Cumartesi, Şubat 27, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER - ARGE - İNOVASYON Yeni Teknolojiler Yapay Zeka

2020’de Yapay Zekânın Kökten Dönüştüreceği 4 Endüstri

Melike Beykoz - Melike Beykoz
13 Ocak 2020
- Akıllı Bina / Akıllı Şehir, ARGE - Inovasyon, Günlük Haberler, Yapay Zeka
0
Çok Uluslu Bilişim Üreticileri (Vendor) Türkiye’yi Terk Ediyorlar mı?

Render of laptop computer mind explosion.

Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Geçtiğimiz yıllarda yapay zekâ teknolojisi ile ilgili korkularımızı,  “İşlerimizi elimizden alacak”, “meslekler yok olacak”, “İnsanlığın sonu geliyor”  gibi dile getirip bir hayli tartıştık. Ama tüm yeni teknolojilerin ilk dönemlerinin endişelerinin yavaş yavaş azaldığı ve “biz bundan nasıl faydalanırız?” sorularının daha çok konuşulduğu bir döneme giriyoruz.

Gündelik hayatımızın içinde artık farkına bile varmadan bu teknolojiyi kullanıyoruz. Navigasyon uygulamalarındaki yönlendirmeler, e-ticaret veya ürün tanıtım sitelerindeki chatbot’lar (sohbot), Facebook, Tiktok gibi sosyal medya mecralarında kullanıcılara izletilen reklamlar, akıllı telefonlardaki Siri, Google asistant gibi yardımcılar, Netflix, Spotify gibi ortamlardaki önermeler artık sıradan hale geldiler.

Yapay zekâ, 2020 yılında Andrew Ng’nin dillendirdiği gibi artık elektrik gibi her alanda dönüştürücü bir rolü olacak. Bu yazıda en radikal dönüşümlerin yaşanacağı 4 alandan bahsetmek istiyoruz.

Yatırımlar ve Sigortacılık

Yatırım analizi yaparken makinaların verileri insanlara göre 2000 kat daha hızlı işleyebildikleri görülmüş. Tipik bir analistin verileri inceleyerek analiz raporu hazırlaması zamana karşı hızla sonuçlandırması gereken bir iş. Makinalar analistlere bu anlamda da ön çalışmayı yapıp hazırlayarak daha hızlı ve hatasız karar almasını destekleyebilir. Veri çeşitliliği arttıkça insanlar için bu sürecin oldukça karmaşık bir hal alacağını, makinalar için ise sıradan bir iş olacağını da söylemeye gerek yok sanırım.

Günde 1 milyon veriyi işleyerek, içinde Google (Alphabet), Facebook, Amazon gibi 6000’den fazla Amerikan şirketinin verilerini analiz eden ve yatırım önerileri sunan algoritmalarla çalışan finans firmaları bu teknolojiye güveniyorlar.  Her geçen gün verilerden öğrenerek kendini geliştiren bu algoritmalar daha da doğru kararlar veriyorlar.

Man vs. machine: This ETF is beating the market using artificial intelligence

Sigorta şirketleri ellerindeki büyük veriyi çeşitli şekillerde kullanıyorlar:

  • Daha doğru bir şekilde fiyat garantisi vermek ve riski azaltmak.
  • Servis sorunlarını hızla çözerek müşteri deneyimini zenginleştirmek
  • Ürünleri bireysel tercihlere göre uyarlayarak pazarlama verimliliğini artırmak
  • Uygulama sürecini kolaylaştırarak işletme verimliliğini artırmak
  • Talep Yönetim sürecini kolaylaştırmak
  • Sahtekârlığı azaltmak.
  • Riski daha doğru bir şekilde değerlendirerek ödeme kabiliyetini artırmak

Tüm bu süreçlerde büyük veriden yararlanmak ve yapay zekâ kullanarak çeşitli algoritmalar ile bu hedeflere ulaşmak mümkün oluyor. SNS Telecom & IT’ye göre, sigorta şirketleri büyük veri teknolojilerine 2,4 milyar dolar yatırım yapmışlar ve bu değerin 2021 yılına kadar 3,6 milyar dolara yükselmesi bekleniyor.

How A.I. Is Transforming the Insurance Industry

 İşe Alım ve Çalışan Gelişim Süreçleri

Cinsiyet, ırk veya etnik köken, din veya inanç,  yaş ve cinsel yönelim, engellilik gibi konularda ayrımcılık yapmadan doğru kişinin doğru işe yerleştirilmesi amacıyla oluşturulan algoritmalar her geçen gün daha doğru kararlar verebiliyorlar. Bu konudaki en önemli engel geçmişte yapılan ayrımcılık uygulamalarının verileri ile beslenen algoritmaların aynı hatalı temeli kullanmaları ilk hatalı örnekler olarak gözlemlenmişti. Örneğin algoritmalar ilk hatalı örneklerini eski verilere bakarak kadın adayları eleyip, ırk ayrımcılığı yaparak gösterdiler. Ama bu kriterler yine insanlar tarafından düzeltilerek makinaların yanlış kararlar vermelerinin önüne geçildi.

When algorithms discriminate: Robotics, AI and ethics – Talk to Al Jazeera

Çalışanların gelişim alanlarını ya da yetenekli oldukları alanları tespit etmekte de veri analizi yapılarak algoritmalardan faydalanılabiliyor. Şimdiye kadar çok da fazla değerlendirilmemiş olan bu veriler artık yapay zekâ ile değer üretebiliyorlar. Böylece çalışanların doğru ve tarafsız değerlendirilerek gelişim alanlarını veya kariyer yollarını belirlemek mümkün oluyor. Günümüzde birçok kurumun çalışanlarında aradığı,  takım çalışması, zaman yönetimi, çözüm odaklılık, yenilikçilik, adaptasyon kabiliyeti gibi yetkinlikleri ölçebilmek için çeşitli testleri oyunlar yoluyla toplanan veriler analiz edilerek algoritmalar yardımıyla tarafsız kararlar vermek mümkün oluyor.

This Talent Management Firm is Using Artificial Intelligence For Automated Hiring Process

Akıllı Evler

Akıllı cihaz pazarının 2019’da 17 milyar dolara yaklaştığı biliniyor, 2023 ‘te ise %20 büyümesi bekleniyor. Nesnelerin interneti yoluyla evdeki akıllı cihazların internet üzerinden haberleşmeleri ile devasa bir veri işlenmek üzere bulutta toplanacak ve bu veri üzerinde analizler yaparak algoritmalar bulmak ve evdeki yaşamı kolaylaştıracak uygulamalar yapmak mümkün olacak. Evde eksilen malzemeleri bulan, bunları önceden sipariş eden, ürünlerin son tüketim tarihlerini takip eden uygulamalar evlere girecekler. Evdeki mevcut malzemeler ile yapılabilecek yemek önerileri getiren ve yol gösteren akıllı makinelere alışacağız.

Evde sözlü komutları alabilen akıllı asistanlar (Siri gibi)  çeşitli ev işlerinin yapılmasına yardımcı olacaklar. Akıllı aydınlatma sistemleri tercihlerimizi öğrenip küçük el hareketlerini algılayıp lambaları açıp, kapatacak ya da ışığı ayarlayacaklar. Evin ısısını ayarlamak, yemek sipariş vermek, alarmı kurmak, müzik açmak yine akıllı asistanların görevleri arasında olacak.

5 Smart Home Tech (for Amazon Echo, Google Home & Siri!)

Sağlık

Sağlık alanında en önemli büyük veri kaynaklarından biri hasta kayıtları. Hasta kayıtları üzerinde yapılacak analizlerde birçok algoritma bulunabilir ve bu algoritmalar sürekli gelişerek hem önleyici tıp hem de tedavide kullanılabilir. Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kolaylaştırılması, hastaya daha iyi bir hastane deneyimi kazandırılabilmesi için süreçlerin iyileştirmesinde yardımcı olabilirler.

Hastaların kullanacağı giyilebilir cihazlar da hastalarla ilgili sürekli bilgi tutulmasını ve bunlar üzerinde analizler yapılabilmesini dolayısıyla olası problemlere erken müdahale edilmesini da sağlayacaktır.

Hasta kayıtları üzerinde analizler yapılarak profilleme çalışmaları da yapılabilir. Uygulanan tedavilerin sonuçlarını toplu halde değerlendirmek ve tedavi sürecinde iyileştirmeler sağlanabilir.

Yapay zekânın sağlıkta en önemli kullanım alanlarından biri de medikal görsellerin analiz edilmesi. İnsan gözünden çok daha detaylı ve hatasız görüntü işleyen makinalar radyolojik görüntülerde teşhis koymaktaki başarılarını şimdiden kanıtladılar.

How AI could change the future of our health care

Yapay zekânın etkisinin sadece bu 4 alanda değil elektrik benzeri yaygınlıkta her alanda olacağını da söylemeliyiz. Doğru kullanır ve yönetirsek hayatımıza değer katacağı ve yaşamı kolaylaştıracağı bir gerçek.

 

Etiketler: Akıllı EvlerAndrew NgFacebookGoogle AsistanManşetSigortacılıkSiriSohbot (ChatBot)TiktokYapay ZekaYatırımYazar

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Melike Beykoz

Melike Beykoz

TED Ankara Koleji ve İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Bölümü mezunu, Elektronik mühendisidir. Belçika’nın Antwerp şehrinde Alcatel Bell Telephone şirketinde 1 yıl hem eğitim alıp hem de çalıştıktan sonra İstanbul’da Alcatel Teletaş’ta Türkiye’nin ilk dijital telefon santrallerinde yazılım mühendisi olarak 4 yıl çalışmıştır. Çalışmalarını İspanya’nın Madrid şehrinde, Alcatel Standard Electrica SESA şirketinde uzman mühendis olarak 5,5 yıl sürdürmüştür. Türkiye’ye döndüğünde kendi kurduğu İLKON bilgisayar şirketinde bilgisayar ve Network altyapıları ve yazılım üzerine 2 yıl çalışmıştır. 1999 yılında Turkcell’e katılmış ve 10 yıl boyunca Yönetim Sistemleri yazılım Geliştirme müdürlüğü ve Operasyon müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 2010 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde BT direktörlüğü görevine getirilmiş ve burada 6,5 yıl çalışmıştır.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Fusun S.Nebil
  • ABD, Sayısal (Dijital) Vergi Konusunu Engellemekten Vazgeçmiş Gözüküyor
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • Akamai, Komuta/Kontrol Sunucusuna Blok Zincirden Ulaşan bir Botnet Buldu
Melike Beykoz
  • Nesnelerin İnterneti 5G’siz Olmuyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Nesnelerin İnterneti 5G’siz Olmuyor
  • Facebook Engelledi, Avustralya Haber Siteleri Rekor Sayıda Yüklendi
  • IBM, Watson Health’i Satmayı Düşünüyor
  • Whatsapp Rekabet Kurulu Kararı Sonrası Yeniden Aynı Veri Aktarımını Yapacağını Açıkladı
  • Hint Telekom Şirketi Jio Nasıl 72 Milyar $’lık Değere Ulaştı?

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 387.4M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.