web analytics
Perşembe, Haziran 4, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

4 Gün İçerisinde BTK’dan Güvenli İnternet Konulu 3. Basın Toplantısı

BTK'nın Yeşilköy'deki İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği toplantıya kurumun başkanı Dr. Tayfun Acarer katıldı. Acarer basın toplantısında yaptığı konuşmada, güvenli internet hizmetinin, erişim sağlayıcılar tarafından altyapısı oluşturularak isteyen kullanıcıların internetten güvenli hizmet alma seçeneği olduğunu bir kez daha yineledi. Ancak kamuoyu tatmin olmuş gözükmüyor. 22 Mayısta düzenlenmesi beklenen "İnternetime Dokunma" etkinliğine Facebook üzerinden "katılacağım" veren kişi sayısı şimdiden 500.000+ aşmış durumda.

Çagdas Aru-Çagdas Aru
9 Mayıs 2011
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

22 Ağustos 2011 ya da bazılarının deyimiyle “İnternetin Ölüm Günü” tartışılmaya [1] devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde konuyla ilgili Ankara’da bir basın toplantısı düzenleyen [2] Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), geçtiğimiz perşembe sadece belli gazetecileri ağırladığı ve konuyla ilgili bilgilendirme yaptığı bir akşam yemeği düzenledikten sonra, başka bir basın toplantısını, ilkinden sadece 4 gün sonra bu kez İstanbul’da yineledi. Her 3’ünde de BTK Başkanı Tayfun Acarer’in liderlik yaptığı toplantılarda BTK’nın söyleminin değişmediği görülüyor. Ama kamuoyu henüz tatmin olmuş değil.

Dünya internetin ve mobilin üzerinde gelişirken, insanlar haberlerini artık bu kaynaklardan almaya başlamışken, Türkiye’de “internete ölüm mü geliyor?” korkusu hakim.

Bundan sadece 5 gün önce bu sorunun kamuoyunda yayıldığını ve 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girecek olan “Güvenli İnternet Kullanımı” uygulamasıyla ilgili bir haber yayınlamıştık [1]. İnternet kullanıcıları arasında, görülen o ki, algı bu yönde. En azından, Facebook üzerinde açılan etkinlik sayfasının topladığı kitlenin büyüklüğü, bunun bir işareti[3].

Çünkü önce şubat ayında yayınlanan yönetmelik, sonra nisan sonunda ortaya çıkan bir liste ve arada eksisozluk.com sitesine yönelik ama sonradan yanlışlık olduğu şeklinde açıklama getirilen kapatma maili, işte bu üç olay, arka arkaya geldi ve zaten internet konusunda her zaman korku taşıyan kamuoyunu ateşledi.

Darbeler ve sansürler, yasaklamalar yaşayan bir ülke için bu korku yersiz mi? Pek sayılmaz. Hele Tunus-Mısır-Suriye-Yemen’de meydana gelen ve hala da sürmekte olan politik karmaşanın tetikleyicisinin internet olduğu iddiaları bu kadar gündemdeyken, hükümetin, BTK kanalıyla böyle önlemler almakta olduğunu düşünenler, yorumlayanlar da var.

Dediğimiz gibi BTK, 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek olan uygulamayla ilgili önce 5 Mayıs’ta Ankara’da bir basın toplantısı, sonra yine aynı gece, bazı gazetecilere bir akşam yemeği ve bugün de İstanbul’da bir basın toplantısı düzenledi.

Bu arada, özellikle gece düzenlenen yemekte, sadece belli gazetecilerin davet edilmiş oluşu, bu konuda BTK’ya soru iletmiş bazı gazetecilerin ise atlanmış oluşu, tartışmaların diğer bir boyutu. “BTK acaba muhalif olabilecek gazetecileri atladı mı?” diye de soruluyor.

BTK’nın Bugünkü Toplantısı

BTK’nın bugün Yeşilköy’deki İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde düzenlediği toplantıya kurumun başkanı Dr. Tayfun Acarer katıldı. Acarer basın toplantısında yaptığı konuşmada, güvenli internet hizmetinin, erişim sağlayıcılar tarafından altyapısı oluşturularak isteyen kullanıcıların internetten güvenli hizmet alma seçeneği olduğunu bir kez daha yineledi.

Acarer, toplantıda güvenli internet hizmetinin bir zorunluluk değil, talep eden abonelerin alabileceği bir hizmet olacağınu ifade ederken, talep etmeyenlerin ise internet erişimlerinde mevcut durumuna göre hiçbir değişiklik olmayacağını ifade etti. Acarer’in konuşmasında öne çıkan ibareler şu şekildeydi:


    “Güvenli internet hizmetini alıp almama, seçip seçmeme konusunda kullanıcıların rızası esas olup, tam bir özgürlük mevcuttur. Bu, bizim Kurulumuzda anlık olarak alınmış, üzerinde fazla çalışılmamış bir karar değil.

    Bunun üzerinde 2010 yılında uzun süre çalışıldı. Servis sağlayıcılar ile pek çok toplantılar düzenlendi. İstatistikler, dünyadaki örnekler incelendi. Bu olay, yaklaşık 3 ay önce Kurulda imzalanarak uygulamaya konuldu. Bahsettiğimiz ve son bir haftadır tartışılan konu, aslında bizim yaklaşık 3 ay önce imzaları tamamlanıp web sayfasında yayınladığımız bir konu.”


BTK Başkanı Tayfun Acarer, 21 ve 27 Nisan 2011 tarihlerinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından yer sağlayıcılara gönderilen elektronik posta ekinde yer alan kelime grupları ve alan adlarıyla ilgili olarak da açıklamalarda bulunmuştu. Hatırlarsanız yine aynı günlerde, ayrı bir iddiaya göre, hosting firmasına gönderilen bir mail ile sourtimes.org yani ekşi sözlüğe hizmet sunumunun kesilmesi istendiği ortaya çıkmıştı. Ancak yine iddialara göre TİB ilgili yer sağlayıcılara gönderdiği ikinci bir mail ile ekşi sözlüğe hizmet verilmeyi sürdürülebileceğini, ilk mailin dikkate alınmaması gerektiğini açıklıyordu. Acarer toplantıda konuyla ilişkin şunları söyledi:


    “Servis sağlayıcılara gönderilen yazıyı birkaç defa okudum. Orada ‘bu kelimeleri gördüğünüzde erişimi engelleyin, yasaklayın, kısıtlayın’ diye en ufak bir kelime yok. Sadece ‘genellikle bu tür müstehcen içerikler şu kelimelerin altında olabiliyor’ diye bir bilgilendirme var. Bu, içerik ve servis sağlayıcılardan gelen talep üzerine yapılmış bir işlemdir. Son dönemlerdeki tartışmalar, genellikle kararın ya da yazının okunmaması ve yapılan yorumlardan kaynaklanıyor. Aldığımız Kurul kararı yaklaşık 3 aydır web sayfamızda. Orada 4 tane filtre sistemi getirilecek, aboneler bunlardan birini seçmek durumunda kalacak diye bir ifade yok.”

    “Sonuçta müstehcen içerikler ile ilgili bir bilgilendirme yaptık. Bu bir uyarıdır, kimseye yasaklayın, demedik. Etek kelimesinin altında müstehcen bir site de olabilir; ancak etek firmasının ya da üreticisinin bir sitesi de olabilir. Biz, sağlayıcılara; ‘Eteğin altında müstehcenlik varsa buna dikkat edin.’ uyarısı yapıyoruz.”


Tayfun Acarer toplantıda son olarak 5651 Sayılı Kanunda katalog suça giren her 100 ihbardan 97,3’ünü “uyar kaldır” yöntemiyle çözdüklerini ancak yaklaşık yüzde 3’ünün ise yaptıkları ihbara rağmen kaldıramadıklarını, bu nedenle çeşitli sitelere erişimin engellendiğini bildirdi.

Büyük içerik ve yer sağlayıcıların bu tür sıkıntıları daha da aza indirmek için bu kelimeleri kendilerinin istediklerini anlatan Acarer, bunun erişimin engellenmesinin daha az düzeye indirilmesi amacıyla yapıldığını ifade etti.

Ancak gün içinde bilgi almak amaçlı soru ilettiğimiz bir kaç ISS, bu konuda bazı ISS’lerden talep gelmişse, kendilerinin bilgisi olmadığını ve genel bir talep de olmadığını ilettiler.

İnternetime Dokunma Etkinliğine, Facebook’da 500.000+ Kişi katılacağı Bilgisini Vermiş

Sonuç olarak BTK’nın yaptığı bu açıklamalar, kamuoyunu ne kadar tatmin etti, bunu zaman gösterecek. Ancak tartışmalar, fiziksel hayatta, ya da medyada, ya da Facebook/Twitter gibi ortamlarda sürüp gidiyor. Nitekim, Okan Bayülgen’in dün gece sunulan programının konusu da yine buydu. Katılımcılar farklı boyutları ortaya koydular. Bununla ilgili kısa bir özeti de okuyucularımıza ayrıca sunacağız.

Ancak Facebook üzerinden örgütlenen kullanıcılar 15 Mayıs 2011 Pazar günü saat 14.00’da Türkiye’nin birçok il merkezinde gösteri yürüyüşleri yapacaklarını da not edelim. Facebook’ta kurulan “İnternetime Dokunma!” etkinlik sayfasında, haberin yazıldığı an itibariyle 553.000+ kişi bu etkinliği destekliyor[3].

Söz konusu sayfada İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirlerin yanı sıra Çanakkale, Denizli, Kayseri, Isparta gibi pek çok il için eylem yerleri ve saatleri listelenerek büyük ve kitlesel bir eylem organize ediliyor. Şu an için “İnternetime Dokunma” etkinliği İstanbul sayfasında 5.758 kişi etkinliğe katılacağını bildirmiş durumda.

[1]- BTK’nın Filtreleme Kararı ve Ekşi Sözlük Kapatma Konuları Bugünün Sıcak Konuları Oldu

[2]- BTK Tartışmalara Yol Açan ‘Güvenli İnternet Hizmeti’ Konulu Bir Basın Toplantısı Düzenledi

[3] İnternetime Dokunma!

Etiketler: Haber

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Çagdas Aru

Çagdas Aru

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • İran, ABD’ye Çok Uçak Kaybettirmiş ve Amerikalılar Çin ile Gelecekteki Savaş Konusunda Endişeli
  • Papa Leo XIV, Yapay Zeka Hakkında Çığır Açan Bir Genelge Yayınladı ve İnsanlığı “Dijital Tekel’e” Karşı Uyardı
  • ABD, Çin ile Teknoloji Yarışı Yoğunlaşırken Büyük Bir Kuantum Teknolojisi Yatırım Hamlesi Başlattı
  • OSIRIS AI, Palantir’in Vizyonuna Meydan Okuyan Bir Rakip mi?
  • SpaceX ve OpenAI Halka Arza Hazırlanıyor, Ancak Piyasa Karışık Sinyaller Veriyor

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile KarşılaştırmakKaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.