Yeni nesil kablosuz teknolojilerin (3G) daha gelişme aşamasında olmasına rağmen bazı şirketler şimdiden gözlerini 4G kablosuz ağlara diktiler.
İletişim teknolojileri araştırma şirketi Daedalus Venture Group’un yaptığı bir araştırmada en az altı şirketin hali hazırda 3G ağların sorunları üzerinde çalıştıklarını ortaya çıkardı.
DVG Araştırma Bölümü Direktörü Adam Needles 3G’ye geçişin kablosuz ağların temelinde bazı değişikliklere neden olacağını belirtti ve arka uç aktarımların genelde IP ya da IP’ye yakın teknolojiler üzerinden gerçekleştirileceğini ve kablosuz ağ mimarilerin diğer yeni nesil iletişim ağları ile birleşeceğini söyledi.
Needles, “Şu anda ağlarda çeşitli temel kısıtlamalar bulunuyor. Bu kısıtlamalar 3G ağların gerçek kablosuz İnternet haline gelmesini engelliyor. Özellikle 3G alıcı vericileri hala yüksek bantgenişlikli medya akışlarını yönetebilmekten uzaklar” dedi.
Daedalus 3G kablosuz teknolojilerinin sınırlamalarını adresleyecek 4G kablosuz teknolojileri şimdiden izlemeye başladı. 4G kablosuz teknolojilerin en önemlilerinden birisi optik ağlardaki DWDM’ye benzeyen OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) teknolojisi. OFDM teknolojileri üzerinde çalışan başlangıç şirketleri arasında kasım ayında 30 milyon dolarlık fon bulan Malibu Networks, geçtiğimiz aylarda 35 milyon dolarlık fon bulan BeamReach Networks ve Flarion Technologies.
4G alanında çalışan diğer şirketler arasında ağ ve giyilebilir mobil İnternet teknolojileri üzerinde çalışan Charmed Technology, geniş alan senkronize CDMA şirketi LinkAir Communications ve gelişmiş mobil genişbant ağlar üzerine hizmet veren 4G Network Technologies yer alıyor.
3G teknolojilerine geçiş birçok kişinin umduğundan çok yavaş gerçekleşiyor. Needles Kuzey Amerika’daki ağların tamamen 3G’ye geçmesinin yaklaşık 10 yıl alacağını belirtti. Bununla birlikte Japonya ve Avrupa 3G teknolojileri açısından Kuzey Amerika’dan çok daha ilerideler. Daha 3G teknolojiler oturmamışken neden şimdiden 4G teknolojileri konusunda böylesine acele ediliyor? Needles bu soruyu şöyle yanıtlıyor: “Grubumuz 4G’ye dayalı teknolojiler üzerine çalışan şirketlere ilgi göstermenin tam zamanı olduğunu düşünüyor. Şu anda iletişim teknolojileri alanında lider bazı şirketler bu alanda araştırma geliştirme çalışmalarını devam ettiriyorlar. Bazıları ise 4G stratejilerini oturtmak için bu yönde satın almalar yapıyorlar. 4G kablosuz teknolojilerini geliştirmeye yönelik fırsatlar büyümeye devam ediyor. Bizce risk sermayesi yatırımcılarının 4G teknolojilerine yatırım yapmalarının tam zamanı”.
Henüz altyapısı olgunlaşmamış kablosuz İnternet önümüzdeki birkaç yıl içerisinde en çok gelecek vaat eden teknolojilerden birisi. Eğer OFDM kablosuz Web şirketlerine, DWDM’nin Ciena’ya yaptığını yapabilirse, sonuçlar şimdiden belli olmasa bile risk sermayesi şirketlerinin bu teknolojiye şimdiden yatırım yapmaları hiç de fena bir fikir gibi gözükmüyor.