Tunus’un 4.2 milyon abonesi olan devlet telekom firmasının % 35’inin özelleştirmesi ihalesinin son aşamasında 3 firmanın kaldığı bildiriliyor. Bu firmalar France Telecom, Vivendi Universal ve Tecom (Emirates Integrated Telecommunications Company şirketi tarafından satın alındı ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki 2 numaralı operatör) oldu.
% 35 hissenin satılacağı ihaleye en yüksek teklifin France Telecom tarafından ve 1.88 milyar $ ile verildiği, Vivendi’nin teklifinin 1.8 milyar $ olduğu, Tecom’un ise 1.75 milyar $ teklif ettiği bildiriliyor. İhale öncesi yapılan açıklamalarda ihalenin 1.7 milyar $’a kadar yükselebileceği düşünülüyordu. Bu durumda ihale beklenenin üstüne çıkmış oldu.
MTN, Etisalat ve Türk Telekom’un % 55 özelleştirmesini kazanan Saudi Oger-Telecom Italia’nın oluşturduğu konsorsiyum, ihaleye katılan diğer firmalardı ancak fiyat düşüklüğü nedeniyle ihale dışı kaldıkları bildiriliyor. Oysa daha önce yapılan analizlerde Avrupa’lı telekom firmalarının yüksek teklif veremeyecekleri için Ortadoğu’lu telekom firmalarının şansı daha yüksek olarak görülüyordu.
4.2 milyon abonesi ve ülkenin mobil pazarının % 72’sini elinde tutan bir mobil operatörü olan Tunusie Telecom 2004 yılını 845 milyon $ (1,136 Tunus dinarı) satış ile tamamlamış ve 192 milyon $ kar elde etmişti. En yüksek teklif üzerinden şirketin en az 5,4 milyar $ değeri olduğu görülüyor. Türk Telekom ile karşılaştırıldığında 5 de bir abonesi olmasına karşın Tunusie Telekom’un değerinin nerdeyse yarıyarıya olduğu görülüyor. Yani abone başı değer olarak bakıldığında Tunus Telekom, Türk Telekom’un 2 katı değerli olduğu görülüyor.

Kaynak : 