRM ve ERP uygulamalarının bir arada ve etkileşim içerisinde kullanılmasının da yoğunlaştığına şahit olduk. Bu tip uygulamalar şirketlerin tüm iş süreçlerine olumlu etki yaptığı için, bilinçli bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir. Geçtiğimiz yıl içerisinde bu anlamda yaşanan hareketlenmenin 2006’da da devam edeceğine inanıyoruz.
Şirketler tüketicileri ile daha iç içe olmak ve tüketicilerine tüm temas noktalarında hizmet vermek durumundalar. Bu temas noktası satış kanalı olabileceği gibi, tüketicilerine coğrafi sınır tanımadan internet üzerinden de erişmeleri gerekiyor. Bu nedenle firmalar müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla kendi portallarını oluşturuyor ve bu kanal üzerinden de 7/24 destek vermeye başlıyorlar. Çağrı merkezi ya da destek ekibinin verdiği hizmetlerin bir bölümünün kuruma ait internet portalı üzerinden interaktif olarak gerçekleştirilmesi ise şirkete katma değer ve verimlilik artışı olarak geri dönüyor. Bu nedenle söz konusu alanındaki hareketliliğin gelecekte de devam edeceğini söyleyebiliriz.
Genel anlamda yazılım sektörüne yönelik bir değerlendirme yaptığımız zaman, bir hareketlenme yaşandığını ifade edebiliriz. Türkiye’de yazılım alanında yatırımlar yeniden hızlanıyor. Fakat halen yazılım firmalarının ciroları ve toplam bilişim pazarının dünyanın model ülkeleriyle karşılaştırıldığında çok küçük kaldığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde yazılım firmaları bu pazar içinde rekabet ederken aynı zamanda da ortak veya bireysel olarak pazarı ve talebi büyütecek yenilikler yapmalılar. Aksi takdirde bu durum yalnızca fiyatta rekabete yol açar ve bu da, sektör açısından sağlıksız bir sonuç doğurabilir. Bu gibi konularda faaliyetlerimize sektör olarak dikkatlice yön vermemiz en doğru hareket biçimi olacaktır.



Kaynak : 