Avrupa Komisyonu Rekabet Komiseri Neelie Kroes açıklamasında “Microsoft’a yükümlülüklerine uyması için her türlü fırsatı sağladım. Ne var ki Microsoft’un bunlara riayet etmesini sağlamak için resmi prosedürün uygulanmasından başka çare kalmadı” dedi.
AB’nin gözdağı bir yıl önce Avrupa mahkemesinin AB’nin Microsoft’un ortam yürütücüsünü (media player), Windows işletim sisteminden ayrı olarak piyasaya sürmesi ve diğer yazılım şirketlerine bazı uygulama programalama arayüzlerine (API’ler) erişim olanağı sağlaması yönündeki kararını desteklemesine dayanıyor.
Kararla birlikte dayatılan çözümlerden biri Microsoft için, Microsoft kullanmayan hizmet birimlerinin Windows PC’ler ve hizmet birimleriyle muntazaman çalışmasını sağlayacak arayüz belge işlemini yayınlaması anlamına geliyordu.
AB, gözetim vekili ve bilgisayar teknolojisi profesörü Neil Barret’ın verdiği iki rapora dayanarak Microsoft’un bu birlikte işlerliği yerine getirmek için gerekli şartları yerine getirmediğini iddia etmekte.
Barrett AB’ye Microsoft’un sunduğu belgeişlemin “anlayış olarak kökten hatalı” olduğunu ve gerçek bir geliştirme alıştırması için bunu kullanmaya kalkacak bir programlama takımının yarı yolda kalacağını belirtti.
Barrett, “Herşeyden öte, belgeişlemi kullanma süreci tamamen sinir bozucu, zaman kaybettiren ve hepten verimsiz bir uğraş. Belgeişlemin işler hale gelmeden önce ciddi biçimde elden geçirilmeye ihtiyacı var” dedi.
Microsoft’un AB’nin protesto bildirisine yanıt vermek için beş haftası var. Tekelleşmeye karşı yetkililerle sözlü bir oturuma katılaması mümkün. Daha sonra AB, Microsoft’u karara uyana kadar günde 2 milyon euro (2.37 milyon A.B.D. doları) ödeme cezasına çarptırabilir.
AB ve Profesör Barrett şimdi Microsoft tarafından birlikte işlerlik bilgisini makul çerçevede kullanılır kılmak için sağlanan ek bilgiyi değerlendiriyor.
Microsoft haberin hazırlanması sırasında açıklama yapmaya hazır değildi.



Kaynak : 