Google, Gemini ve Google Bard gibi duyurularla, yapay zeka konusundaki çalışmalarını halka açıklıyor. Ama bu inovasyonlar sadece Google’un dışına değil, içine de etkileyecek gibi gözüküyor. Önerilen yeniden yapılanmanın öncelikli olarak şirketin operasyonel verimlilik için yapay zekadan yararlanmanın faydalarını araştırdığı Google’ın reklam satış departmanını etkilemesi bekleniyor. The Information’ın haberine göre Google’ın yakında reklam satış bölümünde 30.000 çalışanını işten çıkarabileceği belirtiliyor.
Google, 2023 yılının başında 12.000 çalışanını işten çıkarmıştı. Bu işten çıkarmalar hakkında konuşan Google CEO’su Sundar Pichai şöyle bir açıklama yapmıştı :
“Bu, her kuruluş için zorlu bir dönemdi. Google olarak 25 yıldır buna benzer bir dönemeçle karşılaşmadık. Eğer harekete geçmemiş olsaydık, bunun ileride daha olumsuz sonuçlara yol açacağının farkına vardık. Bu, özellikle bu yıl tanık olduğumuz küresel değişimlerin ortasında, şirket üzerinde önemli bir yük olarak kalmaya devam edecekti.”
Şimdi, ABD’deki büyük hesapların reklam satış sorumlusu olan Sean Downey’nin bir toplantıda Google’ın reklam satış ekibini yeniden organize etmeyi planladığını açıkladığı ancak herhangi bir işten çıkarmadan bahsetmediği bildirildi. Haberde yapay zekanın operasyonel cephede işten çıkarmalara yol açabilecek önemli bir değişiklik yapmaya hazır olduğu belirtildi. Yeniden yapılanma öncelikli olarak reklam satış ekibini etkileyecek çünkü Google, operasyonel verimlilik için yapay zekadan yararlanmanın faydalarını araştırıyor.
Google mayıs ayında “kampanya oluşturmaya hızlı bir başlangıç yapmak ve Arama Ağı reklamlarını basitleştirmek için tasarlanmış, Google Ads’de doğal dilde konuşma deneyimi” sunan yeni yapay zeka destekli reklamları duyurmuştu. Google, yeni yapay zekasının web sitenizi tarayabileceğini ve alakalı ve etkili anahtar kelimeler, başlıklar, açıklamalar, resimler ve diğer varlıkları oluşturabileceğini ve Google Ads chatbot’unu bir parça tasarımcı ve bir parça satış uzmanı haline getirebileceğini belirtmişti.
Yapay zekanın Google’ın müşteri hizmetleri hizmetine dahil edilmesi, insan odaklı işleri doğrudan etkileyecek. Raporda ayrıca Google’ın büyük reklamverenlerle ortaklıkları denetleyen büyük hesaplı satış bölümündeki çalışanları yeniden yapılandırmayı planladığı ortaya çıktı.



Kaynak : 